site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk’ta Deve Güreşleri Krizi Büyüyor

Selçuk’ta Deve Güreşleri Krizi Büyüyor
22.07.2014
A+
A-

selcukta-deve-guresi-tartismasi

Selçuk’ta 32 yıldır Ocak ayının 3. Haftası yapılan Selçuk-Efes Deve Güreşleri festivalinde kim yapacak krizi…

32 yıldır güreşleri Belediye desteği ile yapan Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı güreşleri kendilerinin yapacağını söylerken. İki sene önce Federasyona bağlı olarak Selçuk’ta kurulan Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği ise tüm yasal izinleri aldıklarını ve güreşleri kendi derneklerinin yapacaklarını açıkladılar.

Konu ile ilgili Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneğinden yapılan açıklama şu şekilde; ‘‘Bugüne kadar bu alanda mücadele sadece develerin arasında olmamıştır. Bazen insanların kişisel çıkarları, menfaatleri toplumsal çıkarların önüne geçmiştir. Selçuk geçmişinde 33 yıldır bu işe emek veren birçok kişi var. Bu organizasyonu bugünlere getirdikleri için emeği geçen kişilerden ölenlere rahmet, yaşayanların hepsine ise çok teşekkür etmek istiyoruz. Deve güreşlerinin içinde bulunduğu çıkmazlardan bir tanesi de kişisel çıkarların bu etkinliğin önüne geçmesidir.

Deve Güreşlerinin yapılması konusunda Selçuk Belediye Başkanımız Zeynel Bakıcı da kararını derneğimizden yana kullandı. Bu hafta içerisinde Selçuk Belediyesi encümeninden güreşlerin Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği tarafından yapılması kararı geçti. Bu karar bizlere sözlü olarak tebliğ edildi. Bu tebliğden sonra da bizler dernek olarak güreşlerin yapılması için hazırlıklarımıza başladık. Gücümüzün yettiğince, varlığımızı hissettirerek en güzelini, en doğrusunu Selçuk’a yakışanı yapacağız. Dernek yöneticileri, dernek üyeleri, Belediye Personelleri, Selçuk Esnafı ve Selçuk Halkı bu olaya katkı koymak ile mükelleftir. Selçuk Belediyesinin de desteğiyle bu güreşleri en uygun ve en güzel şekilde yapacağız. Bizlere bu konuda destek olacak olan herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum. Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği olarak gururla bu işi yapmak için yola çıktık.

Daha önce Selçuk-Efes Kültür Vakfı’nın düzenlemiş olduğu güreşler için 11 kişi deve güreşlerinin mütevelli heyeti olarak seçilmişti. Bu mütevelli heyetinin 6 kişisi devlet erkânı, 5 tanesi ise seçilmişlerdi. Kaymakam, Belediye Başkanı, Müze Müdürü, Turizm Müdürü ve 2 tane de meclis üyesi devlet erkanı olarak vakfın mütevelli heyetini oluşturuyorlardı. Geriye kalan 5 kişi ise seçim ile geliyordu. Bu 8 sene önce tüzük değişikliği ile devlet erkanı bir tarafa bırakıldı sadece seçimle gelen kişiler bu vakfı idare etmeye başladı.

Ancak 32 yıldır bu güreşleri Selçuk-Efes Kültür Vakfı yapmıyor. 2003-2004 yıllarında güreşler Belediye Spor olarak yapıldı. Aynı şekilde 2007-2008 yıllarında da Belediye Spor adına yapıldı. O halde o yıllarda niçin Belediye Spor adına yapılmış. 32 yıl içerisinde 4 kez güreşleri düzenleyen kurum Belediye Spordu. Eğer Belediye Spor bu güreşleri yapma yetkisine sahip ise Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği de bu güreşleri yapma hakkına sahip.

Türkiye genelinde bir federasyon kuruldu. Bu federasyonun 32 tane üyesi var. Bu üyelerden yirmi yedincisi de Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneğidir. Türkiye genelinde birçok yerde güreşler federasyona verildi. Buna istinaden de Belediye Başkanımız tercih hakkını derneğimizden yana kullandı’’ denildi.

YORUMLAR
  1. Mehmet dedi ki:

    doğrusuda zaten bu.. Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği’nden güzel bir etkinlik bekliyoruz

  2. Vatandaş dedi ki:

    Bir zamanlar vakıfta bu işi yapanlar,vakıf seçimini kaybedince başka yol çıkarıyor.Biz bu işi en iyi yaparız diyene inanmamak gerekir.Selçuk etkinlikleri bu dernek ve vakfa kalmışsa Selçuk yine kaybedecek demek.İnsanlar her şeyi biliyor ama bazıları kendilerini çok biliyor sanıyor.

  3. ccc dedi ki:

    kimin yaptığı çok önemli değil aslında ..bir şekilde olacak nasılsa..önemli olan şu,,,selçuk ta herkes bölünmüş ayrışmış bu çok kötü,,sevgi kazanamamış ..hayırlısı.

  4. anonim dedi ki:

    Selçuku hep beraber yönetecegiz; Sevgi kazanacak Bunların hepsinin laf olduğu bir bir ortaya çıkıyor Akp politikaları Türkiyede neyse Selçuk tada aynı SÖYLEM SEVGİ ,İCRAAT İNTİKAM.

  5. Anonim dedi ki:

    bu dernek belevi deve güreşinin organizasyonunu üstlendi ve o güreşler tam bir fiyasko ile sonuçlandı. Yılların selçuk efes deve güreşini göz göre göre yok etmeye kimsenin hakkı yok..

  6. akkartal dedi ki:

    Sayın Kale, siz daha düne kadar vakfın yönetim kurulu üyesi değil miydiniz? O zaman aklınız neredeydi, ne oldu da istifa edip ayrıldınız vakıf yönetiminden. sonra da seçime girip kaybettiniz. siyaseti bir tarafa bırakalım demek yetmiyor, dediğini yapmak gerek. mustafa kardeşiniz ile malum meclis üyelerinin ilişkisini, belediye başkanının konuya yaklaşımını biliyoruz.

  7. AA dedi ki:

    Ahmet çipli safmı degitirdin sendemi çorbadasın..

  8. AA dedi ki:

    Hoca yanındaki yeni savranınmı.???

  9. Selcuklu dedi ki:

    Belevi güreşi tam bir rezaletti hem yönetimden istifa edıyorsun hemde vakıfta secimde kaybedince deve güresi dernegi diyorsun bırakın kardeşim bunları güzelim selçuk güreşinide bitiriceksiniz yazık.

  10. halk dedi ki:

    Daha belevi güreşii yapamadınız birde kalkmış selcuktaki güreşi yapıcaz diyorlar insanda az gurur olur yazık güreşide bitireceksiniz bırakın vakıf yapsın hazmedin artık oluru olsaydı vakıf seçimini kazanırdın

  11. halk dedi ki:

    dogrusu bu demişsin ama dogrusunu 32 yıldır vakıf yapıyor ve turkeyenın heryerınden dunyanın herseyırınden ınsanlar bu guresı ızlıyorsa bırseyler yolundadır demekki ama bu gurese boyle hain planlarla boykot etmeye calısan ınsanlar yakısmıyor sıze Zeynel beyede yakısmıyor

  12. İNTİHAR dedi ki:

    SELCUK DEVE GURESLERI ICIN BIR INTIHAR OLUR BU GURESIDE BITIRIR KALE VE EKIBI GERCEKTEN YAZIK BU ISLER BOYLE YURUMUYOR. YAZIKLAR OLSUN