site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk’ta Cip Safari İsyanı

Selçuk’ta Cip Safari İsyanı
11.05.2015
A+
A-

safari-turlari

Selçuk çiftçisi cip safariye isyan ediyor. İlçenin bazı bölgelerinde düzenlenen cip turlarının hem doğaya hem de çevreye zarar vermesi gerekçesiyle yasaklanması temenni ediliyor. Büyük bir eğlence olarak görünen cip safarinin orman yangınları ve trafik kazalarına davetiye çıkardığını belirten çiftçiler, gerekli kurumlara şikayetlerini belirteceklerini söylediler.

Amaçlarının kimsenin ekmeğiyle oynamak olmadığını belirten çiftçi vatandaşlar, “Ciplerin büyük kısmı, her an arıza yapacak derecede eski model. Safarilerde kullanılması yasak olan ve trafikteki diğer insanların dikkatini dağıtan su tabancaları yasak olmasına rağmen kullanılıyor. Müşterileri, attıkları çöplerle geçilen güzergahları kirletiyor. Orman bölgesindeki yol güzergahında ise ciplerin kaldırdıkları toz bulutları, çam ağaçları ve bitkilerin toz bulutu ile kaplanmasına neden oluyor. Sürücü ve müşteriler sigara içiyor. Bu durum, yol kenarındaki kuru otların, dolayısıyla ormanın yanması riskini doğuruyor. Çok küçük yaşta çocuklar da safariye katılıyor. Kısacası, ikaz ve kuralların büyük kısmına uyulmuyor. Bize göre, zararları bu kadar çok ve ortadayken, cip safariler önümüzdeki turizm sezonu öncesi yasaklanmalı. Her yere giden yol var, cip safari gereksiz ve zararlı, mutlaka kaldırılmalı. Bu mümkün olmazsa, ilgili kurumlar, işletmeciler, şahıslar bir araya toplanmalı, safari turları yeniden planlanmalı. Kurallar tekrar tekrar hatırlatılmalı. Denetimler, sıklaştırılmalı, kurallara uymayanlara uygulanacak cezalar caydırıcı olmalı” dediler.

Cip safarinin oluşturduğu toz bulutları, çiftçi vatandaşların gözü gibi baktığı ağaçlarını da olumsuz yönde etkiliyor. Yıllarca emek verilen ağaçlar, safari eğlencesi yüzünden hiçe sayılıyor. Özellikle Kireççili ve Şirince bölgelerinde tozlarla kaplanan ağaçları kırmızı örümcek sardığını belirten çiftçi vatandaşlar, mahsullerini %50 yok ettiğini belirterek isyan ettiler. “Birileri bu işi eğlence sanıyor. Biz, tek geçim kaynağımız olan mahsullerimizi kaybediyoruz. Bu nasıl gereksiz bir keyiftir” dediler.

safari-turlari

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    kaymakam bey ve jandarmamiz lutfen bu konuya cozum bulsun

  2. Anonim dedi ki:

    Birileri eylenecek para kazanacak diye (selçuk esnafi olsalar gam yenmez)1 yil gözüne bakip az buçuk bir urun alacak olan vvatandaş bu şekilde madur edilemez yetkililer önlemini alsin bu isin