site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk’ta Ayakkabının Son Ustası

Selçuk’ta Ayakkabının Son Ustası
11.04.2014
A+
A-

mustafa-karatufek (2)

ÜLKEMİZDE bitme noktasına gelen mesleklerin başında gelen ayakkabıcık, son demlerini yaşıyor. Selçuk’ta 7 yaşında çırak olarak ayakkabıcılık yapmaya başlayan Mustafa Karatüfek de mesleklerinde çırak yetişmediğini ve bir sanatkârlığın son bulmak üzere olduğunu söyledi. Ayakkabıcılık yapanların artık üretimden çok tamirat üzerine bu işle uğraştıklarını ifade eden Karatüfek, “Eskiden ayakkabıcı dediğinizde sanatkârlık akla gelirdi. Sıfırdan imal edilen ayakkabılar olurdu. Şimdi artık bunlar yapılmıyor. Sadece tamirat üzerine çalışan küçük dükkânlar var. Geçen yıla kadar sandalet üretimi iyiydi. Artık o da bitti. Ben 43 yıldır bu sektörün içindeyim ve son kuşağım. Benden sonra yetişen tek bir genç dahi yok” dedi.

‘İYİ AYAKKABI ELDE YAPILIR’

TEKNOLOJİNİN gelişiminin el sanatları konusunda her alana etki yaptığını söyleyen Mustafa Karatüfek, “Teknoloji geliştikçe el sanatları yok oldu. Çünkü makineler çok daha ucuza imal edebiliyor bazı ürünleri. Ancak bunların ne kadar dayanıklı olduğu tartışılır. Ayrıca sanatsal yanı da yok. Oysa elde yapılan bir ayakkabının işlemeleri ve kullanılan malzemeleri çok daha farklı ve sağlam. Ben üretime hala devam ediyorum. İyi ve sağlam ayakkabı giymek isteyenlerin tercihi el yapımı ayakkabılar oluyor” dedi.

mustafa-karatufek (1)

YORUMLAR
  1. selam dedi ki:

    abimizi yürekten kutluyorum. Hayırlı işler diliyorum. Yılmaz Zaim Kundura’yı da unutmayalım.

  2. Anonim dedi ki:

    helal sana amcaoğlu