site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk Su Kemerleri Neden Çatlıyor?

Selçuk Su Kemerleri Neden Çatlıyor?
07.08.2013
A+
A-

SELCUK-SU-KEMERLERİ (1)

İzmir’in turistlik ilçesi Selçuk’ta bulunan tarihi su kemerlerinde görülen çatlaklar ve kırılmalar ilçede tedirginlik yarattı.

Su kemerlerinin tarihçesi
St. Jean (Aziz Yuhanna) Takip Kapı¬sı’nın doğusundan başlayıp ilçe içinde ve özellikle istasyon çevresinde sağ¬lam olarak kalmış olan Bizans suke¬merleri, Şirince Boğazı’nda devam etmekte ve kuzeye doğru yönelmek¬tedir. Bunlar, Belevi ile Selçuk arasın¬daki Pranga mevkii doğusundaki su kaynaklarından sağlanan içme suyunu, Selçuk Ayasuluk Tepesi’ndeki Bizans dönemi yerleşimine ve Ortaçağ’ın Hac merkezi olan St. Jean Kilisesi’ne ulaştırıyordu. İstasyon çevresinde 15 m. yükseklikte sağlam kalabilen sukemerlerinin ayaklarında, Efes ve Arte-mision’dan getirilen devşirme mer¬mer bloklar, düzeltilerek kullanılmıştır. Bunlar arasındaki Arkaik döneme ait İon sütun başlıkları önemlidir (Selçuk Efes Müzesi, Büyük Avlu). Üstteki kemerlerde ise tuğla kullanılmıştır. Su kemerlerinin Ayasuluk Tepesi’ne ulaştığı yerde (Takip Kapısı’nın doğu kısmında), büyük boyutlu bir su depo¬su veya sarnıcı son yıllarda kazılarak ortaya çıkarılmış ve restore edilmiştir. Kemerli ve tonozlu bir üstyapıya sahip olan su deposunda da Efes’ten getiril¬miş yivli sütunlar ve İ.S. 2. yy ortasına ait Kompozit düzenli sütun başlıkları kullanılmıştır.

Son Restorasyon
2009 yılı içerisinde 124 ayaktan oluşan su kemerlerinin ayakta kalan bölümünde başlatılan restorasyon ve onarım çalışmaları Selçuk Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm ve yenileme proje kapsamında gerçekleşmişti. Çalışmalar kapsamında, ilçe merkezindeki İstasyon Meydanı’ndan Ayasuluk Tepesi’ne kadar uzanan su kemerlerinden 14 ayağın derz onarımı, yüzey temizlemesi ile kemerlerin tuğla onarımları yapılmış, 77-78 ile 80-82 nolu ayaklar arasındaki su kemerlerinde bağlantılar tamamlanmıştı.

Çatlaklar ve kırılmaların nedeni?
Söz konusu çatlamalar ve kırılmaların kurulan ses sistemleri ile ilgili olduğunu iddia edenler varsa da uzmanlara göre bu pek mümkün görünmüyor. Arkeolog ve restoratörler doğal sebepler dışında su kemerlerine en güçlü zararı bölgede gerçekleşen yıkımların ve araç trafiğinin vermiş olabileceğini iddia ediyorlar. Uzmanlar restorasyon kadar korumanın da önemli olduğuna dikkat çekiyor ve Selçuk Belediyesinin su kemerleri ve istasyon meydanı için üzerine düşeni fazlası ile yaptığını ilgili bakanlığın da sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söylüyorlar. Selçuk ilçesinde su kemerleri başta olmak üzere cami ve birçok korunması gereken eserin kaderine terk edildiğini söyleyen Selçuklu yurttaşlar ilçelerinde bulunan çok önemli kültür miraslarına bir an önce bütçe ayrılmasını ve gerekli korunmanın sağlanmasını istiyorlar.
SELCUK-SU-KEMERLERİ (3)

SELCUK-SU-KEMERLERİ (4)

SELCUK-SU-KEMERLERİ (2)

YORUMLAR
  1. hulusi kaya dedi ki:

    temizleme işleminden dolayı taşlar dagılmaya balşadı çünki yüzyıllardır kendiliginden oluşan taşın yüzeyindeki patinası alındı ve taş korumasız kaldı tabi cözümüde vardı fakat işin başında o kadar cok bilmiş vardıki uygulanması şart olan uygulanma yapılmadı .!!!!!

    1. Canan ÇAYIR dedi ki:

      Haklısınız. Ancak çok yanlış müdehaleler yapılmış ve bu yanlışlar devam ediyor. Mekanik ve kimyasal temizlik yapıldığını biliyorum. Ancak uygulanan yöntemler ve terkipler tamamen yanlış. ayrıca su kemerlerinde zemin problemi var.Uygulama sürecindeki yanlışlıklar sadece görünen kısmıyla da bitmiyor. Israrla anlatmaya çalıştım ilgili kişilere. Su kemerlerinin hemen dibinde uygulanan blok taşlar bile yanlış. Çimento kullanılması yanlış… yanlışlar çok…

  2. Hasan dedi ki:

    Çünkü tarihi bir eser ve o kadar insanlarla taşıtlarla içiçe. İnsanlar dokunmamalı, biraz mesafe olmalı. Birde Hulusi Beyin yaklaşımı dogru diye düşünüyorum.

  3. İSİM SOYiSİM dedi ki:

    hulusi kaya sizde o bilmişlerden olup müdahale edeydiniz ya… ha ama izmir 2 nolu koruma kurulundan izin almadan hiçbir uygulama yapılamayacağını da biliyosunuzdur heralde. e senin bildiğini belediye de biliyodur heralde(o bisürü “bilmiş”)

    1. Anonim dedi ki:

      insanları kurul izin vermiyor diye kandırmaya alıştığınızdan yine kurul demişiniz. kafanıza göre kurul onaysız işler yaparken o çok bilmişler nerede acaba? işlerine gelmiyor olabiler mi 😀 size böyle şakşakçıkılk yaptığınız için ekstra ödememi yapılıyor. yoksa bu kadarı abartı yanee. belediye yapıyor di mi bu yokluğa bu engellere rağmen. neden fonlarla yapıldığı da söylenmiyor. onların da bilgisini alın ve de verin de gülünç durumlara sokmayın artık kendinizi.

  4. Çakabey Fırın'dan ŞİFO dedi ki:

    Kaç yıllık duvar çatlaması normal ama olsun siz yinede soran olursa en büyük Beşiktaş deyin :))

  5. İZMİR dedi ki:

    Tarihi eserlere saygınız gözlerimi yaşarttı. Birkaç yıl önce Kültür Bakanlığının İsabey Camiinde restorasyon adı altında inşaat işçilerine yaptırdığı katliama niye göz yumdunuz. Belediye Başkanı Vefa Ülgür bu katliama müdahale edince kötü adam oldu. Kültür Bakanı ile kavga etti diye çok bilenler eleştirdi. O zaman nerdeydiniz ?

    1. ç@rşı dedi ki:

      o donanıma sahip olmayan bi insan nasıl müdahale edebilir ki! hem başkan kendiyle kavgalı bi adam. eleştirmekte gayet haklıyız 😀

      1. ç@rşı dedi ki:

        sormayı unuttum: ACABA SİZ O ZAMAN NERDEYDİNİZ?

  6. İSİMSOYiSİM dedi ki:

    sayın editör bunlar Selçuk’taki BİZANS su kemerleri….

    1. ç@rşı dedi ki:

      okumam yazmam var biliyorum diyosun yani 😀

  7. İZMİR dedi ki:

    Çarşı ..Tavan yapmış olan egon yüzünden komik oluyorsun.

  8. ç@rşı dedi ki:

    anladık burada sizden olmayanları sevmiyorsunuz da… SİZ tanımını isterseniz sorgulayın. ayrıca gülüyorsanız ne ala… mizah ince zeka ürünüdür 😀