site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk En Çok Aydın ve Mardin’den Göç Alıyor

Selçuk En Çok Aydın ve Mardin’den Göç Alıyor
30.03.2013
A+
A-

selcuk-gorunum

SELÇUK İMKB ANADOLU LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ GÖKALP ERHAN GÜZEL SELÇUK İLÇESİNİN NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI VE ÖZELLİKLERİNİ DEĞERLENDİRDİ.

 

SELÇUK İLÇESİ

2012 NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI VE NÜFUS ÖZELLİKLERİNİN ÖZET DEĞERLENDİRMESİ

 

Nüfus sayımları ve bu sayımlarla elde edinilen nüfusa ait sonuçlar kaynakların doğru kullanılması ve yatırımların planlanması açısından son derece önemlidir. Çevre sorunlarından, ekonomiye sosyokültürel sorunlara kadar aklınıza gelebilecek bir çokşeyin nüfusun özellikleri ile yakından ilişkisi vardır. İşte bu nedenle çeşitli kurum ve kuruluşlara katkıda bulunduğunu düşündüğüm ve ilkini 2007 yılında yaptığım Selçuk nüfus özellikleri ve özet analizi çalışmasının yenisini yapma gereği duydum. Selçukun gelişimine küçük de olsa bir katkı koyarsam son derece mutlu olacağım. Çalışmama katkıda bulunan sevgili öğrencim Coğrafya Öğretmenliği Öğrencisi Sami DALa teşekkür ederim.

2012 sayımlarına göre ilçemiz nüfusu 28.213’ü kentte 6374’ü kırsalda olmak üzere toplam 34.587kişidir.

İlçemize ait ilk nüfus verileri 1935 yılına ait olup kent ve kır nüfus verileri ayrı olarak ilk defa 1950 yılı sayımlarında gösterilmiştir.(Tablo 1 – Grafik 1)

İlçemizin nüfus özelliklerini incelediğimizde son derece ilginç ve kanımca önemli sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine ilk defa 2007 yılında geçilmiş ve ilçemizin toplam nüfusu 27.284’ü ilçe merkezinde 6718’i belde ve köylerde olmak üzere 34.002 kişi olarak tespit edilmiştir.

Nüfusumuz, beş yıllık dönem içinde ilçe merkezinde 929 kişi artmış belde ve köylerde ise 344 kişi azalmıştır. Sonuç olarak ilçe genelinde nüfus artışı585 kişi olarak gerçekleşmiştir.

Nüfusumuzun sayım dönemlerine göre artış düzeyini incelediğimizde en yüksek artış oranı ilçe merkezinde sırası ile 1985, 1990,1965 ve 2000 sayımlarında gerçekleşmiştir.

Söz konusu beş yıllık dönemde ise yıllık nüfus artış hızı ilçe merkezinde yaklaşık olarak  %0,6 olarak gerçekleşmiştir. İlçenin toplam nüfus artış hızı ise%0,4 düzeyindedir.

Yıllara göre nüfus artış hızını incelediğimizde artış hızının 2000 yılından sonra hızlı bir düşüşe geçtiği görülebilir. Belde ve köylerimizin nüfusu 2000 sayımlarına kadar artmış, bu tarihten sonra ise azalmaya başlamıştır. (Tablo 2)  Bu durum kısmen günümüzde ama daha çok gelecek 10-15 yıl içerisinde ilçemiz açısından son derece olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle dikkat edilmesi ve takip edilmesi gerekir.

Komşu ilçelerimizi incelediğimizde  2007-2012 dönemi yıllık nüfus artış hızı Torbalı’da yaklaşık %3, Tire’de yaklaşık %2,1, Kuşadası‘nda ise yaklaşık % 4,5 tir.

Komşularımızda meydana gelen artışın nedenleri ile bizim ilçemizde meydana gelen durağanlığın nedeni sorulması gereken bir sorudur. Buna verebileceğimiz cevap, komşu ilçelerle benzer sosyokültürel özelliklere sahip özellikler taşıdığımız hepimizin bildiği bir gerçek olduğuna göre,  bu ilçelerle aramızda nüfus artış oranı açısından görülen temel fark aldıkları göçlerdir.  Son 10-15 yılda bu komşularımızda yaşanan hızlı ekonomik büyüme nüfuslarını hızla arttırmış, hızlı nüfus artışı zorunlu olarak hastane, okul vb. devlet yatırımları ve yeni iş olanakları yaratmış (daha fazla ticarethane) , yeni iş olanakları da yine göç yoluyla nüfus artışına yol açmıştır.

İlçemiz ise doğal yollarla (doğum –ölüm) nüfusunu yeterince arttıramadığı gibi ekonomik açıdan gerekli gelişimi gösterememiştir. Buna bağlı olarak bir taraftan,  özellikle komşu ilçelere ve metropollere nitelikli göç verirken bir taraftan da tarım ve turizmdeki (oteller) ucuz iş gücü ihtiyacına bağlı olarak azda olsa niteliksiz göç almıştır. Ancak ne doğumlar nede aldığı bu göç Selçuk’un yeterince gelişmesini sağlayacak nüfus potansiyelini sağlamaktan uzaktır.

Bir yerleşim yerinde nüfus artışının yüksek olmasının ve yarattığı kentleşmenin olumlu ve olumsuz sonuçları vardır. Çarpık kentleşme riski, trafik, altyapı, sosyal ve kültürel sorunlar gibi olumsuz etkileri yaşansa da komşularımızın her biri çevre yerleşimler için birer cazibe merkezi haline gelmiş, ticaret gelişmiş ve çeşitlenmiştir.

Selçuk’un nüfus açısından bir diğer sorunu ise yaşlanan bir nüfus özelliği göstermesidir.( Grafik 2)Nüfus yaşlandıkça tüketim talebi azalır, gençleştikçe tüketim talebi ve dinamizm artar.

Selçuk’un nüfusunun yaş gruplarına dağılımını incelediğimizde 0-14 yaş arasındaki çocuk bağımlı nüfus toplam nüfusun yaklaşık%19,4’ ünü  (Türkiye 24,9),   65 yaş üstü yaşlı bağımlı nüfus ise toplam nüfusun yaklaşık %10,5 ine denk gelmektedir.(Türkiye %7.5)

Görüldüğü üzere ilçemiz Türkiye ortalamasından daha fazla yaşlıya, buna karşılık daha az çocuk nüfusa sahiptir. İlçemizde okula yeni başlayan öğrenci sayısının her yıl azalması bu durumun yansıması olup yaşlanan nüfus için yeni sosyal politikalar oluşturma zorunluluğu doğmaktadır.

15-24 yaş arası nüfus dünyada genç nüfus olarak kabul edilmekte olup ilçemizdeki oranı %14 düzeyindedir.( Türkiye % 17 – İzmir % 15) Yaklaşık 4780 kişi olan bu nüfusun taleplerini karşılayabilecek yeterli sosyal ve kültürel aktivitenin olmaması gençlerimiz bu ihtiyaçlarını Kuşadası başta olmak üzere başka yerleşim yerlerinde gidermeye çalışmalarına neden olmaktadır.

Nüfusumuzu cinsiyet açısından incelediğimizde kadın nüfusun erkek nüfustan 47 kişi fazla olduğu görülmektedir. Özellikle 35-44 yaş aralığında kadınlar 136 kişi fazladır. Bu durum bu yaş aralığında erkeklerin çalışmak amacı ile başka yerleşim yerlerine ya da başka ülkelere göç ettiği konusunda bize fikir vermektedir.

İlçemizde göç olayını incelediğimizde nüfusunun 22.606 ‘sı İzmir nüfusuna kayıtlı olup başka illerin nüfusuna kayıtlı olan nüfusumuz 11900 kişidir. Kısaca ilçemiz nüfusunun yaklaşık  % 35‘i göç yolu ile gelmiştir.(İzmir %55) Kütüğünü, yani nüfus kaydını geçmişte ilçemize almış olan nüfus buna dâhil değildir. İlçemizde en çok Aydınlı en az Karabüklü vardır. Şırnak nüfusuna kayıtlı hiç kimse yoktur.(Tablo 3 )

İlçede yaşanların medeni durumuna ilişkin olarak 2011 verilerine göre 15 yaş üstünde olup hiç evlenmemiş olan nüfus 6558 kişidir. Evlenip boşanmış olanlar evlenme çağında olan nüfusun (15 yaş üstü)% 5’i düzeyindedir. Türkiye( % 3)( Grafik 3)Bu oran Selçuk gibi küçük bir yerleşim yerinde oldukça yüksek olan bir oran olup yaratacağı yansımalar nedeniyle analizi yapılması gereken bir istatistik veridir.

Yine ilçemizde eşi ölmüş kadın sayısı 1646, eşi ölmüş erkek sayısı 236 kişidir. Yalnız yaşayan kadınların sayısının fazla olması ve önemli bir bölümün yaşlı olması onlara yönelik hizmetlerin arttırılmasını gerektirmektedir.

Eğitim durumu ile ilgili verilere(2011) baktığımızda okuma çağında bulunan nüfus (6 yaş)üstü nüfusumuzun %4’ü okuma yazma bilmemektedir.(Grafik 4)

Okuma yazma bilmeyenlerin çok büyük bölümü kadınlardan oluşmaktadır. Yine okuma yazma bilip herhangi bir eğitim kurumu bitirmemiş olanlarla ilkokul mezunlarının toplamı % 47 düzeyindedir.( Türkiye % 44 ) Kısaca ilçemizin eğitim düzeyi sanıldığı kadar yüksek değildir. Yine genel olarak kadınlarımızın eğitim düzeyi daha düşüktür. Yüksekokul ve fakülte mezunlarının oranı Selçuk’ta %9 olup Türkiye ortalaması kadardır. % 0,4düzeyinde olup Türkiye ortalaması yaklaşık % 0,8 dir. Bu durum doktora düzeyinde eğitim alan hemşerilerimize uygun iş olanaklarının olmayışından kaynaklanmaktadır.( Tablo 4)

Elimizdeki bu nüfus verileri ve eğilimleri ışığında şunu kesinlikle ifade edebiliriz ki gelecek 10-15 yıl içinde Selçuk’ta nüfus büyümesi olmayacağı gibi nüfusun azalması yaşanacaktır.

Nüfusun yaşlanma eğilimi göstermesi, kendini yenilemesi için gerekli doğumların olmaması, yaşlığa bağlı olarak ölümlerin artacak olması ve göç almayışı bu duruma yol açacak temel etkenlerdir.

Göç almayışımız ve doğal yollarla nüfusumuzun artmayacak olması kimilerine göre olumlu bir durum olabilir ve bakış açısına göre değişebilir. Ancak şu da bir gerçektir ki ilçemiz nüfusunun yaşlanıyor olması, yaşlanmış nüfusa bağlı olarak tüketim talebinin azalmasına, buna bağlı olarak da ticari hayatın zayıflamasına yol açacaktır.

Yine başka bir açıdan irdeleyecek olursak genç nüfus dediğimiz tüketen ve eğlence başta olmak üzere sosyal talepleri yüksek nüfus oranının azalması ilçemizin canlılığını azaltmaktadır ya da azaltacaktır.

 Nüfusumuz açısından bir diğer sorun boşanmış bireylerin fazlalığı ya da parçalanmış aile yüzdesinin nüfusa göre yüksek olmasıdır.

Turizme bağlı ortaya çıkan yozlaşma, eğitim düzeyinin düşük olması, geçim sıkıntısı boşanmış bireylerin sayısının fazla olmasının başlıca nedenidir. Böyle ailelerin çocuklarında duygusal ve davranış bozukluğu oluşma ihtimali arttırmaktadır ve takip edilmelidir.

Sonuç olarak Selçuk‘un nüfusu 50.000 ve üstüne çıkmadığı müddetçe gerçek manada kentleşebilmesi ve yukarıda sözü edilen olumsuzlukların giderilmesi pekte mümkün değildir. Bu durum doğalgaz, sinema, alışveriş merkezleri, kent içi toplu ulaşım gibi ihtiyaç ve hizmetlerin gelişimini engellemekte, Selçukun cazibesini azaltmaktadır.

İlçemiz tarım alanları çok geniş olmayan ve sanayiye kapalı olan bir yerleşim yeri olması nedeniyle niteliksiz göçler açısından cazip değildir. Bu Selçuk açısından büyük bir şanstır. Ancak nitelikli göç çekmediği müddetçe gelişmesi de mümkün değildir.

Oysaki ilçemiz son derece özel bir konuma sahip olup doğal ve beşeri şartlar açısından şanslıdır. Ova, dağ, akarsu, göl, mağara,  kumsal, deniz gibi doğal unsurların hepsine birden sahip olan yerleşim yok denecek kadar azdır.

Yüzölçümünün %45’i ormanlarla kaplı, çok sayıda hayvan ve bitki türünün bulunduğu bir coğrafyada bulunması, alternatif turizm olanaklarını arttırmaktadır. Ancak bu alternatif turizm olanakları bu güne kadar harekete geçirilmemiştir.

Türkiye’de birçok tarihi mekan bulunmaktadır. Ancak İstanbul’dan sonra en zengin tarihsel çeşitliliğe sahip olan yerleşim yeri Selçuk’tur. İlkçağ, Roma, Bizans, Anadolu Beylikler Dönemi ve Osmanlı Dönemine ait eserler ilçemizin turizm potansiyelini arttırmaktadır. Ancak klasik turizm enstrümanları dışında örneğin Aydınoğullarından kalma eserler değerlendirilememiş, turistlerin gezi güzergâhları içine alınamamıştır. Bu potansiyel acilen değerlendirilmelidir.

Önümüzdeki dönemde İZBAN’ın Selçuka gelecek olması büyük bir şans olup İzmir ile bağlantısı hızlanacak ve sıklaşacaktır. Selçuk bu sayede bir banliyö olabilir. İnsanlar Selçuku yaşam alanı olarak seçip İzmire ya da Torbalı’ya çalışmaya gidebilir. Bunun için daha modern ve geniş konutlara ihtiyaç vardır. 

Her yere yüksek okul ve fakülte açıldığı 90’lı yıllarda üniversite trenini kaçıran ilçemiz THK Üniversitesi ile Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı olarak açılacak olan yüksekokula sahip çıkmalı ve her türlü desteği vermelidir.

İlçemizin unutulmaması gereken bir diğer özelliği tarımdır. Şeftali, mandalina ve zeytin üretimi azımsanmayacak düzeydedir. Zeytinyağı üretiminde markalaşma kısmen sağlanmıştır. Ancak Türkiyenin sayılı üreticilerinden olmamıza rağmen şeftali ve mandalinaya ait özel bir ürün üretilmemiştir.

Günümüzün ketli insanının yöresel ve farklı tatlar arayışı içerisinde olması bu alanda bir markalaşmayı son derece olanaklı kılmaktadır.

Daha fazla sorun ve daha fazla çözüm önerisi elbette ki dile getirilebilir. Ancak bildiklerim  ve deneyimlerim ışığında  tarafımca yapılabilecek analiz ve çözüm önerileri bahsettiklerimizden ibarettir.

Bu ilçenin bir yaşayanı ve bir Coğrafya Öğretmeni olarak hissettiğimiz sorumluluk nedeniyle yaptığımız bu özet değerlendirmenin ilgilenenlere ve ilgililere faydalı olmasını diliyorum

MART 2013

Gökalp Erhan GÜZEL (Selçuk İMKB Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni)

EK 1:            SELÇUKİLÇESİ 2012 NÜFUS PRAMİTİ

TABLO1   :    SAYIM YILLARINA GÖRE SELÇUK NÜFUS TABLOSU

GRAFİK 1 :   SAYIM YILLARINA GÖRE SELÇUK NÜFUS  GRAFİĞ

TABLO   2   : YILLIK NÜFUS ARTIŞ HIZINI GÖSTERİR TABLO

GRAFİK 2   : NÜFUSUN YAŞ GURUPLARINA DAĞILIŞI

TABLO 3:      SELÇUKİLÇESİ GÖÇ VERİLERİ

GRAFİK 3   : MEDENİ DURUM GRAFİĞİ

GRAFİK 4   : EĞİTİM DURUMU GRAFİĞİ

TABLO   4   : CİNSİYETE GÖRE EĞİTİM DURUMU TABLOSU

KAYNAK : TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

SELÇUK İLÇESİ 2012 NÜFUS PİRAMİTİ

piramit1

2012 nüfus piramitimiz incelendiğinde Arı Kovanı” olarak adlandırılan bir nüfus piramitine sahip olduğu görülmektedir.

Bu piramitte düşük doğum ve ölüm oranları göze çarpar. En gençten en yaşlıya doğru sayısal fark azalır ve ilerleyen dönemde yaşlı oranı iyice artarak ölümlerle beraber nüfus azalması yaşanır.

SAYIM YILLARINA GÖRE SELÇUK NÜFUSU VE GRAFİĞİ

SAYIM YILI

ŞEHİR NÜFUSU

KIR NÜFUSU

TOPLAM NÜFUS

1935

 

4024

1940

 

6816

1945

 

7137

1950

6035

2603

8638

1955

8450

2416

10866

1960

8887

4239

13126

1965

10227

5413

15640

1970

11101

5656

16757

1975

12251

6747

18998

1980

12775

6919

19694

1985

16242

7613

23855

1990

19412

7941

27353

2000

25414

8180

33594

2007

27284

6718

34002

2012

28213

6374

34587

 

 

 

 

 

 

 

 

TABLO 1

piramit2

SAYIM YILLARINA GÖRE NÜFUS ARTIŞ HIZI

SAYIM YILI

ŞEHİR NÜFUSU

ARTIŞ HIZI

KIR NÜFUSU

ARTIŞ HIZI

TOPLAM NÜFUS

İLÇE GENEL ARTIŞ HIZI

1935

 

 

4024

 

1940

 

 

6816

% 10,5

1945

 

 

7137

% 1

1950

6035

 

2603

8638

%3,8

1955

8450

% 6,8

2416

%  -1,6 

10866

%4,6

1960

8887

% 1

4239

% 11,26

13126

%3,8

1965

10227

% 2,8

5413

% 4,88

15640

%3,5

1970

11101

% 1,64

5656

% 0,88

16757

% 1,35

1975

12251

% 1 ,98

6747

% 3,52

18998

% 2,45

1980

12775

% 0,84

6919

% 0,52

19694

%0,78

1985

16242

% 4,8

7613

% 1,9

23855

%3,8

1990

19412

% 3,56

7941

%0,84

27353

%2,8

2000

25414

% 2 ,7

8180

%0,3

33594

%2

2007

27284

% 1,01

6718

% -2,81

34002

% 0,14

2012

28213

% 0 ,6

6374

% – 1

34587

% 0,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

piramit3

SELÇUK İLÇESİNİN  GÖÇALDIĞI  İLLERE SAYISAL DAĞILIŞI

Aydın

1.807

Mardin

1.446

Denizli

615

Konya

547

Şanlıurfa

513

Manisa

366

Diyarbakır

362

Afyonkarahisar

340

Erzurum

296

Erzincan

261

Ağrı

227

İstanbul

212

Karaman

207

Sivas

175

Ankara

171

Malatya

166

Elazığ

151

Balıkesir

145

Kayseri

139

Muğla

138

Kütahya

131

Yozgat

125

Trabzon

118

Iğdır

118

Isparta

113

Kahramanmaraş

111

Uşak

109

Rize

108

Eskişehir

107

Samsun

104

Tunceli

99

Tokat

94

Bingöl

90

Van

90

Muş

84

Gümüşhane

82

Adana

80

Siirt

79

Kırşehir

78

Ordu

77

Batman

76

Kırıkkale

75

Gaziantep

74

Nevşehir

72

Amasya

71

Bitlis

70

Mersin

69

Antalya

68

Adıyaman

66

Niğde

64

Kars

61

Çorum

56

Aksaray

56

Hatay

55

Zonguldak

55

Çanakkale

50

Bursa

44

Artvin

39

Tekirdağ

39

Kırklareli

38

Bolu

37

Burdur

37

Osmaniye

31

Edirne

30

Giresun

30

Ardahan

25

Kilis

21

Sakarya

20

Çankırı

19

Hakkari

18

Bartın

17

Kocaeli

16

Kastamonu

15

Bayburt

15

Düzce

11

Bilecik

10

Sinop

10

Yalova

8

Karabük

7

Şırnak

0

TABLO 3

 15 YAŞ ÜSTÜ NÜFUSUN MEDENİ DURUMU 2011

piramit5 

piramit6

 

 

EĞİTİM DURUMU TABLOSU

EĞİTİM DURUMU TOPLAM ERKEK KADIN
OKUMA YAZMA BİLMEYEN 1347 236 1111
OKUMA YAZMA BİLEN FAKAT BİR OKUL BİTİRMEYEN 5490 2531 2959
İLKOKUL MEZUNU 9636 4462 5174
İLKÖĞRETİM VEYA ORTAOKUL MEZUNU 7074 4112 2962
LİSE MEZUNU 5218 2762 2456
YÜKEKOKUL VYA FAKÜLTE MEZUNU 2777 1539 1238
YÜKSEK LİSANS MEZUNU 119 73 46
DOKTORA YAPMIŞ 26 17 9
BİLİNMEYEN 274 162 112

TABLO 4

erhan hoca

esenerban

YORUMLAR
  1. Hasan Yilmaz dedi ki:

    Eylül 2012 de Almanya ya yerlestim. Buyrun size nedeni…Selcuk nereye gidiyor böyle? Cok güzel bir haber, tebrik ederim.

  2. APASAS"LI 35920 dedi ki:

    çok guzel bir gelisme….

  3. erdoganarna dedi ki:

    Hocam emeğine sağlık yalnız Arpayla samanı karıştırmış sın işe siyaset sokmuş sun bir de İnancı sok saydın tam olurdu. turizm yozlaşma falan ne alaka

  4. murat parlatan dedi ki:

    bu değerli bilgileri selçuk halkıyla paylaştığınız için çok teşekkürler.emeğinize sağlık……

  5. Anonim dedi ki:

    Yahu böyle bir araştırmada dahi işin içine siyaset koydun diyen bir anlayış var… Yazık be. Hocam elinize sağlık,düşünüp,böyle bir araştırma yapmışsınız. Umarım yönetenlere gerekli dersleri alıyordur.

  6. Ferhat Tekol dedi ki:

    Erhan Hocam ,çok güzel bir çalışma yapıp, her yönden Selçuk un fotoğrafını çekmişsiniz. Elinize sağlık. Umarım ki bu çalışma, hem STK hem siyasi partilerin yöneticilerine kaynak teşkil eder de ileri de nasıl bir Selçuk planlamamız gerektiği konusunda fikir sahibi olurlar.

  7. Süleyman Bilgin dedi ki:

    Erhan Bey, Selçuk’la ilgili bilimsel araştırmalar az. Hele bu işlerin Selçuklular tarafından yapılanı daha da az. Ali Can kardeşimiz de tarihi makaleler yazıyor. Bir de bu çalışmaların yerel basında yer alması çok yararlı ve aydınlatıcı. Yapılanların değerinin bilinmesi, takdir edilmesi gerekir. Eleştiriler de, eksiklerin giderilmesi için yapılırsa iyi olur. İşlerinizde başarılar dilerim.

  8. Filiz Özpinar dedi ki:

    Emegine saglik Arkadasim. Calismalarinin devamini dilerim. Selcuklu olarak Selcuk icin iyi bir arastirma yapmissin tebrik ederim.