site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk Belediyesi’nden üreticilere müjde

Selçuk Belediyesi’nden üreticilere müjde
17.11.2015
A+
A-

Ege Bölgesinin en kaliteli meyve üreten ilçeleri arasında olan Selçuk’ta meyve üreticilerini sevindirecek bir adım daha atan Selçuk Belediyesi, Selçuk ve bölge halkını yepyeni bir hizmetle tanıştıracak. Kış mevsiminin en çok tüketilen meyvelerinden biri olan mandalinanın, Selçuk Belediyesi Deppo Efes Meyve Paketleme ve Depolama Tesisleri’nde bu yıl da yerini alması bekleniyor. Bölgede ilk kez Deppo Efes’te üreticilerin hizmetine sunulacak olan Drencher makinasının Aralık ayında hizmet vermeye başlayacağını açıklayan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, bölgede ilk ve tek olma özelliğini taşıyan bu makinanın üreticilere hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Saatte 24 bin kg ürün ilaçlanabilecek

Selçuk’ta toplanan mandalinanın geçen yıla göre yüzde 20 artmasını beklediklerine dikkat çeken Başkan Bakıcı, üretilen mandalinanın yüzde 80’ninin de Rusya ve Ukrayna’ya ihraç edilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.Tarımsal faaliyetlerin son derece yaygın olduğu Selçuk’ta zeytin, şeftali ve nar gibi mandalinanında önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Başkan Bakıcı, bu bağlamda Aralık ayında hizmete başlayacak olan Drencher makinası ile üreticilerin daha sağlıklı ürün alabileceklerini söyledi.

Selçuk Belediyesi olarak çiftçi ve üreticilerin her zaman yanında olduklarının altını çizen Başkan Bakıcı, Deppo Efes’e 100 bin tonun üzerinde mandalina girmesini beklediklerini kaydederek “Drencher makinası, bölgedeki narenciye üretimine bağlı olarak saatte 24 bin kg. ürün ilaçlayacak. Bu sistem sayesinde üreticilerimizin maliyeti yarı yarıya düşmüş olacak. Ayrıca bu sistem sayesinde harcanan emek için de zaman tasarrufu sağlanmış olacak” dedi.

Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanacak

İlaçlama ve sarartma sisteminin AB standartlarına uygun olarak gerçekleştirildiğini belirten Deppo Efes’in Ziraat Mühendisi Mustafa Görgün, Drencher makinasının sağlayacağı avantajlar konusunda bilgi verdi. Görgün, şunları kaydetti:“Drenchermakinası, üzerindeki Fungisit ve zararlıları yok ederek ürünlerin küflenmesini ve erken bozulmasına engel olur, aynı zamanda, problemli ürünlerin kasa içindeki diğer ürünlere etki etmesini engeller ve sağlam ürünleri bozulmadan muhafaza eder. Makina palet bazında ilaçlama yaparak işçilikten ve zamandan büyük avantaj sağlar. Böylece ürününü depolamak isteyen üreticinin işçilik masrafı düşer ve ürünler doğru bir şekilde ilaçlanarak dayanımı arttırılır”

“Deppo Efes” ile üretici emeğinin pazar değeri arttı

Amaçlarının önce Selçuklu üreticinin ürününü korumak olduğuna dikkat çeken Deppo Efes sorumlu müdürü Ömer Soysal ise; yapılan çalışmalarda öncelik olarak Selçuklu çiftçilerin ürünlerine katma değer kazandırmak olduğunu kaydetti. Soysal, şunları ifade etti: “Bu yıl geçen yıla oranla daha fazla narın depoya girdiğini kaydeden Görgün; “Geçen yıl Deppo Efes Soğuk Hava İşletmesi’nin ilk senesiydi. Üretici “acaba” endişesiyle ürününü depolamak yerine direkt tüccara satmıştı. Deppo Efes’te depolanan ürünlerin pazardaki değerinin arttığını gören üretici, bu payı tüccarla paylaşmak yerine, kendisine kar olarak düşünüp, ürününü depolamayı tercih etmiştir.”

Selçuk’tan yurtdışına

Selçuk ilçesinden toplanan mandalina ihracatında geçen yıla göre yüzde 20 artması beklenirken, üretilen mandalinanın yüzde 80’ninin de Rusya ile Ukrayna’ya ihraç edilmesi hedefleniyor. Deppo Efes’te 5 bin ton nar bulunduğunu hatırlatan Soysal; “Bu oran ilçede üretilen toplam narın yüzde 20’sini oluşturuyor. Geriye kalan ürünün satışı ihracat ve iç pazar olmak üzere satılıyor. Bu ürünlerin bir kısmı da Deppo Efes’te ön soğutma yapılarak ihraç ediliyor. İhraç edilen ülkeler Irak, İran, Suudi Arabistan, Hollanda, İngiltere, Almanya, Dubai ve Belarus’tur. Ayrıca Hollanda’ya ihraç edilen ürünler oradan farklı ülkelere dağılıyor” diye konuştu.

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Etmek İçin Buraya Tıklayınız !
https://www.facebook.com/selcukhaber
Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Etmek İçin Buraya Tıklayınız !
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    insallah dediğiniz gibi olur. gerci bu işi de büyükşehir belediyesi yapıyor ya neyse.
    önemli olan vatandaşın hizmete ulaşması

  2. Anonim dedi ki:

    Vefa Ülgür Deppo Efes’i yaptığında başta AKP olmak üzere bir sürü saçma sapan sözlerle Deppo Efes’in gereksiz olduğunu, boş yatırım olduğunu söylediler. Şimdi ise deponun yetmediği ilave yapılması gerektiği gün gibi meydanda. Vefa Ülgür’ün uzağı görme ve analiz etme yeteneğinin
    sizde binde biri yok.