site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Seçim Onlara Yine Kabus Olacak

Seçim Onlara Yine Kabus Olacak
24.01.2014
A+
A-

engelliler-secim

Oy kullanmak için sandık başına giden, her seçimde trajik olaylarla karşı karşıya kalan engelli vatandaşları 30 Mart günü yapılacak yerel seçimlerde yine zorlu bir süreç bekliyor. Sandık başına giderken birçok engelle karşılaşan engelliler için bu süreçte de herhangi bir adım atılmazken, askıya çıkan muhtar listelerinde de engel durumunu gösteren bir ibare olmadığı dikkat çekti. Yani İlçe Seçim Kurulu’na giderek engelli olduğunu bildirmeyen vatandaşlar yine kucaklarda merdivenlerden taşınacak.    

DAVA KONUSU OLDU

İzmir Karşıyaka’da yaşayan, Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü Derneği Üyesi olan Eryiğit, 12 Haziran 2011’de yapılan milletvekilliği genel seçimi öncesi İl Seçim Kurulu’na başvurarak, ‘engelli’ kaydını yaptırdı. Seçim günü oy kullanmak için gittiği Hasan Pınarçalı İlköğretim Okulu’nda sandığın 3’üncü katta olduğunu öğrendi. Yetkililere başvuran Eryiğit, sandık kurulunun aşağıya inmesini ve oy kullanmasının sağlanmasını istedi. Ancak bu isteği reddedildi. Bunun üzerine Eryiğit, oy kullanamadığını tutanakla belgeledi. Eryiğit bir engelli derneği olan Spida Bifida Derneği 2’nci Başkanı, avukat Nurdan Anlı aracılığıyla yargıya başvurdu. Manevi tazminat davası İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’nde, Sandık Kurulu Başkanı Ali Çapık’ın ‘görevi ihmalle suçlandığı’ dava da Karşıyaka 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nde açıldı. Bu davalardan manevi tazminatla ilgili olanı sonuçlandı. Mahkeme, Yüksek Seçim Kurulu’nun 5 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti.

KAPUKIRAN; ‘’TAM BİR REZALET’’

Geçtiğimiz yıl yapılan ENGELSİZMİR Kongresi Yürütme Kurulu Üyesi ve CHP Konak Belediye Meclis Üyesi Aday adayı Funda Doğan Kapukıran, ‘’Özürlüler idaresi ‘Benim elimde her türlü verim var, ben engelli vatandaşın rahatça seçme seçilme hakkını yerine getirmesi için seçmen kütüğünün önüne Ö harfi koyuyorum. Böylece bedensel engellilere giriş katında sandık veriyorum’ diyor. Ama maalesef davada olduğu gibi bu uygulanmamış. Askıya çıktığında gitmiş bakmış Ö harfi yok. Bunun üzerine gerekli ilçe seçim kuruluna, engelli olduğunu belirtmiş. Ö harfini koyduruyor ama seçimde oy kullanacağı yer 3.kat. Sandık aşağıya inmiyor ve oyunu kullanamıyor. Bu bir rezalet…’’ ifadelerine yer verdi.

‘’ELMALAR ARMUTLAR AYNI YERDE’’

Raporlara hastalıkların Latince yazıldığını ve tüm hastalıkların birbirine karıştığını belirten Kapukıran, ‘Elmalar armutlar aynı yerde’ ifadelerini kullanarak, ‘’En büyük rezaletlerden biri de özürlü raporlarında oraya sadece hastalığı Latince olarak ve sadece ismi yazılıyor. Kişinin hastalığının ne olduğu o yüzden bilinemiyor. Elmalar armutlar aynı yerde toplanıyor. Bu sefer de Özürlüler İdaresi oradan neyi çıkaracağını bilmiyor. O zaman bütün sepetteki seçmenlerin birince katta olması gerekiyor. İnsanların yüzde 80’i tansiyon, şeker hastası zaten Türkiye’de… Benim elimde veri tabanım var diyor, biz de yerel yönetimlerle, ilgili STK’larla paylaş diyoruz. Harmanlansın, bedensel engellinin oy kullanma şekli başka, görme engellinin şekli başka. Bunları toplayalım ama Özürlüler İdaresi hiçbir şekilde bilgi aktarımında bulunmuyor. Paylaşım da yok…‘’ dedi.
Ege’nin Sesi-Ali Arda PERK
engelli-vatandas-oy-kullanma

[poll id=”4″]

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.