site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Partiler Kısıtlı Oy Avına Çıktı

Partiler Kısıtlı Oy Avına Çıktı
26.04.2014
A+
A-

23358329

YSK’nın “Bir seçim çevresinde oy kullanamayacak olanların (asker, ölü ve kısıtlı) kullandığı oy sayısının toplam oy farkından fazla olduğu kanıtlanırsa seçim iptal edilir” kararının ardından partiler kısıtlı, ölü ve asker seçmenleri araştırmaya başladı.

YSK’nın, Mahmudiye seçimini iptal ederken aldığı, “Bir seçim çevresinde oy kullanamayacak olanların (asker, ölü ve kısıtlı) sayısı oy farkından fazla olursa seçim iptal edilir” şeklindeki ilke kararı partileri harekete geçirdi.

Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) 30 Mart seçimleriyle ilgili siyasi partilerden ‘kısıtlı seçmen’ (Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı) itirazı yağıyor. YSK, Eskişehir Mahmudiye seçimini iptal ederken 2’ye karşı 9 oyla, “Bir seçim çevresinde oy kullanamayacak olanların (asker, ölü ve kısıtlı) sayısı oy farkından fazla olduğu ibraz edilir, inceleme sonucunda kanıtlanırsa seçim iptal edilir” şeklindeki ilke kararının ardından partiler kısıtlı, ölü ve asker seçmen avına çıktı. CHP , Muğla Köyceğiz, İzmir Selçuk’a, AK Parti , Balıkesir Manyas’a, MHP Kastamonu seçim sonuçlarına ‘seçmen ehliyeti olmayan kısıtlı, ölü ve askerler oy kullandı’ diye itiraz etti. YSK ilke kararı ışığında, Hatay ve Iğdır gibi bu seçim çevrelerinde oy kullanma ehliyeti olmadığı halde kullandırılanların sayısının tespiti amacıyla ilçe seçim kurullarına müzekkere yazdı. İnceleme sonuçlarına göre YSK buralarda da toplanıp seçimin kaderine karar verecek.

CHP: Yetki aşımı var
CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu YSK’nın tutumunu eleştirip şunları söyledi: “YSK bu şekilde seçmenlerden iptal kararları verdikçe bu seçim bitmez. İtiraz yağıyor. Önümüzdeki seçimlerde siyasi partiler bol bol ‘kısıtlı’ seçmen yazdırıp kaybedince itiraz etsinler ve seçim iptal edilsin. YSK, seçim iptalleri yerine kısıtlı, ölü ve asker seçmenlerin adına kimlerin oy kullandığına ve kısıtlı olduğu halde oy kullananlara suç ihbarında bulunmalıydı. 298 sayılı sayılı kanununda 7 ve 8. maddesinde seçmen olamayacak kişiler asker, ölü, ve kısıtlılar olarak belirlenmiş. 86 maddede ise ‘sandık kurulu başkanı bu kişilere ismi yazılı olsa dahi oy kullandırmaz’ diyor. Ama YSK yanlış yorum yaptı ve oy kullanamazlar kararı verdi. Sandık kurulu başkanlarına tanınan bir yetkiyi YSK kendisi kullanmış oldu.”

2 il ve 8 ilçede seçim varKısıtlıların neden seçmen kaydından düşülmediğini dile getiren Yakupoğlu şöyle konuştu: “Seçmen kütüğünü YSK yapıyor. İçişlerinden ölüler, ASAL’dan askerler, Adalet Bakanlığı’ndan kısıtlılar sorulup alınıyor. O halde bu kişileri niye kütükler hazırlanırken çıkartmadınız. YSK’nın bu işte kusuru var. Seçmen kütüğüne seçme hakları olduğu halde yazılmayan havuzdaki 700 bin seçmen var ve 53 bini Ankara’da. YSK’nın mantığı ile Ankara’da 53 bin seçmenin oyunu da ekleyip iptal kararı verelim. YSK’nın bu yanlış yorumu nedeniyle Türkiye’de bu seçim bitmez. ”
30 Mart’tan sonra 2 il ve 8 ilçede seçimler iptal edildi ve 1 Haziran’da tekrarlanacak. Yalova, Eskişehir’in Mahmudiye, Tokat’ın Yeşilyurt ve Aydın’ın Buharkent ilçesinde kısıtlı seçmenler oy kullandığı için seçimler iptal edilirken, Ağrı’da oy çuvalı yırtık olduğu gerekçesiyle, Çankırı’nın Şabanözü, Bayburt’un Aydıntepe ve Bitlis’in Güroymak ilçesinde usulsüzlük nedeniyle seçimler iptal edildi. Sivas’ın Ulaş ilçesinde ise başkanın sabıkası seçimi iptal ettirdi.

BUHARKENT’TE SEÇİMLER TEKRARLANACAK
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Aydın Buharkent’te MHP’nin kazandığı seçimi iptal etti. YSK, MHP’nin 7 oy farkla kazandığı seçimi oy kullanma ehliyeti olmayan 10 kısıtlı seçmene oy kullandırıldığı gerekçeyle iptaline karar verdi. Buharkent’te seçim 1 Haziran’da tekrarlanacak. YSK AK Parti’nin üç ilçede seçim iptali itirazlarını ise reddetti. YSK AK Parti’nin Balıkesir Manyas, Muğla Dalaman ve Aydın Koçarlı’da kısıtlı seçmenlere dönük yaptığı seçim iptali taleplerini reddetti. YSK, MHP’nin Kastamonu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle yaptığı itirazı da reddetti.

Kimler oy kullanamaz?
Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavukları, askeri öğrenciler, kamu hizmetinden yasaklı olanlar, kısıtlı olanlar (Vesayet altındaki akıl hastalığı veya akıl zayıflığı alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı olanlar) ile cezaevindeki hükümlüler oy kullanamıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.