site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Oy Kaybetti Ama Başbakanlığa Aday

Oy Kaybetti Ama Başbakanlığa Aday
08.06.2015
A+
A-

26765730

Türkiye genelinde oylarını koruyan CHP, liderini “başbakan adayı” olarak ilan etti.

Türkiye’de 56 milyon 600 bin seçmenin 47 milyon 87 bini sandığa gitti. Seçimlerde oy kaybına uğrayan iki parti AKP ve CHP oldu. 2011 seçimlerinde yüzde 49.84 olan oyu yüzde 40,08’e düşmesine rağmen AKP birinci parti oldu ve 69 vekil kaybetti. CHP ise 2011 seçimlerine göre yüzde 0,9 ve 3 vekil kaybederek seçimden çıktı. Radikal’den Ercan Sarıkaya’nın haberine göre bu sonuca rağmen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başarılı olduklarını dile getirdi. Yaptığı açıklamada aynı yüreklilikle çalışmaya devam edeceğiz. Ancak bizim açımızdan bir sorun yok. Memnunum; istifayı gerektiren bir sonuç da değil” dedi. CHP Sözcüsü Haluk Koç, Kılıçdaroğlu’nun başbakan adayı olduğunu açıkladı.

NEREDEN NEREYE GELDİ?

CHP 50 milyon 200 bin seçmenin oy kullandığı 2011 seçimlerinde Türkiye genelinde 11 milyon 147 bin oyla yüzde 25,98 oy almış ve 135 milletvekili çıkarmıştı. 2014 yerel seçimlerinde ise oy oranını yükseltmiş ve CHP, 12 milyon 513 bin yüzde 27,80 oy almıştı. Bu seçimde ise seçmen sayısı artmasına rağmen CHP, 11 milyon 468 bin oy alabildi.

SADECE 10 İLDE BİRİNCİ PARTİ OLDU

2011 seçimlerinde Tunceli, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, İzmir, Muğla ve Aydın’da birinci olan CHP, bu seçimde Tunceli dışındaki illerde birinciliğini kordu. Ek olarak Mersin, Eskişehir Zonguldak ve Çanakkale’de de sandıktan birinci parti olarak çıktı. Tunceli’de ise birincilik ve 2 vekili HDP’ye kaptırdı.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA ‘SIFIR’ ÇEKTİ

CHP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki neredeyse ‘sıfır’ çekti. Daha önce birinci parti olduğu ve 2 vekil çıkardığı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’yi ve tek vekilinin olduğu Ardahan’ı da HDP’ye kaptırınca, bölgede Gaziantep dışında milletvekili kalmadı. Oy oranları da Şanlıurfa dışındaki tüm illerde düştü.

KARADENİZ’DE BAZI İLLERDE OYLARI YÜKSELDİ AMA…

CHP, Karadeniz’de kısmen kıpırdama yaşadı. Samsun, Trabzon, Giresun, Artvin, Bartın illerde vekil sayısını korumayı başardı. Sadece Ordu’da vekil sayısını 2’ye çıkarırken, Zonguldak’ta birinci parti oldu.

İÇ ANADOLU’DA DA SADECE ESKİŞEHİR

CHP İç Anadolu Bölgesi’nde de çok büyük olmasa da oy kaybı yaşadı. Oy kaybı yaşamasına rağmen 2011 yılında bir milletvekili çıkardığı illerde vekil sayısını büyük oranda korumayı başardı. Ankara’da oy oranı yüzde 2,9 düşmesine rağmen vekil sayısını 1 artırdı. 1. Bölge’de 2011 seçimlerinde 6 vekil çıkarmışken bu seçimde bu sayı 7’ye çıktı. Eskişehir’de ise oy oranını yükseltti ve birinci parti olmayı başardı.

MERSİN’DE BİRİNCİ AMA…

Akdeniz Bölgesi’nde de Mersin’de oy oranını yükseltip birinci parti olurken diğer illerde oy aranı az da olsa düştü ama Antalya, Adana, Isparta gibi illerde mevcut vekil sayılarını korumaya başardı. Yerel seçimde belediyeyi kazandığı Hatay’da ikinci parti olurken, 2011 seçimlerine göre oyu düşmesine rağmen vekil sayısını korumayı başardı.

EGE BÖLGESİ’DE OYLARINI YÜKSELTTİ

CHP en yüksek oy artışı sağladığı iller Ege’deki iller oldu. Bu iller arasında da Denizli en yüksek orana ulaştı. Bu ilde vekil sayısını 1 artırdı. İzmir’de oy oranını yükseltmesine rağmen 1 vekil kaybetti. Aydın, Muğla gibi illerde de birinci oldu.

İSTANBUL’DA BİR VEKİL KAYIP

Türkiye genelindeki küçük düşüşler Marmara Bölgesi’nde de yaşandı İstanbul’da 2011 seçimlerine göre oy oranı düştü ve kentin milletvekili sayısı artmasına rağmen bir milletvekilini kaybetti. Bursa ve Edirne’de oy oranı yükseldi ama vekil sayısı aynı kaldı. Çanakkale’de birinci parti oldu. Belediye başkanlığı seçimini kazandığı Yalova’da ikinci oldu ve sadece Muharrem İnce seçilebildi. Birinci parti olarak çıktığı Tekirdağ ve Kırklareli’nde bile az da olsa oy kaybetti.

Radikal

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.