site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Ören Yerlerinden Alınan Paylar Kaynağında Kullanılsın

Ören Yerlerinden Alınan Paylar Kaynağında Kullanılsın
28.06.2019
A+
A-

Selçuk Ticaret Odası, ören yerleri paylarının kaynakta kullanılması talebiyle harekete geçti. STO’nun (Selçuk Ticaret Odası) öne sürdüğü gerekçe ise Selçuk’un ören yerleri paylarından nüfusunun az olması sebebiyle yeterince yararlanamaması. Selçuk kenti, bir UNESCO kenti olmasına, Türkiye’nin en büyük ören yerleri gelirlerinin kaynağı olmasına rağmen bu payların nüfus oranında dağıtılması nedeniyle mağduriyet yaşıyor.

İzmir’in en küçük ilçelerinden biri olan Selçuk, yaklaşık 35 binlik bir nüfusa sahip. Selçuk, Türkiye turizminin en önemli kaynaklarına (Efes, Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi, St Jean Kilisesi vb) evsahipliği yapmasına rağmen turizm pastasının en küçük dilimine artık razı olmak istemiyor.

ÖNERİ TURİZM BAKANI ERSOY’A BAKAN OLARAK İZMİR’E GERÇEKLEŞTİRDİĞİ İLK ZİYARETİNDE İLETİLMİŞTİ

Konu ilk olarak Mehmet Nuri Ersoy’a Kültür ve Turizm Bakanlığı’na atanmasının hemen ardından İzmir’e yaptığı ilk ziyaretinde düzenlenen bir toplantıda Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu tarafından iletildi. Yolcu, ören yerleri girişlerinden alınan payların Büyükşehir Belediyelerine bağlı olan ilçelere nüfusları oranında dağıtıldığını ve bu dağıtım sisteminin Selçuk için adaletsizliğe sebep olduğunu belirterek, sistemin revize edilmesini önerdi.

Selçuk’un 2015 yılında Efes, Ayasuluk Tepesi, Meryem Ana Evi ve Çukuriçi Höyük gibi Selçuk kent sınırları içindeki dört kültür bileşeni ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girdiğini belirten STO Başkanı Koray Yolcu, kentin neredeyse yarısının ‘dünya mirası’ olarak tescil edildiğine dikkat çekti.

SELÇUK’UN YÜZ ÖLÇÜMÜNÜN YARISI UNESCO LİSTESİNDE AMA EN AZ TURİZM PAYI DA BİZDE!

Yolcu “UNESCO’ya girme sürecinde Selçuk, değeri ölçülemez bu kültür varlıklarının korunması ve sürdürülmesi için taahhütte bulunmuş, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması için söz vermiştir. Bu taahhütlerin yerine getirilmesinde ören yerlerinin temizliği ve bakımı gibi öncelikler bulunmaktadır. Ören yerlerinden alınan payların o ören yerinin bulunduğu coğrafi sınırlar içinde kullanılması gerekir ki biz de kültürel varlıklarının temizlik, bakım ve koruma maliyetlerini karşılayalım ve bu varlıklarımızı gelecek nesillere kusursuz biçimde aktaralım.

STO KONUYU İZMİR ODALARI ORTAK YÖNETİM KURULU TOPLANTISINA TAŞIDI

Selçuk Ticaret Odası geçtiğimiz haftalarda Torbalı’da yapılan İzmir Oda ve Borsaları Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı’nda konuyu gündeme taşıdı. Toplantıda konuşan STO Yönetim Kurulu üyesi Ümit Yolcu Selçuk gibi üç tarafı sit alanı bir tarafı deniz olan bir kentin endüstrileşmesi söz konusu olmadığı için gelişmesi için elinde sadece üretimi sınırlı tarım alanları ve turizm bulunmaktadır” sözleriyle konuya giriş yaptı.

TURİZM PAYLARININ NÜFUS ORANINDA DAĞITILMASI SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Selçuk; Efes, Meryemana Evi, St Jean Kilisesi gibi zenginliklere sahip olmasına rağmen bu zenginliklerden yeterince yararlanamamaktadır. Ören yerlerinin girişlerinden alınan paylar Büyükşehir Belediyelerine bağlı olan ilçelere nüfusları doğrultusunda dağıtılmaktadır. Selçuk İzmir’in en az nüfuslu kentlerinden biri olarak 35 bin nüfusa sahiptir. İzmir’in ve Türkiye’nin en önemli ören yerlerinin Selçuk ilçe sınırları içinde olmasına karşın, nüfusun az olmasından dolayı en az paya sahibiz. Bu açıdan baktığınızda Selçuk’un adil olmayan bir sistem içinde olduğunu daha rahat görebilirsiniz.

Bu yanlış sistemin acilen değiştirilmesini ve bunun için karar alıcılarla görüşülmesini önermekteyiz. Ören yerlerinden alınan paylar, ören yerinin bulunduğu kaynakta kullanılmalıdır.

Oda Başkanımız Koray Yolcu da söz konusu önerimizi geçtiğimiz aylarda Turizm Bakanımıza iletmiş olup, İzmir odaları olarak bununla ilgili bir çalışma yapılmasını öneriyoruz.”

Selçuk Ticaret Odası’nın önerisi toplantıda kabul görerek konunun Bakanlık nezdinde takip edilmesine karar verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.