site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Ölüm Şarkısı: Bonzai

Ölüm Şarkısı: Bonzai
05.08.2014
A+
A-

olüm-sarkisi

Türkiye’de son dönemde, özellikle gençler arasında kullanımı hızla yayılan ve ölümlere neden olan bonzai denilen sentetik uyuşturucu için, ‘Pau Ayhan’ adıyla tanınan İzmirli yerel şarkıcının şarkı bestelediği ortaya çıktı. Düğünlerde istek üzerine defalarca çalınıp, söylenen şarkıyı tesadüfen dinleyen Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin, tehlikeye işaret edip, şarkının bilinç altına işlediğini, özellikle alt gelir grubundaki gençler arasında, eğlenceli melodinin özendirici bir durum olduğunu dile getirdi. Roman derneğinden de şarkının, düğünlerde çalınmaması çağrısı geldi.

Kimsayal maddelerden elde edilen sentetik uyuşturucu türü olan, esrara benzeyen bonzai, kısa sürede Türkiye’de büyük yaygınlık gösterdi. Fiyatının da ucuz olmasından dolayı kullanımı hızla yayılan bonzai yüzünden, son günlerde, özellikle sıklıkla kullanan gençler arasındaki ölüm olaylarında da artış oldu. Bonzaiden ölümlerin artmasıyla birlikte, insanlar yaşanan tehlikenin farkına varıp, toplumsal gösteriler de düzenlemeye başladı ve yetkililere önlem almaları çağrıları yaptı.

ŞARKISI EN ÇOK ÇALINANLARDAN
İzmirli yerel şarkıcılardan Pau Ayhan’ın da, 2013 yılı içerisinde bonzai için şarkı yaptığı ortaya çıktı. Özellikle düğünlerde şarkıya olan isteğin çok fazla olduğu, bir gecede defalarca çalındığı, vatandaşların da oynayarak müziğe eşlik ettikleri öğrenildi. İzmir’in semt isimlerinin ve bonzai kullanımının ardından insanda yarattığı etkinin anlatıldığı şarkı şöyle;

“Elimde patladı bonzai / Gezerken Altındağ Mersinli / Çamdibi şahit hakim bey / Kafamda herşey yok incesi / Zulalala zulalala bonzai / Yeşilova Çamdibi patlahi / Abe kara seni kara ver şekeri / Ayık ol ayam var gideri / Hadi bakalım çocuklar sağlam dönüyoruz / Limonda limon portakal / Gitme be bugün bizde kal / Ne ekşi ne tatlı sormadan / Yormadan gülüm yormadan / Zulalala zulalala bonzai / Yeşilova Çamdibi patlahi / Abe kara seni kara ver şekeri / Ayık ol ayam var giderim.”

TESADÜFEN DİNLEDİ TEHLİKEYİ FARKETTİ
Zaman zaman gittiği restoranlarda düzenlenen düğünler sırasında çalınan ‘Bonzai’ şarkının sözleri, Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin’in de dikkatini çekti. Şarkıyı internet üzerinden indirip sözlerini ve melodisini inceleyen Keskin, varolan tehlikenin de farkına vardı. Bu şarkının özellikle ikinci ergenlik dönemi olan, 13 ile 26 yaş arasındaki alt gelir grubundaki gençler için büyük tehlike oluşturduğunu dile getiren Orhan Keskin, “Bazı durumlarda bilinçaltı büyük etki altında kalır ve insanları kendisine kodlanan durumlara yönelmesini sağlar. Bazı şarkılar özellikle bazı yerlerde çalınır ve insanların istenilen yöne kayması sağlanır. Eskiden bazı şarkılar, intihara sürükleyici şekildeydi. İşte bu şarkı da bilinçaltına işleyip, eğlenceli ve hızlı melodisiyle, gençleri bonzai kullanımına yönlendiriyor, özendiriyor. Şarkıdaki ‘Elimde patladı bonzai’, ‘zulala’, ‘ayık kal’ gibi sözler bulunuyor, bilinçaltına bonzaiyi adeta kazıyor. Şarkı merak ve ilgi uyandırıyor. Son bir ayda bile çok sayıda kişiyi öldürdüğü belirtilen son derece tehlikeli bu uyuşturucuyu akla getirip özendiren bir şarkının olması ve her yerde çalınması kabul edilebilir değil. Bonzai bedenleri zehirleyip esir alırken, şarkısı da zihinleri zehirliyor. Diğer etkenlerle elbette bu hapın kullanılmasında önemli ama müzikle yapılan bu yolda önemli bir etkiye sahip” dedi.

AİLE İÇİ ŞİDDET VE DİLENDİRMEK ÖNEMLİ BİRİ SEBEP
Bonzai satıcılarının özellikle ergenlik çağındaki gençleri kullandığını, aile içi şiddet yaşayan, küçük yaşlardan itibaren çalıştırılan ya da dilendirilen kişilerin buna eğilimli olduğunu da söyleyen Orhan Keskin, “Ergenliğin bu son evresi, kendini topluma ispat etmeye çalışan gençlerin aşırılıklara en yatkın olduğu dönemdir. Bonzai satıcıları işte bu yüzden bu çağdakileri hedef alıyor, tuzağa da çoğunlukla sorunlu ve orta ya da alt gelir grubu ailelerin çocukları düşüyor. Aile içi şiddet görmüş, küçük yaşlarda çalıştırılmaya veya dilenciliğe zorlanmış gençler de risk grubunda. Ergenler arasında özentiyle ve taklitle başlıyor, kimyasal özelliği yüzünden hızla bağımlı hale getirip ölüme götürüyor. Fertleri arasında bağların zayıf olduğu aileler başta olmak üzere tüm anne ve babalar bu tehlikeye karşı uyarılıp bilinçlendirilmeli. Eğer gençler, hal ve hareketleriyle gerçek dünyadan kopuk görünümdeyse acilen yardım istenmeli” dedi.

ROMAN DERNEĞİNDEN DE, BENZER TEPKİ GELDİ
İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır da, yerel Roman sanatçının bestelediği şarkının özendirici bir tarafının olduğuna dikkat çekti. Yerel sanatçılarla konuşup şarkıyı düğünlerde çalmamalarını isteyeceklerini söyleyen Cıstır, “Bonzai şarkısını çalmamaları için yerel sanaçılara tavsiyelerde bulunacağız. Özendirici olmasın diye. İyi niyetle yaplan bir şarkı ama maksadını aşan bir sonuca kadar gitti. Arıca bu şarkının yasaklanması için pozisyonumuzu alacağız, önce yerel sanatçılarla konuşacağız. Ayrıca ilgili kurumlardan da yasaklanması talebinde bulunabiliriz” dedi. (dha)

YORUMLAR
  1. MrY dedi ki:

    Zulalala Bonzai diye akıl veren bir şarkıda insanlar bile bile çıkıp göbek atıyorsa yakınları bonzaiden öldüğünde ağlayacaklarına yine aynı keyifle oynamaya devam etsinler…