site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

O Şimdi Bir Selçuk Hayranı

O Şimdi Bir Selçuk Hayranı
26.07.2012
A+
A-

Fransa’da ikamet ediyorsa olsa da; Yurt dışında çok tanınsa da, yerleştiği Selçuk için o kadar da hayalleri var.

Belki de hiç karşılaşmadınız, belki de tanımıyorsunuzdur ama yaptığı çalışmalarla yurt dışında kendisini kanıtlamış ve müthiş hayran kitlesi olan ünlü bir sanatçı Senem Diyici.

Hatta gelecekle ilgili projelerini anlatırken. Öyle bir çalışması var ki, ilginç mi ilginç.

Hatıralarını izleyip bulmanın ve bu günün gerçekliğiyle bütünleştirmenin günden güne daha da zorlaştığı bir dönemde, Senem Diyici doğadan gelen köklerinde ve hayat yolunda ilkel müziğin yeni bir yol açabileceğini hayal etti. Yani ses ve vurmalılarla vücudun ritminde aranan kaynak, Perküsyonların vibrasyonu ile aranan SES… Olarak karşımızda.

Kendi tanımıyla; Geliştirici, yaratıcı ve samimi bir buluşma ve kendinle tanışma yolculuğunda başka bir Metod… Olmalı ki.

Senem Diyici ile “Sesle Şifa” atölye çalışması bunun bir örneği.

Çığlıktan, gülüşe; gözyaşından ritüele SES…
Bedenle kurduğu derinlerden gelen bağla SES…
Tıkanıklıkların açılarak her bireyin kendi özünü hatırlaması için SES…
En gizli korkuların, duyguların ifadesi olan SES…
Utanmadan, yargılamadan hayatla iletişime geçmenin bir aracı olarak SES…

Kendi deyimiyle; Müzikde.

Vurmalıların bu çalışmadaki varlığı da çok önemli. Vurmalılar İnsanoğlunun ve tüm medeniyetlerin ruhanilikle özel ilişkiye geçmek için yarattıkları araçtır. Bu yalnız deri, tahta ve taşın bir kalp atışına, ifadeye ve içsel ritmine dönüştüğü mucizesidir.

Bu çalışma başkalarına, kendine ve böylece dünyaya açılmanın bir yolu olabilir diyor.

Yaptığımız söyleşide. Soruyorum kendisine?
Bu atölyede neler yapılabilir diye, şöyle cevaplıyor.

*Sesin kendinle özleşmesi
*Kendi sesini tanımak
*Primitif sesleri aramak
*Melodik konuşma (operet)
*Burdon ile armonik ses çalışması
*Vücudun ritmi ve nefes
*Telaffuz, dil ve dudak tekniği
*Enstrümanlarla bütünleşmek

Yaptıkları ve Senem Diyicinin geçmişinde neler var dediğimde ise;

İstanbul doğumlu olan sanatçı, İstanbul Musiki Cemiyeti Okulu şan ve ritim eğitimlerinden sonra 1969 ve 1972 de Folk müzik akımında. Nar Hanım ve Ham meyve adlı 45’likleriyle sükse yapmış olan sanatçı Senem Diyici geleneksel müzik araştırmaları nedeniyle. Türkiye’nin çeşitli yörelerini gezip müzik dalında dokumanlar toplamış.

1981’den beri farklı formasyonlarla yurtdışı turnelerine çıkmakta: Almanya, İsviçre, Avusturya Finlandiya, İtalya, İsrail, Kanada, Tunus, İspanya, Yunanistan, Suriye, Türkiye, Hollanda, Polonya, Belçika.

Fransa’da yaşayan sanatçı Fransa Devlet Tiyatro ve sahnelerinde, caz kulüplerinde, caz festivallerinde ve başka festivallerde konserler verdi. Fransa, Belçika ve Türkiye’de 92 den bu yana konservatuar öğrencilerine, master sınıflarında ve atölyelerde eğitmenlik yapmaya devam etmektedir. 1989 dan bu yana derleme ve davetli sanatçı olarak yayınlanmış albümleri: D’Iles en Iles (92), Les 3 Amis (92), 3 Images du Desert (95), Moment de Keif(97), Azar (99), Magic Gipsy (99), Yörük (02). Okay Temiz Yihhu (07) Kendi albümleri : “ Takalar ” (1989), “ Jest ” (1992), “ Divan ” (1995), “ Tell me Trabizon ” (1998), “ Morceaux Choisis” (2000), “Zip Çıktı “ (2003), “ Live! ” (2005). DVD, Çay Elinden, Nenni, Altın hızma, Ötme bülbül ötme, Dolana dolanayı, Laleler, Çalışmalarından kayıtlara geçenler.

Haber: Mehmet UYAROĞLU

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Zl_4Yw0pN3I&feature=related[/youtube]

YORUMLAR
  1. Baron dedi ki:

    Bana göre Türk Müziğini jazz ile çok farklı bir sound ile yorumlayan sesini enfes kullanan armonisi uçmuş, Dünyanın birçok kırık müzisyenleriyle çalışmış çok değerli bir sanatçı. Birçok albümünü dinledim. Selçuğa yerleşmiş olması Selçuk için bir şans..