site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Neden Bu Kadar Acımasız Olduk

Neden Bu Kadar Acımasız Olduk
11.06.2014
A+
A-

m-uyarogluAtalarımız her şeyi yaşayarak öğrenmiş. Edindikleri her tecrübeyi de atasözleriyle gelecek kuşaklara armağan etmişler.

Yaşı 50’nin üzerinde olanlar bilir, 60’lı yılların sonuna kadar evlerin hemen hemen tümü gaz lambası ile aydınlatılırdı. Durumu düzgün olan aileler daha fazla ışık veren lüx lambaları kullanırdı.

Buzdolabı yoktu o zamanlar, yiyecekler tel dolaplarda saklanırdı. Zeytinyağı, turşu, reçel, bal küplerde, peynirse deri tulumlarda ve evin en serin bölümlerinde muhafaza edilirdi. Bakır çanaklar her yıl kalaylanır, mutfakların tahta çanaklıklarında yerlerini alırdı.

Klimalar yoktu o zamanlar. Cep telefonu hayal bile değildi.

Hayat zordu ama insanlar mutluydu. Bir damla su heba edilmez, ekmekler çöpe atılmaz, gaz lambaları kısılır, gezmelere tren ve otobüslerle gidilirdi.

Ülkemiz o günleri geride bıraktı. Çok şükür hepimiz zenginleştik. Herkesin cebinde telefonu. Herkesin evi, arabası var. Gaz lambaları tarih oldu, bakır kapları kalay yapan da kalmadı, bakır çanaklar antikacıların sergilerini süslüyor artık.

Zenginleştik ama bir türlü mal kıymetini öğrenemedik. Devlet malının üzerinde o yıllarda “Tüyü bitmemiş yetimin hakkı” vardı.
Maalesef unuttuk yetimin hakkını.

Çöp tenekeleri buruşturulup atılmış kâğıtlarla dolu. Yanlışa dur demek kimsenin aklına gelmiyor, gelenlere de kızıyoruz zaten.

Hiç kimse evinde klima açık iken evinin kapısını açık bırakmaz, geceleyin yatarken bütün odaların lambalarını kapatır, muslukları kontrol eder.

Telefonunu gereksiz işler için kullanmaz.

Gel gör ki konu “Devlet malı” olunca işler değişir. Klimalar, elektrikli sobalar pervasızca kullanılır. Musluklara bakılmaz, çıkarken lambalar kapatılmaz günlerce boşa gider enerji ve emek.

Diyorum ki!

Dostlar nerede bir savurganlık, nerede bir israf görürseniz müdahale edin. Uyarın yetkilileri. Boşa giden milletin malıdır.

Kişiliği ve görev yaptığı bölgelerde halka olan yakınlığı nedeniyle, sıra dışı fikirleri ve enerjisiyle, ayrıca bambaşka görüşleriyle Süper Vali olarak tanınan bir zamanların efsane valisi Recep Yazıcıoğlu’nu ilk önce Aydın Valisi olarak tanıdık, yaptığı uygulamalarla bizleri hep şaşırttı. Daha sonra Erzincan Valisi oldu. Rafting yaptı. Arada bir İlginç projelere imza attı. Ne yazık ki Ankara yolunda kazaya kurban gitti. Yattığı yer nur olsun. O Devletin Valisiydi. İyi bir Devlet adamıydı.

Baba lakaplı Sanatçı Müslüm Gürses ise (rahmetli) hastanede yatarken hayat zor fakat güzeldi demişti. Hayatı zor kılan neydi acaba.

Doğayı, denizi katlediyoruz, yeşili akarsuları yok ediyoruz. Neden bu kadar acımasız olduk. Bizden sonraki nesillerin hakkımızda iyi sözler ve iyi düşünceler taşıyacağına inanmıyorum.

 

YORUMLAR
  1. Simültane dedi ki:

    Mehmet bey yazılarınız hayattan bir pencere sunuyor okuyuculara.Teşekkür ederim.Devamını bekliyoruz.

  2. demir dedi ki:

    Uyaroğlu doğru söylüyor,hükümet konağındaki bütün klimalar,kapılar açık.

  3. Anonim dedi ki:

    Çalışmadan yaşayan rüşvetçi bir toplum olduğumuzdan mı acaba ?

  4. Dertli dedi ki:

    Acaba neden bu davranislar sadece Turk milletinde var?Sokaklara tukurmek,sigara izmaritini elindeki cöpu umursamazca yere atmak,yazidaki gibi bedava olan seyi fazlaca kullanip israf etmek vs vs….Yere copunu atan Turk’u buyuk bir ofkeyle azarlayan turisti kendi gozlerimle gordum.
    Bizler milliyetciyiz,vatanseveriz ama bana kalirsa sadece lafta.Vatanini milletini seven insan onu ve malini korur kollar zarar vermez.Biz tam tersini yapiyoruz malesef.
    Bence bunun temeli ve su anda kalmadigini dusundugum once aile terbiyesi sonra egitim.
    Eski anne-babalar cocugu disarda akraniyla kavga ettiginde kendi evladini dovermis,karsi tarafinkini degil.
    Simdikiler sen vur sen dov diye tesvik ediyorlar.
    30 yasima hic kufur etmeden geldim.Simdi sokakta ana avrat kufur edenler ilkokul cocuklari.
    Bunlar yalnizca aklima gelen birkac ornek.
    Bana kalirsa aileler cocuk terbiyesine cok daha fazla dikkat etmeliler.

  5. Anonim dedi ki:

    Değerlerin kıymeti kaybettikten sonra anlaşılıyor.Savurgan,bana neci toplumlar hak ettikleri gibi yaşarlar.Enerji ve Su tasarrufu önceliklerimiz olmalı,aksi halde bir gün gelir sıkıntıyı yine biz çekeriz.

  6. Erkan kerem dedi ki:

    helalin var mehmet abim