site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Müze ve ören yerleri geliri yüzde 39 arttı

Müze ve ören yerleri geliri yüzde 39 arttı
27.01.2015
A+
A-

Ephesus-Turkey

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik; Müze ve ören yerlerinden elde edilen 2014 gelirinin yüzde 39, Müzekart + satışlarının da bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde arttığını açıkladı.

24 Ocak 2015 Cumartesi – Müze ve Örenyerleri gelirleri ve Müzekart satışları konusunda 2014 değerlendirmesinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ” Müze ve ören yerleri ile ticari faaliyetlerden elde edilen gelir bu yıl yüzde 39’luk bir artış ile 435 milyon TL’yi buldu. Bizim hedefimiz 400 milyon TL idi, elde edilen sonuç ile hedefin de üzerine çıktık. Müze ve ören yerlerinin gelir rakamlarına 2002 yılından itibaren bakacak olursak; 2002 yılında 26 milyon TL olan gelir, on yıl içerisinde 272 milyon TL (2012)’ye ulaşmış. Son iki yılı değerlendirecek olursak: 2013’te 313 milyon TL, izlenen yenilikçi ve akılcı uygulamalarla geride bıraktığımız yıl (2014) yüzde 39’luk bir artışla 435 milyon TL’ye ulaştı. ” dedi.

TOPKAPI, AYASOFYA, MEVLANA MÜZELERİ İLK ÜÇTE..
2013’te yerli-yabancı turistlerin ilgisini en çok çeken mekanlar 2014’te de ilk sıralarda. En fazla ziyaretçi alan yerlerde ilk üç yine tartışmasız; Ayasofya, Topkapı ve Mevlana müzeleri. Sıralama ve ziyaretçi sayıları şöyle:
1. İstanbul Ayasofya Müzesi (3 milyon 574 bin kişi)
2. Topkapı Sarayı Müzesi (3 milyon 553 bin kişi)
3. Konya Mevlana Müzesi (2 milyon 49 bin kişi)
4. Denizli Pamukkale Hierapolis Ören Yeri (1 milyon 875 bin kişi)
5. İzmir Efes Ören Yeri (1 milyon 874 bin kişi)

Topkapı Sarayı Harem Dairesi 1 milyon 68 bin ziyaretçi sayısı ile yedinci sıradan olduğunu belirten Bakan Çelik; ” ısa bir süre önce Harem Dairesi’nde ziyarete yeni bölümler açıldı. Bu gelişmenin ziyaretçi sayısını bu yıl katlayarak artıracağına inancım tam. ” dedi.

Müzekart + satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artmasının sevindirici olduğunu belirten bakan Çelik şunları söyledi:

” Müzekart, Müzekart + ile Museum Pass Istanbul, Museum Pass Cappadocia -yabancı ziyaretçiler için- Bakanlık olarak kültürel bilinci artırmak ve müzelerimizi sosyal bir etkinlik alternatifine dönüştürmek amacıyla başlattığımız projelerdir ve 2014’te başarı oranları yüksek.

Öyle ki Müzekart + satışları bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde arttı. Museum Pass Istanbul satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 39 artış gerçekleşti. Museum Pass Cappadocia bir yılını yeni dolduran bir kart. Ama satışa çıkmasının ve tanınmaya başlamasının ardından serinin bu kartı da oldukça yoğun ilgi gördü ve görmeye de devam ediyor. Tahminimiz diğer kartları zaman içinde geçeceği yönde.

Museum Pass Istanbul, Museum Pass Cappadocia. Bu iki kartımız dünyanın tüm önemli kentsel turizm destinasyonlarında kullanılan şehir kartlarının ülkemizdeki ilk örnekleridir. İlk uygulama İstanbul’du. Göreve geldikten sonra İstanbul’un yakaladığı başarıyı görür görmez hemen bir çalışma başlatılmasını istedim ve Cappadocia’yı piyasaya sürdük. Museum Pass uygulamasını yaygınlaştırmaya devam edeceğiz, sonraki ayaklarda Antalya, Muğla ve İzmir gibi yine önemli destinasyonlarımız var.

Museum Pass’ler için avantaj noktalarımız arasında; yine indirimli turlar, transfer hizmetleri, turistlerin çok ama çok ilgisini çeken bize özgü konularda (hamam, yemek kursu vb.) bazı etkinler ve bazı özel müzelere giriş yer alıyor.

Asıl hedefimiz 2015 yılından itibaren bu kartların, şehir içi ulaşım özelliği ile birlikte daha birçok turizm ürünü ile desteklenerek, çağdaş bir şehir kartına dönüştürülmesi. Böylesi bir uygulama kartı daha cazip hale getirirken müze ziyaretlerinin arttırılmasına da önemli derecede katkı sağlayacaktır. Bu konudaki çalışmalarımız çok yönlü olarak bu yılki hedeflerimiz arasında” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.