site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Mursi Giderken Seyreyle Ortadoğu’yu

Mursi Giderken Seyreyle Ortadoğu’yu
06.07.2013
A+
A-

fikri-atilbazÇok değil daha bir yıl önce büyük bir yaygarayla birden bire insanları Mısır’ın El Tahrir meydanına toplayıp, arkalarına BOP kurmay heyetinin desteğini verip Mübarek’i deviren güçler şaşkın. Adına Arap Baharı dedikleri yalancı bahar uzun sürmedi. Hesaplar şaştı, altüst oldu. Dün Mübarek git istenmiyorsun artık diyen ve gitmesi için elinden geleni yapan AKP iktidarı, bu gün diren Mursi gitme kal demektedir.
Bazen, Amerikanya’nın işleri bile istediği gibi gitmiyor. Mübarek’i devirip yerine Mursi’yi getirmekle ülkeye demokrasi geleceğini sananlar alın size demokrasi. Mısır’da yaşananlar tasvip edilecek şeyler değil. Tabi ki darbe savunulamaz. Ancak bazen öyle bir noktaya gelir ki olaylar darbe kaçınılmaz olur. Herhalde Mısır’da da buna benzer olaylar yaşanmaya başladı ki iş bu noktaya geldi.
Kimse çifte standart yaparak komik duruma düşmesin. Seçimle gelen seçimle gider. Doğru çok doğru… Eğer bu söylediklerini inanarak söylüyorlarsa, Suriye’de de Esad’ın seçimle geldiğini nasıl görmezden geliyorlar. Mısır Amerikanya’ya rağmen, BOP eşbaşkanlarına rağmen düştü. Mursi halka tehlikeli çağrıda bulunuyor, direnin. Ordu sokakta o direnin diyor. Bu direncin faturasını kim ödeyecek bilmeden mi konuşuyor yoksa son çırpınışları mı?
***
Amerikanya her zaman yaptığını Mısır’da da yaptı. Mursi’ye destek oldu, baktı işler kötüye gidiyor, Mursi’ye muhalefeti dikkate al, anlaş dedi, muhalefete ve orduya da şirin gözükmeye çalıştı. Hiç olmazsa yeni oluşacak yapıda etkinliğimi kaybetmeyeyim dedi. Mursi onu dinletemedi, son tahlilde muhalefete teklif götürse de asker kışlasından çıkmıştı. Darbe kazandı demokrasi yenildi. Fakat yaşananlar göstermiştir ki taşıma suyla değirmen dönmemektedir. Aynen Mısır’da olduğu gibi…
Bir gerçek daha ortaya çıkmıştır, bir kez tahrik, provokasyon, yabancı istihbaratçıların çalışmaları neticesinde kışkırtıp insanları meydanlara toplayıp iktidara karşı eylem yaptırırsanız, aynı şekilde yenilerine de açık olmalısınız. İşte Tahrir’de dün Mursi’nin gelişi kutlanıyordu, bu gün Mursi’nin gidişi kutlanıyor. Bu tür eylemlerin yol olmaması için yönetimlerin çok dikkatli davranmaları, milletin sesine kulak vermeli, onları hakir görüp ben böyle istiyorum olacak diyerek yönetmemelidir. Bu davranış biçimi sizi zorbalığa götürdüğü gibi emrinizdekileri verdiğiniz talimatları uyguladıkları için zorba yapar.
Mısır’da yaşananlardan herkes gerekli dersi çıkarmalıdır. Dünya gemisinin dümeninde Amerikanya var diyenler unutmasınlar, Titanik için bunu Allah bile batıramaz demişlerdi; ancak bir buzul kütlesi dümenin başındakini o devasa gemisiyle birlikte yok etti. O yüzden hiç kimse ben Amerikanya’nın yanındayım diyerek bana bir şey olmaz demesin.””
***
Belki yarın olaylar durulur Mursi yeniden başa gelebilir. Orası Ortadoğu ne zaman ne olacağı belli olmaz. Lakin bilinen şu an Amerikanya’ya, BOP’a rağmen Mursi gitti. Bu herkese ders olmalı. Tunus, Mısır, Filistin, Suriye ve birçok ülkede Müslüman kardeşler ekseninde Sünni bir Ortadoğu oluşturmaya çalışanların planları aksadı, akamete uğradı. Bunlar oldu diye ne Amerikanya ne de bu amaçla hareket eden AKP bu isteklerinden vazgeçmeyecekler.
Mısır, tüm Ortadoğu gibi çok etkenli bir ortamda… Yaşananlardan ders çıkarmayanlar çok büyük bir yanlış yapar. AKP hükümetinin Bakanları Mursi’yi destekleyen açıklamaları, yarın yönetimi değişen Mısır’la ilişkilerimizi olumsuz etkileyeceğini hiç düşünmeden yapıyorlar.
Komşu ülkelerle sıfır sorundan komşu ülke iktidarlarını belirlemeye kalkan ve bunu küçük Amerikanya taklidi demokrasi taşıyıcısı olarak yaparken, kendi ülkesinde demokrasiden uzaklaşan AKP iktidarı olanları küçümsemeden kısadan hissesine düşeni almalı.
***
Devamlı söylediğimiz gibi bir kez daha söylüyoruz; BOP hükümranlığının parçası olmaktan çıkın. Bu projeden ayrılın. Müslüman kanı dökülmesine ortak olmayın. Sana dost olanların yüzyıllaradır Türk düşmanlığı yapan zihniyetin devamları olduğunu unutma. 90 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün şu söylediğine bakın; “Yüzyıllardan beri düşmanlarımız, tüm ellerinde olan imkanlarla Türklere karşı kin duyguları ve aşağılama hisleri beslemeyi alışkanlık haline getirdiler. Bu beyinlerde kök salan duygu ve düşünceler, bizim yorulmadan mücadele ettiğimiz bir Batı mantalitesini oluşturuyor. Tüm değişikliklere ve olaylara rağmen halen bu duygular tamamen yok olmadı.”
İşte bu duygu ve düşünceler hala mevcut hala o kök saldıkları beyinlerde duruyor. Eğer sizin söylediğiniz gibi kişi arkadaşının dinindense vay halimize.
Sağlıcakla kalın!
Fikri Atılbaz

[poll id=”2″]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.