site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Mevlana ve Goethe Celsus’ta buluştu

Mevlana ve Goethe Celsus’ta buluştu
06.09.2018
A+
A-

Celsus Kütüphanesi tarihi bir geceye ev sahipliği yaptı. 49. Selçuk Efes Festivali’nin ikinci gününde Celsus Kütüphanesi’nde 1. Kültürler Arası Edebiyat Gecesi “Mevlana ve Goethe İnsanlığın Dorukları” etkinliği gerçekleşti. Katılımcıların Efes Antik Kenti’nin büyülü atmosferinde unutulmaz bir gece yaşadığı etkinlik hafızalarda uzun yıllar iz bırakacak.

Hayatları birbirinden yüzlerce yıl uzak ama felsefeleri yakın olan insanlık tarihinin doruk noktasındaki iki bilge isim olan Mevlana ve Goethe, Antik Şehrin Hazinesi Celsus Kütüphanesi’nde buluştu. Selçuk Belediyesi Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi Sorumlusu Bahadır Varvar’ın koordinatörlüğünde gerçekleşen proje Selçuk Belediyesi, Efes Arkeoloji Müzesi ve İzmir Alman Goethe Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleşti.

Yönetmenliğini Haluk Işık’ın yaptığı etkinlikte ilk olarak Efes Antik Kenti ve Celsus Kütüphanesi’nin tarihi geçmişinden bahsedildi. Biri doğudan diğeri batıdan yükselen, insanlığın her çağda ihtiyaç duyduğu sevgi, kardeşlik, hoşgörü, ahlak gibi değerlerle hayatlarını kuşatan iki doruk Mevlana ve Goethe, Celsus Kütüphanesi’ni koruyan bilgelik, bilim, erdem ve zeka gibi dört ayrılmaz değerin tanıklıklarında ağırlandı.

Bir hayal Efes’te gerçek oldu

Mevlana ve Goethe’nin dramatik bir şiir gösterisiyle buluştuğu etkinlik dans koreografisiyle de büyük beğeni topladı. Mevlana’nın eserleri ve Goethe’nin Batı Divanı’ndan alıntıların yapıldığı dramatik şiir dinletisinde insanlığın iki büyük doruğunun aşkı, sevgiyi, erdemi, insanı insan yapan değerleri eşsiz eserlerinden alınan metinlerle anlatıldı. Klasik müzik, ney, dans gösterisi ve semazen de bu anlatıma eşlik etti. Mevlana’nın, “ Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız. Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir ve Goethe’nin “Mezarlarındakilerin pişman olduğu şeyler için dünyadakiler birbirini yemektedir” sözleriyle sona eren gösteri katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.

Etkinliğin sona ermesinin ardında gösterinin yazarı yönetmeni Haluk Işık, müzik ve dans koreografisini yapan Kenan Özdemir, İzmir Goethe Enstitüsü Müdürü Anna Weber, Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Sorumlusu Bahadır Varvar ve gösterinin hayata geçmesinde emeği olan kurum temsilcileri sahneye çıkarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Gecenin sonunda bir konuşma yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “Bu geceyi organize eden herkese teşekkür ederim. Böylesine anlamlı bir gecede, böylesine anlamlı bir etkinlik hafızalardan silinmeyecektir” dedi. “Mevlana ve Goethe İnsanlığın Dorukları” gösterisinin mimarlarından olan İzmir Goethe Enstitüsü Müdürü Anna Weber; “Bir hayalin gerçekleşmesinde bize destek olan Belediye Başkanımız Sayın Bakıcı’ya teşekkür ederim. Bu gece bizim hayalimizdi” dedi.

Gecenin sonunda Başkan Bakıcı ve Anna Weber birbirlerine karşılıklı hediyeler takdim ettiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.