site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Matematik köyü krizi: Meclis ikiye bölündü!

Matematik köyü krizi: Meclis ikiye bölündü!
09.03.2020
A+
A-

Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin’in kurduğu ve 2007 yılından bu yana Selçuk’ta faaliyet gösteren Şirince Matematik Köyü’nün AK Parti ve CHP’yi karşı karşıya getirdi. İmar planında, tarım alanında kalan köyün etrafındaki parselleri satın alan Nesin, eğitim alanına çevrilmesini istedi. Karar, oy çokluğu ile komisyonlardan geçerken AK Parti ret oyu verdi.

Türkiye’nin tanınmış matematikçilerinden Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin’in yıllar önce İzmir’in Selçuk İlçesi Şirince Köyü’nde yüksek bir bölgede kurduğu “Matematik Köyü” tartışmalara neden oldu. İzmir İl Özel İdaresi’nin yetki ve sorumlu olduğu dönemlerde de bir zamanlar gündeme gelen “kaçak” yapılarla ilgili olumlu encümen kararları verilmişti.

Ali Nesin ve Matematik Köyü’nün yöneticileri mevcut binaların bulunduğu yerlerin çevresindeki arazileri satın aldı. İmar planlarında “tarım alanı” olarak görünen yerlerde bulunan zeytinlikler de korunarak yeni bir proje geliştirildi. Nesin, yaptığı yazılı başvuruda “471, 473, 532, 3167, 3222 ve 3223 parsellerin “Eğitim Alanı” olarak belirlenmesini talep etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1/25 bin ölçekli kentsel bölge nazım imar planlarının da buna uygun revize edilmesi istendi. Konu, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor – Tarım ve Orman Komisyonları’nca oyçokluğu ile uygun bulundu. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda da Adalet ve Kalkınma Partisi mensubu meclis üyelerinin muhalefet şerhine karşılık oyçokluğu karar geçti.

AK Parti’nin ret kararı verdiği matematik köyüne ilişkin düzenleme Büyükşehir’den CHP’li meclis üyelerinin olumlu görüşü sonrası geçerken Nesin kısa sürede çalışmalara başlayacak. Selçuk Belediyesi’nin de alt ölçekli planlarda yapacağı düzenleme sonrasında Matematik Köyü daha da büyüyecek.
EGEDESONSÖZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.