site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Leylekleri Koruma Çalıştayı Selçuk’ta Yapıldı

Leylekleri Koruma Çalıştayı Selçuk’ta Yapıldı
17.11.2013
A+
A-

leylekleri-koruma-calistayi (2)

İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla illerinde 334 adet leylek yuvası yapılacak.

LEYLEK YUVASI İLK ÇALIŞTAYI SELÇUKTA YAPILDI

14 adet örnek yuva Belevi Beldesine doğa ve milli parklar koruma dördüncü bölge müdürü Rahmi Bayrak’ın önderliğinde yapıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanıp yürürlüğe giren “Türkiye’de Üreyen Leylek (Ciconia ciconia) Popülâsyonunun Tespiti ve Elektrik Direkleri Üzerine Yuva Platformu Yerleştirme Çalışmaları Protokolü” kapsamında Ege Üniversitesinin bilimsel desteğiyle IV. Bölge Müdürlüğümüzce,  İzmir İli Selçuk İlçesinde “Leylekleri Koruma Çalıştayı yapılmıştır.

Çalıştay’a Bakanlık taşra teşkilatı, Ege Üniversitesi, Aydem Elektrik A.Ş., Selçuk Belediye Başkanlığı ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneğinden toplam 60 kişi katılmıştır. Çalıştayın ilk günü Selçuk Sürmeli Efes Oteli toplantı salonunda Leyleklerle ilgili biyolojisi, halkalanması, envanteri ve yapay yuva yapımları konusunda eğitim verilmiştir., ikinci gün Selçuk İlçesi Belevi Beldesinde sahada uygulamalı olarak 10 adet leylek yuva platformlarının yerleştirilmesi çalışması yapılarak eski yuvaların ne şekilde platform ile yükseltileceği katılımcılara anlatılmıştır.

Bu çalışmayla Ülkemiz genelinde Leyleklerle ilgili yapılan çalışmalara belli bir standart getirilmesi ve uygulamalarda bir örnekliğin sağlanması amaçlanmıştır.

•    Çalışmalara bizzat katılan, Doğa ve Milli Parklar koruma dördüncü bölge müdürü Rahmi bayrak katılmıştır.

•    Dördüncü bölge müdürü Rahmi bayrak bu konuda şu bilgileri vermiştir.

•    2011 yılında başlayan ve 2013 yılında tamamlanan envanter sonuçlarına göre ülkemizde toplam 9881 leylek yuvası bulunduğu ve bu yuvalardan 8683’ünün ise araştırma döneminde leylekler tarafından aktif olarak kullanıldığı tespit edildi.

•    Envanter sonuçları ülkemizde 81 ilin 78’inde leyleklerin ürediğini ortaya koydu.

•    Bölge Müdürlüğümüz genelinde 2013 yılında yapılan incelemeler sonucu 942 adet leylek yuvası bulunduğu ve  bu yuvalardan  848 adetinin (Manisa-161, İzmir-156, Aydın-401, Muğla-130) aktif olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.

•    Bu yuvaların 720 tanesi elektrik direklerinde, geri kalan 222 âdeti baca, çatı, ağaç, cami ve benzeri yerlerde bulunmaktadır.

•    356 adet direkte yapay leylek platformu bulunmaktadır.

•    Bölge Müdürlüğümüz genelinde toplam 334 tane (Manisa–127, İzmir–100, Aydın–74, Muğla–33) daha yapay leylek yuvası yapılması planlanmaktadır.”dedi.

DHA VEYSEL EROL

leylekleri-koruma-calistayi (1)

leylekleri-koruma-calistayi (3)

[poll id=”3″]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.