site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Kuşadası’nda Akdeniz Fokları İçin “Deniz Koruma Alanı” Projesi

Kuşadası’nda Akdeniz Fokları İçin “Deniz Koruma Alanı” Projesi
14.01.2016
A+
A-

Bir dünya mirası olarak kabul edilen ve en nadir 12 memeli türü arasında gösterilen Akdeniz foklarından birisi Kuşadası Körfezi’nde görüldü. Kuşadası Setur Marina’da bir yata çıkan Akdeniz foku için yetkililer ve çevreciler harekete geçerek foku tekrar doğal yaşam alanına döndürdü. Marinaya gelen son Akdeniz fokuyla birlikte Kuşadası kıyılarını kullanan fok sayısının dörde çıkmasının ardından Kuşadası Belediyesi “Deniz Koruma Alanı” projesini yaşama geçirmek üzere harekete geçti.

Dünyada 700 adet kaldığı tahmin edilen ve bir dünya mirası olan Akdeniz foklarından birisi Kuşadası Setur Marina’nın misafiri oldu. Marina içerisinde bir süre dolaşan fok, bir yatın yüzme platformuna çıkarak teknenin iç tarafına geçti. Bitkin ve yorgun olduğu gözlenen genç dişi Akdeniz foku burada bir süre dinlendi. Akdeniz fokunun varlığı öncelikle Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne, daha sonra Türkiye’de foklarla ilgili önemli çalışmalar yapan Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu’na (SAD-AFAG) bildirildi. SAD-AFAG’tan gelen Ozan Veryeri yaptığı incelemede fokun üzerinde herhangi bir yara ve darp izine rastlanmadığı, fokun yorgun olduğu ve tekrar doğal yaşam alanı olan kıyı mağaralarının bulunduğu bölgeye bırakılması gerektiğini belirtti. Tarım İlçe Müdürlüğü’nden bir veteriner çağrılarak SAD-AFAG, EKODOSD, AKUT, SETUR Marina görevlileriyle birlikte foku Doğal Botanik Park kıyılarındaki mağaraların bulunduğu alana bırakmak üzere, aynı tekneyle alana hareket edildi. Kendini teknede daha rahat hisseden ve bir süre denize inmek istemeyen fok, sonunda tekrar doğal yaşam alanına döndü. Marinaya gelen genç dişi Akdeniz Fokuyla birlikte bölgeyi kullanan fok sayısı dörde çıkmış oldu. Daha önce de Kuşadası Doğal Botanik Park kıyılarındaki mağaralarda 2 adet dişi, 1 adet de yavru fok görüntülenerek tespit edilmişti.

“AKDENİZ FOKLARINI KORUMAK GÖREVİMİZ”

Kuşadası Körfezi’nde görülen son Akdeniz fokunun ardından Kuşadası Belediyesi de harekete geçti. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, SAD-AFAG Temsilcisi Ozan Veryeri ve EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ile bir toplantı yaparak geleceği tehdit altında olan fokların korunabilmesi için geliştirilebilecek projeler ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda Veryeri ve Sürücü, Akdeniz foklarının ve yaşam alanlarının korunması için Korumar Hotel ile Kuştur Plajı arasında bir Deniz Koruma Parkı oluşturulmasının önemine dikkat çekerken Kuşadası Belediyesi öncülüğünde SAD-AFAG ve EKODOSD işbirliğiyle Deniz Koruma Alanı projesi için girişimlerin başlatılmasına karar verildi. Koruma alanı projesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne sunulması kararlaştırıldı.

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, dünyanın en nadir türleri arasında bulunan Akdeniz foklarından 100’ünün Ege kıyılarında görüldüğünü belirterek genellikle Kuşadası-Samos ve Dilek Yarımadası kıyılarındaki mağaralarda beslenen, üreyen ve barınan bu nadir türün doğal yaşam alanlarının korunması gerektiğini söyledi. Geleceği tehdit altında olan Akdeniz foklarının Kuşadası’nda bulunan kıyı mağaralarını tercih etmelerinin ilçe için önemli bir şans olduğunu ifade eden Kayalı “Kuşadası Belediyesi olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde Akdeniz foklarının ve yaşam alanlarının korunabilmesi için gereken her şeyi yapmaya hazırız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.