site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kürt Sorunu Çözümü İçin Akil Adamlar Girişimi

Kürt Sorunu Çözümü İçin Akil Adamlar Girişimi
04.09.2012
A+
A-

Başbakanın her söylemine temkinli yaklaşmayı görev edindik. Çünkü o da her ne kadar muarızı gibi görünsede yoldaşlık yaptığı, çözüme giden yolda birlikte adım attığı Kemal Kılıçdaroğlu gibi mevcut şartlara ve ortama göre değişik konuşmaktadır. İkisinin de ortak özelliği Türkiyenin merkezi Ankara’, Ankara’nın doğusunda ve batısında farklı konuşmalarıdır. Bir özellikleri de herhangi bir programda ya da bir gazetede çıkan açıklamalarının aksine davranabilmeleridir.
Sayın Başbakanın olaylara doğru gözlükle bakmaya başladığını gören halk sevinmiş ve bundan sonra terörün çözümünün kolaylaşacağı yönünde umut ışığı yakalamıştı. Kızdığında, sinirlendiğinde, o anki ruh haline göre konuşmayı seven Başbakan Kürt sorunu bitmiştir, PKK sorunu, siyasal Kürtçülük sorunu, terör sorunu vardır dediği halde, üzerinden çok geçmeden aynı programda bir gazeteciyle arasında şöyle bir konuşma geçmiş.
Soruyu soran Erdal Şafak. “-Aralarında Yaşar Kemal ve Tarık Ziya Ekinci’nin de bulunduğu isimlerin Kürt sorunu için akil adamlar misyonu üstlenmesine ne dersiz?” Erdoğan yanıtlamış: -Siz başlatın, biz de destek verelim.
* * *
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu diye sorarlar adama. Bugün Sabah gazetesinin manşetten verdiği ve internet medyasında yer alan haberde şöyle deniliyor: “Diyarbakır’da başlatılan ve İstanbul’a taşınan girişim kapsamında Kürt sorununun çözümüne katkı sunabilecek, terör örgütü ile sade vatandaş arasında ayrım yapabilen, sözü dinlenen akil insanlar listesi de oluşturuluyor. Henüz teyit alınmayan ancak süreçte rol alması arzu edilenler arasında bu aşamada şu isimler üzerinde duruluyor: “Yaşar Kemal, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi, Adalet Ağaoğlu, Kemal Burkay, Güler Sabancı, Sezen Aksu, Fehmi Koru, Yılmaz Ensarioğlu, Emel Kurma, Orhan Miroğlu, İshak Alaton, Rober Koptaş, Şivan Perver, İhsan Arslan, Dengir Mir Mehmet Fırat, Rakel Dink, Ahmet Türk, Leyla Zana, Murathan Mungan, Orhan Pamuk, İhsan Dağı.”
İşte size yeni bir oyun. Böylece PKK’nın, BDP’nin istediği, yeni CHP’nin çözüm önerisi diye sunduğu “Akil Adamlar Grubu” sözde Kürt sorununun çözümü için bir araya gelip tartışacaklarmış. Zikredilen isimlere bakılırsa buradan çıkacak çözüm önerisinin ne olacağı şimdiden belli olmaktadır. Türkler 1 milyon Ermeniyi kesti, 30 bin Kürt’ü öldürdü diyen bir adam akil adam kıvamına sokulmuş. Yine Türk devletine her türlü hakarete varan derecede konuşan ve bazen de tehditler savuran Ahmet Türk, Başbakanın yüzüne parmaklar tetikten çekilsin diye genelleme yaparak konuşan Leyla Zana ve benzerleri akil adam kıvamına sokulmuş.
* * *
Madem ki AKP’nin ve yeni CHP’nin Genel Başkanları böyle bir komisyon kurmakta ortak karar alabilecek konumdalar, oldu olacak bu akil adamlar arasına Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu da girsin. Çözüme daha kolay ulaşırlar. Nasıl olsa onların Kürt sorunu diye tarif ettiklerini masabaşında toplanması düşünülen bu isimler onlardan daha ileri bir şekilde Kürt sorunu tartışmakta ve anında çözüme ulaşacak bir konumdalar.
Böyle bir grubun uzun uzadıya tartışmasına da gerek kalmaz. Üç aşağı beş yukarı aynı şeyleri söyleyen ve savunan bu insanlar ortaya bir çözüm metni, planı koyar; fakat Türk milleti buna ne der, işte orası muamma… Böyle bir gruptan çıkacak görüşlerin başında; anayasanın sivilleşmesi kapsamında daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi, anadilde eğitime evet, anayasadan Türk adının çıkarılması, askerin ve PKK’nın aynı anda silahları susturmaları, yerel yönetimlere tam yetki, özerklik maddelerinin anayasaya girmesi gibi maddeler en önce üzerinde mutabakata varılacak konular olacaktır.
* * *
Terörü bitirme ve terörle mücadele yetkisini elinde bulunduran hükümetin böyle yollara tevessül etmesi ve destek vermesi, inanın kendilerine Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in Ulusal Mutabakat metnni önerisinden çok daha fazla zafiyet veren, hükümetin güçsüzlüğünü ortaya koyan bir girişim olacaktır. Böyle bir çalışmaya Başbakan Erdoğan’ın destek vermesi siyasi bir intihar niteliğindedir. Bu kurul sayesinde aykırı sesler daha fazla çıkacak, PKK istekleri hep gündemde tutulup, bu çetenin bedava propaganndası yapılmış olacak ve askerimize, polisimize yapılan saldırılar devam edecektir.
Bence, Kürt sorununun çözümü için kurulacak akil adamlar komisyonuından önce, AKP içindeki akil adamlar bu yanlış işlere dur demeli, bu görevi üstlenerek kendi iktidarlarına yetkisini hatırlatmalı, siyasi iradesini kullanmasını sağlamalıdırlar. Aynı görevi CHP içinde de yerine getirecek akil adamların seslerini çıkarmaları gerekmektedir. Aksi takdirde ülkeyi tamamen bir karmaşanın içine sokmaktan başka bir işe yaramayacak olan bu Kürt sorunu için akil adamlar grubu ülkenin daha da gerilmesine sebep olacaktır.
Sağlıcakla kalın!
Fikri Atılbaz

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.