site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kurban ve Mahiyeti

Kurban ve Mahiyeti
22.10.2012
A+
A-

Kurban, Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i Allah yolunda teslimiyet edişinin adıdır. Hz. İbrahim sürekli rüya görmektedir. Gördüğü rüyalarda oğlu Hz. İsmail’i kurban ettiğini görmektedir. Kararını verir, hanımı Hz Hacer’e oğlu İsmail’i hazırlamasını ister. Eline bir bıçak ve ip alır, oğlu İsmail ile birlikte yola çıkarlar. Hz. İsmail babasının nereye götürdüğünü bilmemektedir. İblis(şeytan), Hz. İbrahim’e yaklaşır ve ona oğlunu gördüğün bir rüyayı ciddiye alarak nasıl öldürürsün diye vesvese vermeye başlar. Hz. İbrahim iblise defolup gitmesini söyler. Şeytan istediğine ulaşamadığını görünce oğlu Hz. İsmail’e yaklaşır. İsmail’e babasının onu nereye götürdüğünü bilip bilmediğini sorar. İsmail bilmediğini babasının onu dostunun yanına götürdüğünü söyler. İblis bunun doğru olmadığını, İsmail’e babasının onu Allah yolunda öldüreceğini söyler. İsmail de Rabbi emrettiyse razı olduğunu söyler. Hz. İbrahim oğlu İsmail ile buseyr dağına gelirler. Hz. İbrahim oğluna döner, ona rüya gördüğünü ve onu Allaha kurban etmesi gerektiğinin söyler. İsmail gülümser ve Allah istiyorsa razıyımdır. Hz. İbrahim şaşırır, oğlunun gülümsemesi ve itiraz etmeden kabullenişi Hz. İbrahim’i etkiler. İsmail’in ayaklarını bağlar, eline bıçağı alır. O sırada İsmail babasına bıçakta ‘ Bismillahirrahmahanirrahim’ yazdığını gördüğünü söyler. Hz. İbrahim Rabbine dua eder. Bıçağı Hz İsmail’in boynunu vurur. Bakar ki bıçak kesmez, sinirlenir, kendisinin aciz olduğunu, merhametli olduğundan yapamadığını düşünür ve bıçağı elinden atar, taş ikiye ayrılır. Bıçak dile gelir ve Hz. İbrahim’e kızmaması gerektiğini, hakkın(Allahın) bunu emrettiğini söyler. Hz. İbrahim ‘e Allahtan vahiy gelir, Cebrail ile bir koç iner, Cebrail Hz. İbrahim’e sen Allaha tuttuğun sözü yere getirdin der ve koçu kurban etmesi gerektiğini söyler. Hz İbrahim oğlu İsmail’e sarılır, ağlar. Allah için secdeye kapanır.

Hz. İbrahim iradesini Allaha teslim etti. Bu ne güzel teslim ediştir. Allah’ta onun bu teslimiyetini bağlılığını karşılıksız bırakmadı. Cebrail ile bir koç göndererek Hz. İbrahim’e teslimiyetinin ödülünü verdi. Bu gelenek günümüze kadar geldi. Kurban bayramı olarak yâd ediyoruz. Kurban bayramını mahiyetinin bilinmesi çok önemlidir. Bir babanın oğlunu teslim edişinin en müthiş halidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.