site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kullan At Bardaklarda Hammaddenin Önemi

Kullan At Bardaklarda Hammaddenin Önemi
10.10.2017
A+
A-

Her yaştan ve her kesimden insanın yoğun bir şekilde kullandığı bir ürün olan kullan at bardaklar tüketicilerin tercihlerine göre farklı şekillerde alıcı bulabiliyor. Kağıt bardak üreticileri hammadde olarak selülozu tercih ederek alternatiflerine nazaran daha pahalı olmasına rağmen sağlık açısından zararı olmadığı için müşterilerine verdiği önemi de gözler önüne seriyor. Selüloz kullanılarak üretilen kullan at bardakların diğer bir tanesi de plastik malzemeden üretilenler. Bu ürünlerde de hammadde olarak bir petrol türevi olan benzen kullanılıyor. Ancak malyeti daha düşük olmasına rağmen sağlığa yaptığı olumsuz etki sebebi ile eskisi kadar tercih edilmiyor.

Yapılan araştırmalar sonucu ortaya konan verilere göre içecek tüketiminde en sağlıklı yöntem cam kullanarak tüketmek. Fakat endüstriyel açıdan cam, kullan at malzemelerde seri üretimin avantajlı olduğu bir hammadde değil. Çünkü çabuk kırılması hem lojistik hem de tüketim açısından zarara yol açıyor. Dolayısı ile kullan at sektörde cam yerine daha dayanıklı, temini ve tedarik koşulları uygun ürünlere yönelim gözleniyor. Ayrıca hesap edilen diğer bir husus da tabi ki maliyet faktörü olarak karşımıza çıkıyor.

Plastik kullanılarak elde edilen kullan at ürünler diğerlerine göre çok daha ucuza mal oluyor. Ancak sıcak içecek tüketiminde sıvının benzeni çözerek içeceğe karıştırması ile insan vücuduna dahil ettiği söylentileri maliyetine bakılmaksızın bu üründen uzaklaşılmasına sebep oluyor. Bunun yanında asitli içeceklerin benzen ile kimyasal bir tepkimeye girip zehirli gazlar oluşturduğu savları da bulunuyor. Yine içeceği tüketen insan tarafından solunan bu gazların kansere yol açtığı iddiasını güden bilimsel çalışmalar mevcut.

Fiyat – Performans Açısından Değerlendirme

Plastik malzemenin zararlarını azaltmaya çalışmaktansa daha zararsız bir alternatife yönelmek elbette daha mantıklı. Kağıt bardak üreticileri de aklın yolu bir deyip plastikten uzaklaşma yolunda adımla atıyorlar. Karton bardak yapımında kullanılan hammadde olan selüloz benzene kıyasla daha pahalı olmasına rağmen organik bir yapıya sahip olduğu için insan sağlığına çok fazla olumsuz etki yapmıyor. Ayrıca geri dönüşüm imkanı da olduğu için doğa dostu da denebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.