site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kızılay da Türk’ü Kaldırdı

Kızılay da Türk’ü Kaldırdı
03.01.2014
A+
A-

SAMSUNG

AKP hükümetinin “Türk” kelimesine duyduğu tahammülsüzlük, maden suyu şişelerine de yansıdı. Yıllarca Türk Kızılayı ismi altında satışa sunulan ve benimsenen Türk Kızılayı Maden Suyu, imaj değişikliği bahanesiyle, şişenin üzerinde ve kapağında yazan “Türk Kızılayı” yazısından “Türk” ifadesi çıkarıldı. AKP, daha önce de Sağlık Bakanlığı’ndan ve bankalardan T.C. ifadesini kaltırmıştı. Andımızı kaldıran AKP, Anayasa’dan bile Türk ifadesinin çıkarılmasını tartışmaya açmıştı.

Türk Kızılayı Maden Suyu İşletmesi, şişe ve kapak değişimine giderken ismindeki “Türk” sözcüğünü kaldırdı.

Afyonkarahisar Gazlıgöl’de yeryüzüne çıkan, mineralli ve jeotermal suların (Halk arasında madensuyu veya sodası), kullanımı M.Ö. 1200 – 700 yılları arasında bölgede egemen olan Frigyalılar’a kadar uzandığı yapılan kazılardan bilinmektedir.

Cumhuriyet’in ilanı sonrasında; Ulu Önder Atatürk’ün emirleri ile (17 Ekim 1926) İşletmesi ve gelirleri (66 yıllığına)TÜRK KIZILAYI’na bırakılmıştır.

Daha sonra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının (03.05.1969 tarih ve 21812 sayılı yazılarıyla ) kullanım süresi, 66 yıldan 99 yıla çıkartılmıştır.

İşletme TÜRK KIZILAY’ına hatırı sayılır bir gelir getirmektedir.

Yıllarca TÜRK KIZILAYI ismi altında satışa sunulan ve benimsenen TÜRK KIZILAYI MADEN SUYU , imaj değişikliğine giderek yıllar boyu kullandığı klasik şişe yapısında değişikliğe gitmiş ve geçtiğimiz günlerde yeni imajıyla piyasaya sürülmüştür.

Bu imaj değişikliğinde asıl önemli olan, Şişe etiketi ve kapaklarında yıllarca yer almış olan TÜRK KIZILAYI sözcüğünden, TÜRK ifadesinin çıkarılarak KIZILAY ismiyle sunulmuş olmasıdır.

Bu basit bir değişiklikmiş gibi görülse de, AKP Hükümeti döneminde; Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlardan TC harflerinin kaldırılması girişimi, 5253 SAYILI DERNEKLER KANUNU’nun, 28. Maddesine göre:

Dernek adlarına TÜRK sözcüğünün izne bağlanmış olması, (Madde 28- Dernek adlarında; Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal kelimeleri ile bunların baş ve sonlarına getirilen eklerle oluşturulan kelimeler İçişleri Bakanlığının izni ile kullanılabilir.)

Okullardan TÜRK ANDI’nın kaldırıldığı düşünülünce, TÜRK KIZILAYI’ndan, TÜRK ibaresinin kaldırılması da anlam kazanmaktadır.

Yıllarca Türk Kızılayı ismi altında satışa sunulan ve benimsenen Türk Kızılayı Maden Suyu, imaj değişikliği bahanesiyle, şişenin üzerinde ve kapağında yazan “Türk Kızılayı” yazısından “Türk” ifadesi çıkarıldı. AKP, daha önce de Sağlık Bakanlığı’ndan ve bankalardan T.C. ifadesini kaltırmıştı. Andımızı kaldıran AKP, Anayasa’dan bile Türk ifadesinin çıkarılmasını tartışmaya açmıştı.
Kaynak: Ortadoğu Gazetesi

kizilay21
Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.