site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kimliğini Yaşatan Kent Selçuk

Kimliğini Yaşatan Kent Selçuk
03.02.2014
A+
A-

Sergi_3

“Tarihi dokuyu koruyarak çağdaş kent yaşamına katan projelerle, Selçuk’un 8000 yıllık kimliği kent yaşamıyla bütünleşiyor”

Çarpık kentleşme ve plansız yatırımlarla gittikçe birbirine benzeyen kimliğini yitiren kentlerin çoğaldığı günümüzde,8000 yıllık dönemin anılarını içinde saklayan Selçuk Kalesi,Ayasuluk Tepesi’nin başında altın bir taç gibi parlamaktadır. Selçuk denilince hala akla gelen ilk imgedir. Küçük Menderes Deltası çağlar boyunca bu toprağın çocuklarını doyurmuş, bu coğrafyanın var olmasının sebebi olmuştur.

Tarihi geçmişi  korumak

Doğal sit alanlarını korumak yanlızca bitkileri ve toprağı korumak değildir.  Pamucak sahiline kadar uzanan çorak Sergi_2örtüyü kaldırdığınızda 250.000 nüfusuyla Bir zamanlar Roma’nın Asya Eyaleti’nin ticaret merkezi olmuş Efes’e dokunursunuz.O tuzlu toprak, bir Efeslinin sebze bahçesi bir başka Efeslinin evidir belkide. Carpouza Cafe, Kent Belleği ve Su Kemerleri ile tariflenmiş İstasyon Meydanı , 1862’de tren istasyonunun açılmasından itibaren bir kamusal alan niteliği kazanmış, şehre gelen seyyahların gördüğü ilk alan olup, ilk otel burada yapılmış, ve belki de Efes kazılarında çalışacak işçiler burada biriken insanlar arasından seçilmiştir.  Kamusal alan kentin kimliğini oluşturmada çok önemli bir role sahiptir; diğer insanları duyma ve görme; Ötekini tanıma ve ortak bir bellek yaratma fırsatı sunar. Kentin kamusal alanları ne kadar az kullanılır ve kişiler toplumla ne kadar az iletişimde bulunursa, yaşadığı toplumla ortak değerleri de o derece azalır. Sahip olduğu tarihi ve doğal mirası koruyup bu zengin kimliğini yaşatan Selçuk koruma amaçlı imar planları ve bilinçli yerel yönetim anlayışıyla Türkiye’de ve dünyada yükselen bir değer bir marka kent olmaktadır. Kentin tarihine dair ögelerin kamusal alan içerisinde tariflenmesi yle Selçuk’ta gerçek anlamıyla tasarlanmış belki de ilk meydan olan İstasyon Meydanı  ve çevresi ,Ayasuluk Destinasyonuyla Selçuklular birbirlerini görme, duyma, ve hatta kimi zaman da diğerleri ile birlikte üretme, öğrenme ve paylaşma fırsatı yakalayacaklardır.

Efes’in UNESCO süreci

Selçuk’un son durumunu belgeleyen 20 hava fotoğrafı 3 uydu fotoğrafının bulunduğu sergide projelerin başladığı yıl ,ne amaçlandığı, Selçuk’a  katkısı gibi başlıklar altında incelenen konular 36 panoda yer alıyor. Bu panolarda; Efes Arkeolojik Sit Alanları Koruma Amaçlı İmar Planı ,Selçuk Kentsel Sit Koruma Amaçlı imar planı gibi planların yanısıra, sokak iyileştirme çalışmaları ,sucul yaşamı, leylekleri koruma, Menderes Havzası  sağlıklaştırma çalışmaları gibi doğal yaşamı koruma konulu görseller de yer alıyor. Tamamlandığında Selçuk’un turizm potansiyelini zirveye çıkaracak olan  yeni bir turizm destinasyonu yaratacak Ayasuluk Kalesi çalışmaları, Antik limanı canlandırma Projesi  uygulamalarının ilgi çektiği sergide Efes’in UNESCO süreci de anlatılıyor.

Raci bademli ödülü

2005 yılında, Büyükşehir Belediyesi Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri kapsamında” Esaslı Onarım Ödülünü” alarak  Selçuk’un adını bir kez daha duyururan Carpouza Cafe’nin   eski ve yeni görüntüleri ile sergiyi gezenlere zamanda yolculuk yapma imkanı tanınıyor. Serginin en önemli konularından biri de 2013’de TMMOB Şehir Plancıları Odasından Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden olan “Raci Bademli iyi Uygulamalar Ödülünü” alan İstasyon Meydanı Proje uygulamasının oda tarafından Avrupa’daki sergi, yarışma ve organizasyonlara gönderilerek Selçuk’un adının uluslararası alanda da duyulmasının sağlanmasıdır.

Selçuk; çevresindeki tüm kasaba ve şehirlerden farklılaşarak Türkiye’deki kimliksizleşen kentlere inat kimliğini ön plana çıkaran dokularıyla var olmaktadır. Bu sergi Selçuk’un geçmişte olduğu gibi geleceğe de damgasını vurması için  emek veren yüzlerce insanın emeğinden bir fotoğraf karesidir. 26 Aralık’ta Selçuk Efes Kent Belleği’nin Yeni Yıl Kutlamaları Kapsamında açılışı yapılan ve aynı gün 450 kişi tarafından ziyaret edilen sergi,  14 Şubat’a kadar ziyaretçilerini beklemeye devam ediyor.

Sergi_1 (1)

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın !  
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın !  
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    önce bi kimlik sahibi olun da ondan sonra ona sahip çıkın.

  2. APASASLI 35920 dedi ki:

    çok güzel başarılı çalışmaları izliyoruz… tebrikler…