site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kilo almadan sigarayı bırakmanın ipuçları

Kilo almadan sigarayı bırakmanın ipuçları
21.03.2016
A+
A-

Sigarayı bıraktığınızda kilo almaktan korkmayın. İşte kilo almadan sigarayı bırakmanın yolları…

“Sigarayı bırakan kilo alır” söyleminin yanlış olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, bireylerin sigara içtikleri ortamı ve zamanları başka aktivite veya alışkanlıklarla doldurarak sorunun üstesinden gelebileceğini açıkladı. Gürhan, sigarayı bıraktığında kilo almamaları için bireylere; “Sigara aklınıza geldiğinde su için, taze meyve yiyin ya da yürüyüşe çıkın ve Türk kahvesi keyfinizden de vazgeçmeyin” tavsiyelerinde bulundu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan verdiği tüyolarla “Sigarayı bırakan kilo alır” inanışını ortadan kaldırıyor. Gürhan’a göre; sigara içtiğiniz ortam ve zamanları farklı aktive veya alışkanlarla değiştirerek kilo olmadan sigarayı bırakmak sizin elinizde!

Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin ölümüne neden olan ve akciğer kanserinin de bir numaralı nedeni olarak gösterilen sigarayı her şeye rağmen bırakmanın bireylere zor geldiğini, bunun altında da yanlış inanışların olduğunu vurgulayan Gürhan, “Sigara içmek bir bağımlılıktır ve bireylerin bunu kabul edip yol haritasını belirlemesi gerekiyor. Sigarayı bırakma aşamasında kilo alınmasının ilk ve en önemli nedeni sigara içerken el hareketini değiştirerek sigara içme davranışını sürekli ve kontrolsüz yeme aktivitesine dönüştürmek. Bu yüzden bireylerin sigara içtiği ortamı ve zamanları başka aktivite ya da alışkanlıklarla doldurması gerekiyor” diye konuştu.

Türk kahvesi keyfinizden vazgeçmeyin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, sigarayı bırakmaya çalışanlara şu tavsiyelerde bulundu:

– Canınız sigara istediğinde el alışkanlığını, su içme hareketine dönüştürmelisiniz. Bu durumda su içmeniz kolaylaşır, ne kadar su içerseniz metabolizmanız o kadar iyi çalışır, dolaşımınız açılır.

– Yemekten sonra bir avuç taze meyve yiyin. Böylece yemek sonrası sigara ihtiyacını meyve yeme faaliyetine dönüştürerek beslenme kalitenizi artırır, metabolizmanızı hızlandırırsınız.

– Gün içinde sigara içtiğiniz saatlere dilim havuç, turp, marul gibi vitamin ve mineral değeri yüksek ama kalori içermeyen küçük atıştırmalıklar ekleyin.

– Sigara yerine çay, kahve ya da bitki çayı tüketin. Özellikle Türk kahvesi keyfinize devam edin.

– Sigara içme isteğinizi baskılamayın. Sigara içtiğiniz boş saatlerinizde kendinizi sıkmak yerine dikkatinizi dağıtın, yürüyüş yapın. Açık havada orta tempolu bir yürüyüş size canlılık verir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.