site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Kazı Başkanı’ndan UNESCO isyanı

Kazı Başkanı’ndan UNESCO isyanı
09.07.2015
A+
A-

kazi-evi-baskani-buyukkolanci

Selçuk Efes Antik Kenti’nin UNESCO’nun tarafından Dünya mirası listesine alınmasının yankıları sürerken ilçede Bakanlar Kurulu kararı ile Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Kilisesi’nde kazı yapan Yrd. Doç Dr. Mustafa Büyükkolancı isyan etti. Büyükkolancı, “Selçuk – Efes’e verdiğim 40 yıllık helal etmiyorum” dedi. Büyükkolancı çalışmalarının yok sayıldığını vurguladı.

UNESCO’NUN KARARININ ARDINDAN SELÇUK’TA KRİZ ÇIKTI

Türkiye’nin bu dönem en büyük turizm-kültür ve tanıtım atılımları arasında gösterilen Selçuk’taki Efes Antik Kenti’nin UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alınması nedeniyle yaşanan sevinç sürüyor. Bakanlar Kurulu kararı ile Selçuk’ta iki farklı bölgede kazı yapılırken Efes’teki kazıları Avusturyalılar, Efes Antik Kenti dışında kalan tarihi mekanlardaki kazıları ise Türk heyeti yapıyor. Selçuk’ta Efes dışında listeye Meryamana ve Ayasuluk Kilisesi ile İsabey Camii’nin olduğu bölgeler de dahil edilmişti. UNESCO’nun kararının ardından Selçuk’ta kriz çıktı.

Tanıtımlarda ve teşekkür metinlerinde Türk heyetinin kenara itilip Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkan Doç. Dr. Sabine Ladsteatter’in ön plana çıkartılması tartışmalara neden oldu.

Yıllardır, bölgede Türk heyetinin kazı başkanlığını yapan Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı Kazı Başkanı, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı isyan etti. Büyükkolancı, “Selçuk- Efes’e verdiğim 40 yıllık helal etmiyorum. Ortada 40 yıllık bir emek var. Bunu görmezden geldiler. Türk heyetinde en az 18 kişi yıllardır kazı yapıyor. Bizim reklama ihtiyacımız yok. Ama ne yazık ki UNESCO kararından sonra bizi yok saydılar. Törene davet bile edilmedik. Heyetlerde, danışma kurullarında aktif görev almamıza rağmen kenara itildik” dedi.

AVUSTURYA SEVERLER

Bakanlar Kurulu’nun iki yerde yetki verdiğini ifade eden Büyükkolancı Avusturyalıların göklere çıkartılmasına anlam veremediğini söyledi. Büyükkolancı, “Bir yanda sürekli teşekkür edilen bir yapı diğer yanda da yok sayılan bir yapı oluştu. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Dile kolay tam 40 yıldır biz burada çalışıyoruz. Buralara ömrümüzü adadık. Belediye başkanını da yanlış bilgilendiriyorlar. Ne yazık ki belediyede Avusturyalıları sevenler çok. Ortaya çıkan duruma gerçekten çok üzüldüm. Bu memleketin evladı ve yetişmiş bilim insanı olarak yıllarımı buraya verdim” diye konuştu.

far213

selcuk-kalesi

mustafa-buyukkolanci

 

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    varsa yoksa avusturyalılar. bu adam yıllarca calıştı selçuk için. bir tesekkür “dahi” edilmedi.

  2. aaaa dedi ki:

    e adam TÜRK bizim için yabancilar daha önemli

  3. Ziege dedi ki:

    Mustafa Büyükkolanci hakli. Bir yanda bir cok sponsorun ve hükümetin ekonomik destegini almis, calisanlarina düzenli ve tatmin edici ödemeler yapan Avusturya Kazi Evi ve diger yanda hükümetten asgari bir yardim alan ve baska sponsoru olmayan, Selcuk Belediyesi’nin bile temel ihtiyac yardimi yapmadigi, calisanlarinin para almadigi, hemen hemen hepsi stajer ögrenci olan yurdum ekibi… Eldeki güc ve olanaklar ortada… Sezarin hakki sezara beyler bayanlar… Inanmayanlar gidip Türk kazi ekibini St.Jean’da ziyaret edebilir ve bilgi alabilir…

  4. Anonim dedi ki:

    Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ören yerine kazı yapılması için ciddi miktarlarda kaynak aktararak ilk kazı yapan belediye Selçuk belediye Başkanı Vefa ÜLGÜR ile gerçekleşmiştir. Yine Selçuk Kalesinin yok olmak üzere olan kale surlarına Mustafa Büyükkolancı’nın kazı başkanlığı yaptığı restorasyon ve kazı çalışmaları Vefa Bey ve Mustafa Büyükkolancı’nın üstün gayretleri ile gerçekleşmiştir. Vefa Ülgür Efesin 4 bileşenle birlikte UNESCO adaylığının kabul edilmesi için AYASULUK KALESİ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ proje çalışmalarını başlatmış ve bu projenin gerçekleşmesi yolunda önemli mesafeler katetmişti. Efes’in Vefa ÜLGÜR ve ekibi ile hız kazanan UNESCO macerasında en başta kaymakam tarafından kasıtlı bir şekilde görmezgen gelinmesi ve Mustafa Büyükkolancı’nın isyanının toplumdaki vefasızlık ve dejenerasyonun nerelere geldiğini göstermesi bakımından çok önemli. Ancak gerçek şu ki; kimlerin ne yapıp yapmadığı tarih yazıyor.