site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kaymakam Boyacı’nın Türkçe Sevgisi

Kaymakam Boyacı’nın Türkçe Sevgisi
09.07.2014
A+
A-

uyarogluFark edenler mutlaka olmuştur, Kaymakam Boyacı törenlerde ve topluluk içinde yapmış olduğu konuşmalarda Türkçeye büyük bir özen gösteriyor. Günlük hayatın hengâmesinde unutulan bu özellik Türkçeye gönül vermiş birçok insan tarafından büyük takdir topluyor.

Bilindiği üzere Türkçe, değişik yöre ve ağızlara göre farklı şekillerde konuşuluyor. Denizli yöresi, Karadeniz yöresi, Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi farklı lehçede konuşur. Yörelerin iklim ve sosyal koşulları belirler bu konuşmanın şeklini. O yüzden yazı diline en yakın olan İstanbul Türkçesi konuşma dili olarak kabul edilmiş ve Türkçe diksiyon kuralları İstanbul Türkçesi üzerine inşa edilmiştir.

Geçenlerde bir sohbet esnasında bir dostum, herkes Kaymakam Bey’in gösterdiği özenin yarısı kadar Türkçeye özen gösterse çağ atlardık dedi. Durdum, Düşündüm. Gerçekten söylediği doğruydu. Kaymakam Bey her konuşmasında Türkçeyi kurallarına göre konuşmakla kalmayıp bir de düzgün bir diksiyon örneği sergiliyordu.

Bilim adamları, konuşması düzgün insanların tavır ve davranışlarının da düzgün olduğuna dair kesin sonuçlar elde etmişlerdir. Konuşmanın kültür düzeyi ile çok yakından ilgili olduğunu, birikimli insanların konuşmalarına diğerlerinden daha fazla özen gösterdiklerini saptamışlardır.

Hani Mevlana’ya atfedilen bir söz vardır : “Bir adama bakarım adam mı, bir de söze bakarım söz mü? Diye.” Adamlığı ağızdan çıkan söze bağlamış büyük düşünür, ne kadar önem vermiş düzgün konuşmaya.

Birkaç yıl önce Kuşadası’na giderken Efes’ten karı koca iki Fransız’ı aracıma aldım. Kendilerine İngilizce nereye gideceklerini sordum cevap vermediler. Tekrar sordum. İngilizce konuşmadıklarını anladım. Bildikleri halde İngilizce konuşmuyorlar, kendi dilleriyle konuşmakta ısrar ediyorlardı.

Sonra düşündüm, keşke biz de onlar kadar olmasa da kendi dilimize sahip çıkmayı becerebilseydik. Kahvehanelerimize, cafe; dükkânlarımıza shop; Ambarlarımıza Deppo; bin yıllık yiyeceğimiz olan şiş kebaba Sish kebbap dememiş olsaydık.

Hay dilimize eşek arısı soksaydı da bu hataları yapmamış olsaydık. Şimdi kendi kendime kızmaya başladım.

Kısacası dostlar, Uyaroğlu der ki: Ülkesini ve milletini seven her insan ana dilini severek konuşup yazmalı, tıpkı Sayın Kaymakamımız Ayhan Boyacı gibi.

Kalın sağlıcakla..

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Kaymakam bey sadece güzel konuşmuyor,kendisine gelen yazılardaki yazım yanlışlarını düzeltip sahibine iade ediyor.

  2. Anonim dedi ki:

    Belediye Başkanından sonra yağlama yıkama sırası Kaymakama geldi.

  3. Mry dedi ki:

    Türkçenin düzgün konuşulmasıyla ilgili düşüncelerinizi belirtirken illa birini örnek diksiyon harikası olarak belirtmeniz gerekmez. Kaymakam beye saygımız tabi ki sonsuz.Günlük konuşma dilinden söz ederken verebileceğiniz onca örnek varmış zaten methiyelere gerek var mı acaba !

  4. erkan kaya dedi ki:

    SAYIN GAZETECİ MEHMET BEYE TEŞEKKÜRLER..ANCAK BİR KAYMAKAM BU KADAR DOĞAL VE NET ANLATILIR.. TEBRİKLER.