site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Karın Damarı Balonlaşması Sigara Kullanan, 65 yaş üstü erkekleri tehdit ediyor

Karın Damarı Balonlaşması Sigara Kullanan, 65 yaş üstü erkekleri tehdit ediyor
17.01.2017
A+
A-

Özel Egepol Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Narin, vücutta karın bölgesinde sıklıkla görülen aort anevrizması (balonlaşması) hastalığının özellikle sigara kullanan, 65 yaş üstü erkek hastaları tehdit ettiğini söyledi.

Narin, aort’un vücudun ana kan taşıyıcısı olduğu için, anevrizmaya bağlı gelişen yırtılma ya da patlama durumlarının ölümcül sonuçlara yol açabildiği uyarısında bulundu.

Karın damarı balonlaşmasını, damarın bulunduğu anatomik bölgeye göre çapının yüzde 50 artması olarak açıklayan Doç. Dr. Cüneyt Narin, “Sigara kullanan, 65 yaş üstü erkek hastalar en riskli grubu oluşturuyor. Diğer risk etkenleri, yüksek tansiyon, aile öyküsü, damar sertliği ve beyaz ırktır. Özellikle 65 yaş üstü sigara içen ya da daha önce içmiş olan erkek hastaların, olası anevrizma riskine karşı düzenli doktor kontrolüne gitmesi önemlidir. Sigara kullanmamış, ailesinden birisinde anevrizma öyküsü bulunan, 60 yaş üstü hastaların da yakın izlemede olmaları önemlidir” diye konuştu.

Sigara kullanan, yüksek tansiyon rahatsızlığı çeken ve kolesterolü olan hastaların karın damarı balonlaşması (anevrizması) riski altında olduğunu hatırlatan Narin, “Türk Damar Cerrahisi Derneği’nin bu yıl üzerinde önemle durduğu “İçimizdeki Balon – Farkındalık Yılı”
kampanyasının da işaret ettiği gibi; risk grubunda olan kişiler mutlaka bir uzman hekim kontrolünden geçmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

TEDAVİDE ÖNCELİK HASTALIĞIN DURDURULMASIDIR

“Hastalığın tanısında tarama testi olarak da kullanılan ultrason, en yaygın kullanılan yöntemdir” bilgisini veren Doç Dr. Narin şöyle devam etti: “Tedavide, öncelikle önlem ve hastalığın ilerlemesinin durdurulması amaçlanır. Bunun için sigaranın bırakılması ve tansiyon kontrolü önceliklidir. Eğer cerrahi sınırları aşan bir anevrizma söz konusu ise bu durumda tedavi geciktirilmemelidir. Cerrahi endikasyonu bulunan aort anevrizmalarının tedavisindeki gecikmenin ölümcül sonuçlara yol açma potansiyeli taşıdığı unutulmamalıdır. Cerrahi tedavide 2 tip yöntem bulunmaktadır. Bunlar kapalı (endovasküler) ve açık yöntem diye adlandırılır. Kapalı yöntem, karın açılmadan yapılan yöntemdir. Bu tip operasyonlarda, kasık damarından girilerek anevrizma kesesi içine yapay damar yerleştirme işlemi uygulanır. Genellikle ileri yaş ve eşlik eden diğer hastalıkları nedeniyle açık operasyonun riskli olduğu grupta tercih edilmektedir. Operasyon riski düşük, daha genç yaş grubunda ve kapalı yöntemin uygun olmadığı riskli grupta uygulanan tedavi yöntemi açık cerrahi yöntemidir”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.