site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Kabızlığa Neden Olan Yiyecekler

Kabızlığa Neden Olan Yiyecekler
21.03.2016
A+
A-

Sindirim sistemi kaynaklı ortaya çıkan kabızlık dışkılamamada zorluk yaşanması ve yaklaşık üç günde bir dışkılama görülmesi ile kendini belli eder. Kısa süreli kabızlık problemleri tüketilen besinlere dikkat edilerek giderilir. Ancak rahatsızlığın on günü aşkın bir süre devam etmesi doktor kontrolü gerektiren bir durumdur.

Hangi Yiyecekler Kabız Yapabilir?

İşlenmiş Gıdalar: İçerdiği lif oranı oldukça düşük olan işlenmiş gıdalar, besinlere bir takım işlemler uygulanarak elde edilir. İşlemler esnasında doğal yapısını yitiren bu gıda çeşitlerinin tüketimi kabızlık oluşmasına yol açar. Makarna, kraker, pasta, kek, bisküvi, sosis, salam, hazır sos, patates kızartması ve cips kabızlık oluşumuna neden olan işlenmiş gıdalara örnektir.

Kafein: Vücudun su kaybetmesine neden olması ile kabızlık rahatsızlığının oluşmasında etkilidir. Kabızlıkta su tüketimi önem kazanır ve vücutta yeterli su miktarının bulunmaması rahatsızlığın şiddetini artırır.

Muz: Bağırsak yüzeyinin su kaybetmesine yol açması ile kabızlığa neden olur. Özellikle yeterince olgunlaşmamış muzların kabızlığa yol açtığı görülür. Bu durumun başlıca nedeni sindirim sistemini zorlayan bir yapıya sahip olmasıdır.

Çikolata: İçerdiği yüksek yağ oranı sebebiyle kabızlık oluşmasına neden olur. Aynı zamanda işlenmiş bir gıda olması nedeniyle yeterli miktarda lif bulundurmaması kabızlık oluşmasında etkilidir. Ek olarak şeker oranı yüksek bir gıdadır, şekerli besinlerin tüketimi kişinin kabız olmasına yol açabilir.

Süt ürünleri: Gereğinden fazla tüketilmeleri kabızlık oluşumunu tetikler. Peynir başta olmak üzere yoğurt, süt, dondurma ve diğer süt ürünleri kabızlık oluşmasında önemli birer etmendir. Diğer ürünler çocuklarda kabızlık oluşmasına neden olurken peynir yetişkinler için de kabızlık oluşturan bir yiyecektir.

Beyaz Ekmek: İşlenmiş bir besin olan beyaz ekmek kabızlık rahatsızlığına yol açar. Aynı zamanda yeterli miktarda lif içermiyor olması da bu rahatsızlığın oluşmasında etkilidir.

Et: Demir içeriği yüksek olan ve içerdiği yağ oranının fazla olması nedeniyle et, kabızlık oluşumuna neden olan bir besindir. Yağ oranı yüksek besinler sindirim sistemini zorlayarak kabızlık oluşumuna zemin hazırlar. Etin yanında sebze gibi lifli besinlerin tüketilmesi bağırsakların ideal bir şekilde çalışması için tavsiye edilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.