site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Jandarma ve polise yeni rütbeler geliyor

Jandarma ve polise yeni rütbeler geliyor
28.07.2016
A+
A-

Jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasının ardından, rütbe sistemi de sil baştan yenileniyor. “Jandarma başkomiser”, “Jandarma memuru”, “Jandarma üstmüdürü” gibi yeni terimler hayatımıza girecek.

Darbe girişimi sonrası, jandarma ve polis yeniden yapılandırılıyor. Yeni yapıda jandarma da artık polis gibi kolluk görevi yapacak.
İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasıyla jandarma ve polis rütbeleri yeniden düzenleniyor. 1. sınıf emniyet müdürü, polis başmüdürü, albaylar ise jandarma başmüdürü olacak.
2.sınıf emniyet müdürü, polis üstmüdürü olurken, yarbay rütbesi jandarma üstmüdürü olarak değiştiriliyor.
3. ve 4. sınıf emniyet müdürleri polis müdürü, binbaşıların ise jandarma müdürü yapılmasına karar verildi.
Emniyet amirleri polis başkomiseri, yüzbaşılar jandarma başkomiser, komiser ve komiser yardımcıları polis komiseri, teğmenler ise jandarma komiseri olacak.
Polis memuru rütbesinde ise bir değişiklik yapılmadı. Jandarma astsubay ve çavuşlar ise jandarma memuru olacak.
Valiler, Jandarma Genel Komutanı olabilecek
Valiler, Jandarma Genel Komutanı olabilecek. Jandarma, polis benzeri bir kolluk gücüne dönüşecek. Habertürk gazetesinin haberine göre hazırlanacak kararnamede, “Jandarma Genel Komutanı, İçişleri Bakanlığı’nın memurudur. General rütbeli TSK personeli ya da vali unvanlı mülki idaere amirleri arasından atanır” hükmü yer alacak.

Jandarmada generaller, daire başkanları, ve il jandarma komutanlarının atamaları, yer değiştirmeleri ve geçici görevlendirmeleri İçişleri Bakanlığı’nca yapılacak.

İçişleri Bakanlığı’nın taslağında, mevcut kanunda yer alan, “Jandarma, askeri kolluk kuvvetidir” tanımından “askeri” ifadesi çıkarılıyor.

Jandarma personeli de, İçişleri Bakanlığı’nın “askeri nitelikli personeli” oluyor. Bakanlık, jandarma subay ve astsubayların, terfi, sicil, izin ve ödül işlemlerinden de sorumlu olacak.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki ihtiyaç duyulmayan birlik ve tesisler ile mühimmat, silah ve malzemelerin, İçişleri Bakanlığı’nca emniyet teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne devredileceği de belirtiliyor. (ntv)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.