site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

İZSU’ya 2,5 milyarlık bütçe: 2019’da suya zam yok!

İZSU’ya 2,5 milyarlık bütçe: 2019’da suya zam yok!
26.11.2018
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun idaresinde gerçekleşen İZSU Genel Kurulu’nda kuruma 2019 yılı için 2 milyar 469 milyon 352 bin lira bütçe ayrıldı. Öte yandan kentte suya yüzde 15 oranında zam yapılması teklifinin komisyona geldiği fakat Başkan Kocaoğlu’nun, “2018 rakamlarıyla 2019 yılına devam edilsin” önerisi sunduğu öğrenildi. Bu öneri mecliste kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Kurulu’nun 2018 yılı Kasım ayı toplantısının ikinci birleşimi Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti. Toplantıda 2019 Mali Yılı Performans Programı ve 2019 Mali Yılı Bütçe Taslağı ve ekleri görüşüldü.

2 BUÇUK MİLYARLIK BÜTÇEYE ONAY, SUYA ZAM YOK!
İZSU’ya 2019 yılı için 2 milyar 469 milyon 352 bin lira bütçe ayrıldı. Öte yandan kentte suya yüzde 15 oranında zam yapılması teklifinin komisyona geldiği fakat Başkan Kocaoğlu’nun, “2018 rakamlarıyla 2019 yılına devam edilsin” önerisi sunduğu öğrenildi. Meclis oturumunda yeni tarifenin güncel zamları okunmadı. Eski tarifede yer alan rakam ve oranlar geçerliliğini korudu ve öneri kabul edildi. AK Parti Grup Başkan Vekili Ali Kökoğuz da, “Kitapçıktaki rakamlarla okunan rakamlar birbirini tutmuyor” dedi. Bunun üzerine Başkan Kocaoğlu, “Mecliste ne okunuyorsa ne geçiyorsa o kabul edilmiştir” cevabını verdi.

İZMİR’E DEĞER KATACAK BİR PLANDIR, ALİ BEY TABLOYA NEREDEN BAKIYOR?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Bülent Çetinkaya oturumda söz aldı. AK Parti Grup Başkan Vekili Ali Kökoğuz’un suyun İzmir’de pahalı olduğunu öne sürmesine de göndermede bulunan Çetinkaya, “Bütçenin yüzde 83’ü faaliyet toplamına ayrılmıştır. İzmir’e değer katacak bir plan olduğuna inancımız tamdır. İzmir’de su pahalı diyorlar. İstanbul ve Ankara’nın rakamları ortada. Ali Bey tabloya nereden bakıyor?” diye konuştu.

KOCAOĞLU SİNİRLENDİ: KENDİNE ÇALIŞTI NE DEMEK!
AK Partili İmet Tunç söz aldı ve geniş yelpazede eleştirilerde bulundu. Tunç konuşmasında, ‘Kentinden çok kendine çalışan başkan’ ifadesini kullanınca Kocaoğlu sinirlendi ve sert konuştu. Kocaoğlu, “Kentinden çok kendine çalışan dediğin zaman olmuyor. Varsa hırsızlık, yolsuzluk, şerefsizlik onu delillendirirsin. Kendine çalıştı ne demek?” dedi.

SON 5 YILDA SUYA 13 KERE ZAM YAPTINIZ
AK Partili Tunç ayrıca, “Atık sular körfeze döküldü. Kokuya bilimsel bir açıklama yapılmadı. Geçmişteki bahanelerin arkasına sığınıyorsunuz. Ama halkımız bunlara yeter diyor. İzmirliler 14 yıldır gereken yatırımları göremiyor. İnsanlar önümüzdeki seçimlerde gereken tercihi gösterecektir. Kötü yönetilen İZSU’nun önümüzdeki dönemde sorunları çözmesi zordur. Son 5 yılda suya 13 kere zam yaptınız. Su ve kanal hizmeti götürmekten çok zam yapan İZSU’nun bir an önce toparlanmasını ve Türkiye’nin üçüncü büyük kentine yakışır bir kurum haline gelmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

KÖKOĞUZ ‘İZSU’N MU VAR DERDİN VAR’ DEDİ, BAŞKAN ‘İZSU’N YOKSA NEYİN OLUYOR?’ DİYE SORDU!
AK Partili Kökoğuz da eleştirilerini sıraladı. Kökoğuz, “İZSU’nun sorumsuz davranışları nedeniyle İzmirli vatandaşlarımız talep ve şikayetleri konusunda kime başvuracaklarını bilememektedirler. Karşılarında muhatap bulamamaktadırlar. İZSU’n var mı derdin var çünkü; İZSU yapılan şikâyetleri, kulak arkası yapar anlamamazlıktan gelir” diyerek konuşmasını sürdürürken Kocaoğlu, “İZSU’n yoksa neyin oluyor?” sorusunu yöneltti.

2018 YILINDA EŞEKLE SU TAŞITTINIZ!
Kökoğuz ayrıca, “Sokaklar su arızası ile kaynar, milli servetimiz boşa gider aldıran olmaz. Yazılır, telefon açılır, bildirim yapılır dikkate alınmaz. Defalarca şikayetleri konusunda tweet atan vatandaşlarımızı, İZSU Twitter’dan engeller. Özel numaralardan İZ-SU yetkilerine ulaşılsa dahi sonuç alınamaz. Nedir, nedendir tamiratların gecikmesi, neden haftalarca sürer anlaşılmaz. Günlerce arıza sürer, sokaklar göle döner, ihbar ve şikâyet alınmadığından vatandaş mahalleli balık yetiştiriciliğine soyunsak mı diye düşünmeye başlar. İZSU dağıtım şebekesinin kayıp kaçak oranı, büyük ve korkunç rakama ulaşmış durumda olduğundan, kaybolan milli servetimiz için hiçbir şey yapılmamaktadır. Bazı ilçe ve mahallelerde su şebekesi niçin yapılmaz? 21’inci yüzyılda, 2018 yılında İzmir’in bazı mahallelerinde zor günler yaşayan İZSU şebeke hattından 4 ay su alamayan vatandaşlar, çözümü eşekle, el arabası ile ve motosikletle su taşıyarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışmışlardır” yorumunu yaptı.

SEN İSTEMİYORSAN BIRAKMAYIZ YA!
Yüzülebilir körfez projesi üzerinden Kocaoğlu’nu hedef alan Kökoğuz, “Siyasi ömrünüz yetmeyecek” dedi. Kocaoğlu, “Nasıl?” diye sordu. Kökoğuz bunun üzerine, “Bırakacağım dediniz, bırakıyorsunuz ya” cevabını verdi. Kocaoğlu ise, “Sen istemiyorsan bırakmayız ya!” yorumunu yaptı. Kökoğuz da “Yüzülebilir körfez projesinde doğru konuşmadığınız ortaya çıkacak” diye konuştu. Kocaoğlu da “Ben her zaman doğru konuşurum” dedi.

BAŞKANIMIZ 15 YIL İZMİR’E İHANET ETMEDİ!
Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Meclis Üyesi Hatice Tatlı da oturumda söz aldı ve “AKP’li arkadaşları hayretle dinliyor ve izliyorum. Başkanımız 15 yıl İzmir’e ihanet etmedi. Suya kirli diyorsunuz. Sağlık müdürlüğünün nasıl raporlar yazdığını biz biliyoruz. İnsanlar balık tutuyor, evine götürüyor yiyor. Hiçbir salgın hastalık da yok. Bu kadar kirli körfezde balık tutulmaz” ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ HASPOLAT: VATANDAŞIN SU FATURASINI ÖDEYECEK GÜCÜ YOK!
AK Partili Meclis Üyesi Çağlar Haspolat ise, “İZSU çok değerli personeli olan ve yurt dışı kredi notları yüksek olan bir şirket. Fakat vatandaşın bütçesi bu gelen faturaları ödeyecek güçte değil” dedi. Kocaoğlu, “Vatandaşın su faturasını ödeyecek gücü yok, öyle mi? Peki ne yapmak lazım?” diye konuştu. Haspolat, “Atık su bedeli Avrupa’da en yüksek olan yer İzmir. Vatandaştan kar almayalım” dedi.

ANKET KONUSUNDA ESPRİLİ AÇIKLAMA: YOKSA BEŞİNCİ ÇIKACAĞIM!
Haspolat ayrıca, “Anketlerde birinci çıkmışsınız başkanım” dedi. Anketlerde nasıl birinci çıkıyorum; anlatayım. Anketör gidiyor soruyor, soruyor, vatandaşa diyor ki ‘büyükşehir adayı olarak kimi görmek istersiniz?’ sorusuna geldiği zaman da, ‘Aziz Kocaoğlu 1 Ekim tarihinde başkan adayı olmayacağını açıkladı. Bu bilgi ışığında büyükşehir adayı olarak kimi görmek istersiniz?’ diyor. Oradan biliniyorum. Yoksa beşinci olacağım! Çağlar yine benim başımı derde soktun!” ifadelerini kullandı.

ELEŞTİRİLERE TOPLU CEVAP!
Başkan Kocaoğlu İZSU’nun faaliyetlerine yönelik gelen eleştirileri toplu yanıtlandırırken İstanbul ve Ankara’dan zaman zaman örnekler verdi. Kocaoğlu, “Bende şeker falan yok. Ben haksızlığa gelemiyorum. Bende şeker tansiyon falan bir şey yok. Ben de kısa birkaç bir şey söyleyeyim. Dere ıslahı bitmiyor dediler. Dere ıslahı bitmez. Körfezin temizliği de bitmez. Niye? Derelerden pislik gelecek biteviye, döne döne temizlenecek. Siz sanıyorsunuz bir defa dere temizleniyor bir daha para harcanmayacak. Kanalizasyon ve arıtma yatırımını Türkiye Cumhuriyeti’nde en fazla yapmış ilden bahsediyorsunuz. İstanbul yüzde 45’imizde, Ankara yüzde 5 buçuk 6’mızda! Çevreye bu kadar yaptık. Bitti mi? Hayır, bitmeyecek. Arıtma ilaveler geliyor. Kent büyüyor. Biz peşinden koşmaya çalışıyoruz. Her konuda eleştirebilirsiniz. Ama rakamlar çevre konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yatırımları ortadan kaldırmak mümkün değildir. Şeffaflık konusunda ise bu belediyeden daha şeffafını bulursanız çerçeveletip evinizin, iş yerinizin duvarına asarsınız. ‘İZSU çalışmıyor’ diyorlar. Muhalefet bunu söyleyecek! 1 milyon 700 bin civarında 24 saat kesintisiz içilebilir su vermeyi hedeflemişiz. Çok zam yapan belediye söylemi var. Tüketici fiyat endeksi artışlarına göre her ay diğer iller gibi zam yapmadık. 2019 yılında da İZSU’nun fiyatları katbekat geride olacaktır. Şu kadar zam yaptı değil. Otomatiğe bağlandı. Ayın 30’unda TÜFE ne kadar? O kadar yapılıyor. İZSU’nun eleştirilecek bir şeyi varsa fazla yatırım yaptığı için müteahhitlerle problem yaşadığımız için görünmeyen bir alt yapı yenilenmesine girdiğimiz için yağmur suyunu kentin gündemine taşıdığımız içindir. Evet rahatsızlık verdik. Su patlaklarına zaman zaman yetişemedik. İZSU’nun tek hatası vardır. Su patlaklarına yetişmeme konusu… Onu da hataysa telafi etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ PROJESİYLE İLGİLİ DETAYLI SUNUM!
Kocaoğlu ayrıca, “Gelelim körfeze… Yüzülebilir körfez hedefi, körfezin nasıl yüzülebilir olacağı, İZSU’dan 5 tane daire başkanımızla yaptığımız çalışma sonucu Devlet Demir Yolları ile birlikte hareket etmeye uğraştık. Pilot işveren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları olmasına rağmen, tüm eksiklikler bittikten sonra 2 buçuk senede ÇED raporunu aldık. ÇED raporlarının istenirse kaç günde çıktığını hepimiz biliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi rapor alınır alınmaz körfez sirkülasyon kanalının yapımı için proje ihalesine çıkmıştır. Yer teslimini yapmıştır. Proje sonucunda tüm hazırlıklarımızı yaptık. Önerilen temizlik için yapılacak aparatların da belirlenir belirlenmez ihalesine çıkılıp, alınıp kazı ve taşıma çalışmaları başlayacaktır. Bugün aldığımız bilgiye göre Devlet Demir yolları bir Yenikale’de bir liman içindeki iki tane topuğun düzeltilmesi için ihale yaptığının duyumlarını alıyoruz. Bu körfez temizliğiyle ilgili liman yolunun 14 metre derinliğe indirilmesiyle ilgili değildir. Bu seçim öncesi çalışmaya başladık edebiyatı için duyurudur. Önünde hiçbir engel yoktur. Yapılacak iş liman yoludur. Hemen proje ihalesine çıkıp yapabilir. Biz 13 buçuk kilometre 250 metre genişliğinde 8 metre derinliğinde sirkülasyon kanalı yaptığımız zaman sadece ve sadece para harcamış olacağız. Hiçbir kuruşun geri dönüşü olmayacak. Ama DDY Yenikale’den limana kadar yanaşma kanalını 14 metre derinliğine indirip 250 metre genişliğine getirdiği zaman liman faaliyetlerinde 3 katı ciro sağlanacaktır. Biz Ege Bölgesi’nde tarih boyunca Ege Denizi’nin en büyük limanı olarak biliyorduk. Biz bu limanı geliştirmediğimiz için karşımızdaki Pire Limanı Ege Bölgesi’nin elleçleme merkezi oldu. Maalesef İzmir’deki liman gücümüzü Pire’ye kaptırdık. Çok ucuza! Bir yılda olmasa bile 2 yılda harcadığı parayı geri kazanacak bir yatırımla yapabilirdik. Ekonomiye çok büyük kazanç getireceğinin altını çizmek istiyorum. Bunun atlanmaması gerekiyor. İzmir körfezinin yüzülebilir olması için 3 tane konu vardır. Bir; bizim anlattığımız sirkülasyon kanalının yapılmasıdır. Ada projesi çalışmalarına ve alınacak ekipmanlar belli olduğunda alınmasına başlıyoruz. İki; DDY liman yaklaşma kanalını acilen yapması gerekmektedir. Bu üçüncü nesil gemilerin limana girmesini sağlayacaktır. Körfez temizliğine katkı sunacaktır. Ayrıca Körfez Tüp Geçidi projesiyle körfez temizliğinin göz ardı edilemez ilişkisi vardır. Tüp geçit yapılırken alanda 17 milyon metreküp ilave tarama yapılmaz ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yatırımdaki sirkülasyon iyileşmesi yüzde 40’tan yüzde 10’a düşecektir. Projelerin at başı yapılması gereklidir. Bu ne siyasi bir şeydir ne odur ne budur. Bu bilimin emrettiği şeydir. Yüzülebilir körfez hedefi gerçekleşecektir. Ama bu biteviye yapılan bir şeydir. Baltık Denizi limanlarına gittiğiniz zaman 365 gün tarama yapılır. Hiç bitmez. Liman bir taraftan dolar bir taraftan tarama yapılır. İzmir körfezinde de bu büyük iyileştirmeden sonra Büyükşehir Belediyesi tarama faaliyetlerine devam etmek zorundadır” dedi.

ÇEŞME’DE SOMUT BİR ŞEKİLDE GÖRDÜK
Kocaoğlu, “Bu ülke bizim. Bugün ben varım yarın başka bir arkadaş gelecek. Çeşme’de somut olarak yaşadık. Su, elektrik gibi hayati konuların, yap-işlet-devret gibi yöntemlerle yapıldığında işin içinden çıkılmaz problemlerle karşılaştığımızı gördük. Sadece Çeşme’nin içme suyu şebekesini yenilemenin maliyeti 250 milyon TL’dir. Kışın 50 bin nüfus olduğunu düşündüğümüzde İzmir nüfusunun 80’de 1’idir. Tüm İzmir yap-işlet-devret olsaydı İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu nasıl yenilerdi? İZSU ayakta tutma, yenileme yatırımları yaparak yürüyor. Yapmak yetmiyor. İşletmek, ayakta tutmak yetiyor. Yap-işlet-devret gibi yönteme de karşı değilim. Ama neyin yapılması gerektiğini neyin yapılmaması gerektiğini, kentin, ülkenin menfaatinin korunmasının olmazsa olmaz ön koşul olduğunun altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

BUNLAR BİR DE BELEDİYE BAŞKANI OLMAK İSTİYOR, İZİN VERİRSEM OLURLAR!
Oturumun sonunda meclis üyeleri arasında tek tek oylama yapıldı. Başkan Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in isimlerini sırayla okudu. Her seferinde salondan ‘yok’ sesleri gelince Kocaoğlu başkanların oturuma katılmaması için esprili bir şekilde, “Bunlar bir de yeniden belediye başkanı olmak istiyor. İzin verirsem olurlar” dedi.
Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.