site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

İzmir’in Fethi kutlamaları başladı

İzmir’in Fethi kutlamaları başladı
25.03.2018
A+
A-

İzmir’in Çakabey tarafından 1081 yılında fethedilmesi sebebiyle düzenlenen kutlamalar bugün Selçuk’ta başladı. Kutlamaların ilk gününde Çakabey Kitap Günleri’nin açılışı yapılarak; Çakabey’in Selçuk’u Fethi Paneli düzenlendi.

Aylardır heyecanla beklenen İzmir’in fetih kutlamaları bugün başladı. Kutlamalar kapsamında ilk olarak Çakabey Kitap Günleri’nin açılışı yapıldı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan Çakabey Kitap Günleri’nde yaptığı açılış konuşmasında; “Bilgi kuvvettir, bilgi gelecektir. Bilgi refahtır. Bilgiyi bir arada tutup depolayan kitaplardır. İzmir Batı Anadolu’nun kapısıdır. Çakabey İzmir’i fetheden komutandır. Çakabey’in adı ile kitapları bir araya getirdik. Selçuk Belediye Başkanı Sayın Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ve diğer kurumlarımız da katkı verdi. Bu günlerin aydınlık bir geleceğe vesile olmasını dilerim” dedi.

Atatürk’ü anlamak kitapla buluşmaktır

Dr. Dahi Zeynel Bakıcı Çakabey Kitap Günleri’nin açılış konuşmasında bir eğitimci olarak kitaba verdiği öneme değinerek; “Kitapsız olmaz. Çakabey Kitap Günleri Atatürk’ün; “Kitapsız yaşamak kör, sağır ve dilsiz yaşamaktır” dediği gibi Selçuk’un kör, sağır ve dilsiz yaşamasını istemiyoruz. Gençlerimiz, çocuklarımız kitap okusun istiyoruz. Türk Tarih Kurumu’na sonsuz teşekkür ediyorum. Atatürk’ü anlamak, onla bütünleşmek, Atatürk büstü önünde gençlerimizi, çocuklarımızı, halkımızı kitapla buluşturmaktır. Böylesine güzel bir etkinliği Selçukumuz’da ilerleyen yıllarda da 24 -25 Mart’ta kutlayacağız” dedi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan konuşmaların sonunda Başkan Bakıcı’ya Misak-ı Milli Haritası ve Misak_ı Milli Esasları’nın yazılı olduğu bir tablo hediye etti.

Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar 580 metrekarelik bir alan üzerine kurulu çadırı gezdiler. Türkiye’nin seçkin yayın evlerinden birçok yazarın kitaplarının yer aldığı çadır açıldığı ilk andan itibaren yoğun ilgi gördü. Çakabey Kitap Günleri’nin düzenlendiği çadır 1 Nisan tarihine kadar açık kalacak. Çakabey Kitap Günleri’nde aralarında Pelin Çift, Kahraman Tazeoğlu ve Erhan Altunay gibi yazarlar okurları için kitaplarını imzalayacak.

Moderatörlüğünü Pelin Çift yaptı

İzmir’in fetih kutlamaları içerisinde ayrı bir önem arz eden “Çakabey’in Selçuk’u Fethi Paneli” ise Selçuk Belediyesi Efes Tiyatro Salonu’nda düzenlendi. Gündem Ötesi Programı’nın sunucusu Pelin Çift’in moderatörlüğünü yaptığı panelde Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık, Prof. Dr. Tuncay Baykara, Prof. Dr. Mehmet Şeker ve Prof. Dr. Enver Konukçu konuşmacı olarak katıldı.

Tarihi var olan milletler var olur

Panelin açılış konuşmasını yapan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan; “Dünyada var olan milletler, tarihleri olan milletlerdir. Tarihini iyi bilen, iyi idrak eden milletler güçlü olur. Ben Selçukluyum, ben Osmanlıyım, ben bozkırların yenilmez süvarisiyim, ben Çakabeyim, ben Mustafa Kemalim, ben milli mücadelenin en ümitsiz noktasında ayağa kalkan milletim diyebilirseniz, güçlü olursunuz. İşte biz bu paneli bu amaçla Selçuk’a kadar getirdik” diyerek sözlerine başladı.” dedi.

TTK Başkanı Prof. Dr. Refik Turan panelde yaptığı konuşmada; “Tarih bilinci, vatan bilincidir. Çakabey Malazgirt Savaşı’nda ve daha sonra da emsalsiz başarılara imza atmış bir komutandır. Çakabey İzmir’i bize hediye etmiştir” dedi.

Çakabey ilk Türk Müslüman fatihidir

TTK Başkan Yardımcısı Güray Kırpık ise Çakabey ile ilgili çalışmalar devam edeceğini belirterek; “Çakabey ile ilgili bütün ana kaynakları, belgeleri yayınlayacağız. Çakabey Bizans kaynakların da ve Türk kaynaklarında ismi geçen bir komutandır. Haçlı seferlerinin başlamasında da Çakabey’in rolü vardır. Batı Anadolu’da İznik, Efes, Bergama gibi Hristiyanlar açısından değerli olan yerlerin fethedilmesinin yanı sıra, Çakabey’in Batı Anadolu’daki fetihleri haçlı seferlerinin dolaylı sebebi olmuştur. Çakabey böyle bir kahramandır. Bölgemizin hiç unutulmaması gereken ilk Türk Müslüman fatihidir” dedi.

Prof. Dr. Tuncay Baykara ise konuşmasında Sasa Bey’in Ayasuluk’u fethinden bahsetti. Çalışmalarının birçoğunda Selçuk’un tarihine yer verdiğini belirten Prof. Dr. Tuncay Baykara, Ayasuluk’un tarihi hakkında bilgi verdi. Baykara; Selçuk’ta bugün Türk İslam tarihinden kalan birçok eserin 14. ve 16. Yüzyılda inşa edildiğini söyledi.

Çakabey Selçuk’ta yaşamalı

Prof. Dr. Mehmet Şeker ise Batı Anadolu’nun Türkleşmesi ve Çakabey’in Rolü hakkında yaptığı konuşmasında Malazgirt öncesinden başlayarak Anadolu’nun Türkleşmesi hakkında bilgi verdi. Şeker; “Çakabey tarihi bir kişilik olarak vardır. Çakabey İzmir ve bölgesinin Türk yurdu olması konusunda önemli bir rol üstelenmiştir. Biz bu tarihi şahsiyetleri yaşatmalıyız. Önce toprağımıza sahip çıkmalıyız. Toprak durup dururken Türkleşmez. Onu Türk vatanı yapmak için bizim benimsememiz ve bizim buraya damgamızı vurmamız gerekir. Burada Çakabey’i konumlandıralım. Bir meydana, bir okula adlarını verelim” dedi.

Prof. Dr. Enver Konukçu çok yer gezdim ama Selçuk Kalesi gibi insanı büyüleyen bir yapı görmedim” diyerek Ayasuluk’un tarihi hakkında bilgi verdi.

Panelin sonunda katılımcılara teşekkür eden Başkan Bakıcı onlara bazı hediyeler de verdi. Çakabey’in Selçuk’un Fethi Paneli için gelen akademisyenler ve protokol üyeleri daha sonra Başkan Bakıcı eşliğinde Selçuk Efes Kent Belleği ve Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi’ni gezdi.

İzmir’in Fetih Kutlamaları yarın saat 11.00’de tören alanında düzenlenecek Selçuk Efes Çakabey Fetih Kupası Geleneksel Okçuluk Yarışması, saat 14.00’de İzmir’in Türkler Tarafından Fethi Kutlamaları ve akşam saat 20.00’de düzenlenecek MFÖ Konseri ile devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.