site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

İzmir’e Mülteci Kampı Yapılıyor

İzmir’e Mülteci Kampı Yapılıyor
05.08.2012
A+
A-

Avrupa Birliği’nin desteği ile Çiğli Harmandalı’nda mültecilerin barınması için muhteşem !!! bir proje geliştirildi.

Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye üzerinden gelen mültecilerin geri gönderilebilmesi için Türkiye’yi “Geri Kabul Anlaşması” yapmaya çağırırken mültecilerin en çok sıkıntı çektiği barınma konusunda çok önemli adımlar atılıyor. Mültecilerin en çok tercih ettiği, her yıl binlerce insanın denizi geçerken öldüğü, Yunanistan’a yakınlığı ile tercih edilen illerin başında gelen İzmir için Avrupa Birliği çok önemli bir çalışma başlattı. Türkiye’nin farklı bölgelerinde kurulması planlanan 9 adet Mülteci Kabul ve Barınma Merkezi’nin ihale süreçleri tamamlanarak yapım aşamasına geçildi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Çiğli’de yapımına başlanılan merkezde oldukça önemli bir yol katedildi. Harmandalı Cumhuriyet Mahallesi sınırlarında tel örgülerle çevrili alanda inşaat çalışmaları başlatıldı. 60 dönüm alan üzerine kurulacak mülteci merkezinde çalışmaları yürüten müteahhit firma iki yıl içinde projeyi tamamlamayı planlıyor.

NELER OLACAK?
Ankara, Gaziantep, Van, Kayseri, Kırklareli, Erzurum gibi illerde de başlatılan projenin İzmir ayağındaki çalışmaları İzmir Valisi Cahit Kıraç başkanlığında oluşturulan içinde emniyet, jandarma ve Çiğli Belediyesi’nden de yetkililerin bulunduğu bir ekip koordine ediyor. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yaptırılan Çiğli Harmandalı’ndaki çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor. Yaklaşık 100 milyon TL’ kaynak ayrılan projenin inşaatı bittikten sonra ülkelerinden kaçarak daha iyi yaşam şartlarına kavuşmak isteyen mülteciler için güzel mekanlar tasarlanıyor. Harmandalı’ndaki alanda yapılan tesislerde, ailelerin rahatlıkla barınabilecekleri şekilde evler ve odalar yapılacak. Özel bakıma muhtaç mülteciler için de bakım odaları dizayn edilecek. Mülteciler için ayrıca sınıf, atölye, kantin, kütüphane, TV odaları, internet salonu, berber salonu, terzi salonu, çocuk oyun alanı kapalı spor salonu, yemekhane, sağlık merkezi, çamaşırhane. Resmi işlemlerin ardından birkaç yıl kalma hakkı da verilebilecek olan mültecilerin çocuklarının eğitimi için okul ve eğitim merkezleri de kampın yanında inşa edilecek.

DAHA SAĞLIKLI ALANLAR OLACAK
Projenin devam ettiğini ifade eden İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, çalışmaları Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğünü söyledi. İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait şu anda kullanılan mülteci barınma yerlerinin çok sağlıklı ve işlevsel olmadığını söyleyen Bilkay, “Zaten gelen ve giden sayısı sürekli değişiyor. Müdürlüğümüz birimleri onların takibini yapıyorlar. Çiğli’deki proje hayata geçtiğinde mültecilerin barınabileceği çok önemli ve nitelikli bir alan kazanılmış olacak. Çalışmalar hızla devam ediyor” diye konuştu.

İLÇEMİZ KAZANACAK
Projenin hayata geçmesini ilçe açısından olumlu bulan Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, ‘serbest dolaşım hakkı’ verilmesi halinde ilçeye kazanç getireceğini ifade etti. Solak, “Proje gerçekten çok önemli bir çalışma. Avrupa Birliği’nin gereklerini yerine getiren ülkemiz mülteciler için çalışma başlattı. Belediye olarak gerekli çalışmaları yaptık. Altyapı ve ihtiyaçları kısa zamanda tamamlayacağız” dedi. Öte yandan Harmandalı’nda yaşayan bir grup vatandaşın da mülteci kampına karşı çıktığı öğrenildi.

KİMSE KARŞI ÇIKMASIN!
Projenin hızla devam ettiğini ifade eden AK Parti İlçe Başkanı Adnan Yılmaz, mültecilerin sorunlarına çözüm bulacak olan tesisin yapımına karşı çıkanları eleştirdi. Yılmaz, “Orada ‘mülteciler buraya gelmesin’ diyenler var. Mülteciler insanların evine değil, devletin yaptığı tesislere yerleştirilecek. Emniyet ve jandarmanın kontrolünde getirilecek insanlar orada insanca yaşam sürecek. Kimse doğduğu yeri, bulunduğu mekanı, annesini ve babasını tercih edemez. Bizim şartlarımız iyi olabilir ama Türkiye üzerinden her yıl binlerce insane Avrupa’ya geçmek için mücadele veriyor. Kimileri yakalanıyor, kimileri de denizlerde boğuluyor. Buralarda zor şartlarda sığınan insanlar barınacak ve yasal şekilde kontrol edilecekler. Uzun vadede Çiğli’ye katkı koyacağını düşünüyorum” dedi.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    TURK INSANININ KARNI DOYDU DA SIRA GELDI MULTECIYE NICIN IZMIR DIYE SORMAZLAR MI BUNU YAPANLARA IZMIR E YAPILINCA YAPANIN NE KAZANCI OLACAK ACABA ACABA BU INSANLARI DA VATANDAS YAPIP OY TUZAGI MI OLACAK BU KAMPLARDA

  2. ehlikeyf dedi ki:

    “Geri kabul anlaşması” yapmaya çağırıyorlarmış,Adamlar işi çözmüş, AB- nin kafası çok çalışıyor.Demek ki İşimiz gün geçtikçe kolaylaşıyor?
    Fesubhanallah… !

  3. çöprezistan dedi ki:

    daha izmirin çöp sorununu çözmeden birde birilerin yine çeplerinin doldurulacak projeler.izmirde dünya kadar boş yer varken neden çiğli akp ve chp el ele izmiri bitiremenin projeleri tebrikler size…

  4. Bir Garip Yolcu dedi ki:

    Herşeyi anlıyorum takdir ediyorum ,,,,Amma Harmandalıda insanlar yıllardır çopten kurtulup insanca bir hayat yaşamanın mücadelesini verirlerken kimsebunu uymadı …şimdi elin vatanından kaçan vatan hainlerini teröristlerinimi insanca yaşatacaksınız burda….Hergün askerimiz öldürülüyor ve biz bu hainlere dahi insanca yaşasınlar diye kucak açıyoruz.
    Pess mirim pes bence bukadar indanlık bizi bozar sonunda……

  5. YILDIZ DOĞAN dedi ki:

    BİZİM memleketimizin tüm insanları refah içinde de artık, yabancı bir ülke insanı, üstelik bizde terörü azdıran bir ülke insanı için yaşam alanı mı? hemde benim yaşadığım ilçede…Şiddetle reddediyorum…Karşıyım…Herşey normale dönecek TR refaha ulaşacak terör bitecek hala suriyede sorun varsa o zaman kamp değil evimide açarım..ama şimdi sınırı bile geçmelerini istemiyorum…
    Saygılarımla.

  6. zayn malik dedi ki:

    Öncelikle bu insani yardım için eleştirenleri şiddetle kınıyorum.Kendinizi onların yerine koyun!!!Kimse vatanını bırakıp başka yerlere gitme bu bir insani yardım lütfen duyarlı olalım!!!!!