site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

İzmir’den dünyaya ‘can yelekli’ çağrı: Katliamlara ‘dur’ deyin!

06.11.2015
A+
A-

Suriye’den umut yolculuğuna çıkan mültecilerin Ege Denizi’nde can kayıplarını artması üzerine Halkların Köprüsü Derneği basın açıklaması yaparak, “Ege Denizi’nde katliamlara dur deyin, sınırları açın, güvenli geçiş sağlayın” diyerek Türkiye ve Avrupa Birliği yöneticilerine seslendi. Basın açıklaması sonrası dernek üyeleri can yeleklerini denize bıraktılar.

Umut yolculuk yapmak için Ege Denizi’ne açılan mülteciler Yunanistan’a geçme sırasında hayatlarını kaybediyor.

Son dönemde artan can kayıpları nedeniyle Halkların Köprüsü Derneği basın açıklaması yaptı. Alsancak Sevinç Pastanesi önünde yapılan basın açıklamasına Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Cem Terzi ve dernek üyeleri katıldı. Açıklama sırasında üyeler can yeleklerini giydi.

Basın açıklamasını Halkların Köprüsü Derneği Üyesi Cemil Akıllı yaptı. Açıklama sonra üyeler Gündoğdu Meydanı’na giderek üzerlerindeki can yeleklerini denize bıraktılar.

AVRUPALI DEVLETLER GÖRMEZDEN GELİYOR
Savaştan kaçan yüz binlerce insanın sınırları aşarak Avrupa’ya gitmek için çaba gösterdiğini söyleyen Halkların Köprüsü Derneği Üyesi Cemil Akıllı, “Kota pazarlıklarına tutuşan Avrupalı devletler bu can pazarını görmezden geliyor, güvenli geçişe dair tek söz etmiyor. Baskıcı rejimlerin, kökten dinci şiddetin altında ezilenler, hayatta kalıp yollarına devam edebilirlerse faşizmle burun buruna geliyor, vahşi emek sömürüsünün çarklarına giriyorlar” dedi.

TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ İNSANLARIN YAŞAMLARI ÜZERİNDEN PAZARLIĞA OTURDULAR
Son aylarda Ege ve Akdeniz’de canlarını tehlikeye atıp daha fazla insanın Yunanistan’a geçmeye mecbur bırakıldığını ifade eden Akıllı, “Sonbahar aylarında denizler mülteciler için çok daha tehlikeli. Bu yolu göze alanlar fırtınaya yakalanıp denizde boğularak ya da donarak hayatını kaybetme tehdidiyle karşı karşıya. Türkiye’deki binlerce mülteci Eylül ayında nispeten daha güvenli olan Edirne, Meriç yolunu kullanmak üzere yürümeye başladı ve bu yürüyüş valilik ve güvenlik güçleri tarafından engellendi. Bu sonucu yaratan ve ölümlerden sorumlu olan ülkeler, ne mültecilere insani yaşam koşullarını sağlıyor ne de uluslararası sözleşmelerden doğan sığınma ve iltica haklarını tanıyor. Tüm bunlar mültecileri deniz yolundan kaçak geçiş yapmaya zorlayarak, mültecilerin insan kaçakçılarının eline düşmesine ve çok sayıda çocuk, kadın, erkek, yaşlı insanın ölümüne sebep oldu, oluyor. Samimiyetsizce ve ikiyüzlülükle insan haklarından dem vuran Avrupa Birliği ülkelerinin yöneticileri ile kardeşlik, dostluk ve misafirperverlik yalanlarıyla politika yürüten Türkiye’nin liderleri çok kısa zaman önce bu insanların yaşamları üzerinden pazarlığa oturdular. Kan üzerinden pazarlığıdır demek ve ölümlerde sorumluluğu olan hükümetlere engel olmak elzem” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ’NE SESLENDİLER
Ölümlerin sınırlarda güvenliği artırarak, tel örgüler koyarak ve tehditlerle önlemeyeceğini söyleyen Akıllı, “Sınırlar, tel örgüler insanları öldürür. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarıyla Yunanistan adaları başta olmak üzere duyarlı tüm halklar, mültecilerin yaşadıklarını büyük kaygıyla izliyor. Geçiş bölgesindeki kentlerde mültecilere destek olmak amacıyla yardım kampanyaları örgütlendiğini görmek ümidimizi bir nebze olsun artırıyor, uluslararası dayanışmayı yükseltiyor. Denizlerde daha fazla insanın katlinin önlenmesi için sınırlar açılmalı, güvenli geçiş sağlanmalı. Ulusal ve uluslararası kamuoyu sorumluluk üstlenip yöneticilere baskı uygulamalı. Ölümler artık son bulmalı. Türkiye ve Avrupa hükümetlerine sesleniyoruz: Tel örgüleriniz, sınırlarınız öldürüyor! Ege Denizi’nde ölümler durdurulsun! Acilen güvenli geçişi sağlayın” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.