site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

İzmir’de Sosyal Medya Operasyonu: 8 Gözaltı

İzmir’de Sosyal Medya Operasyonu: 8 Gözaltı
16.03.2013
A+
A-

SOSYALMEDYA-operasyonu

İzmir de Pazar günü BDP’nin düzenlemeyi planladığı miting öncesi sosyal medyada adeta bir linç çağrısı yapan kişilere yönelik polis operasyon düzenledi.

Göztepe-Karşıyaka karşılaşmasının Nevruz kutlamaları nedeniyle olası gerginliğe önlem almak için bir gün ertelenmesi sosyal medyada büyük bir tepki doğurmuştu.

Süreçte tepki kararı alan federasyondan çok BDP’ye yöneldi. Korkutan gerginlik maçın yeniden Pazar gününe alınmasıyla da dinmedi.

Tarih değişikliğine, iki takımın taraftarı da büyük tepki gösterip sosyal paylaşım sitelerinde provokatif söylemlerde bulundu. Bazı taraftarlar, BDP mitingine izin vermeyeceklerini, gerekirse birlik olup mitingi basacaklarını ifade etti.

“O mitingi onların başlarına yıkalım”, “Cumhuriyetin kalesi İzmir’den teröre mesaj, o miting yapılmayacak” başlıklarıyla oluşturulan gruplarla 25 binin üzerinde kişi BDP mitingini basmaya davet edildi.

Yüzlerce kişi bu gruplarda nefret ve şiddet söylemleri içeren iletileri paylaştı. Bir grubun sayfasında, binlerce kişinin miting basmaya çağrıldığı şu satırlar yazılı:

“Paylaş duyulsun, o mitingi onların başlarına yıkalım! Bunu vatan haini olanlar paylaşmaz, kendini vatan haini olarak görmüyorsan paylaşırsın! Terör örgütü uzantıları, ‘Apo’ya özgürlük’ meydan okumasına İzmir’den başlamak istiyor. İlk kurşun’un atıldığı Cumhuriyetin kalesi, vatansever İzmirliler bu kışkırtmayı püskürtmek için harekete geçmiş durumda. İzmir’in barışına vurulacak bu darbeye İzmir halkı hayır diyor. Teröre İzmir meydan okuyor. Derbi maçları ertelenen Göztepe ve Karşıyaka taraftarları mitingi yaptırmayız dediler. Söz konusu İzmir ise kuzey ve güney cephesi birleşir o mitingi yaptırmaz, dediler. İzmirlilerin Hasan Tahsin’in ruhunu dirilteceği mitingdir. Güzel İzmir’in güzel insanı, sen değil miydin İzmir sokaklarını ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganıyla inleten, sen değil miydin 19 Mayıs’larda, 23 Nisan’larda, 9 Eylül’lerde şehrini kırmızı beyaza bürüyen. Şimdi senin bu manzaranı değiştirmek istiyorlar. 17 Mart’ta güzel İzmir’i kirletecekler. Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını isteyen bir grup terörist, eylem yapacak. Türk Bayrağının yerini PKK paçavraları, Atatürk posterlerinin yerini bebek katilinin fotoğrafları, ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganının yerini ise ‘Biji serok Apo’ sesleri alacak. Sen ne yapacaksın İzmirli? Balkonuna bayrak asmakla mı yetineceksin? Bunu elbette yapacaksın, ama vicdanının sesini dinle, yetecek midir bu tepkin? Sokağa inmeyecek misin? Balkonundaki bayrağını gururla sokakta taşımayacak mısın? Mustafa Kemal’in askerleriyiz diye haykırmayacak mısın sokaklarda? Mustafa Kemal’in askerleri gibi düşmanın karşısına dikilmeyecek misin? Söyle İzmirli. Mustafa Kemal’in askeri misin yoksa değil misin?”

Bu söylemler üzerine, olası bir provokasyonun önüne geçmek için harekete geçen İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ile Bilişim Suçları şubeleri ekipleri, sosyal paylaşım sitelerinde grup kurarak halkı “miting basmaya” davet eden kişileri, bilgisayarlarının IP numaralarından tespit etti. Dün akşam saatlerinde yapılan operasyonla 8 kişi gözaltına alındı. Zanlılar hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesi gereğince “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçundan işlem yapılacağı bildirildi. Aynı maddenin 1. fıkrasında, “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.