site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Ali Can’a Tarihe Saygı Ödülü

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Ali Can’a Tarihe Saygı Ödülü
17.12.2012
A+
A-

souvir-ephese-alicanSelçuklu tarihçi Ali Can Eski Kartpostallarda Ayasuluğ eseri ile 10. Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri kapsamında Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma  Dalında Katkı Ödülünü kazandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” 10. yılında görkemli bir törenle sahiplerini buldu. Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, İzmir’in tepeden inme plan ve plan değişiklikleri ile bir kıskacın içine alınmaya çalışıldığını söyledi.

Kültürel ve mekansal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi ve tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve bu yıl 10. kez gerçekleştirilen “Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülleri” düzenlenen tören ile sahiplerini buldu.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki tören, Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası’nın İzmir şarkılarından oluşan mini konseri ile başladı. 10 yıllık süreçte ödül kazanan tüm eserlerin yer aldığı “2003’den Günümüze Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” sergisinin de açıldığı anlamlı törenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina döneminde başlayan ve geleneksel hale getirilen ERC_0613etkinliğin önemine vurgu yaptı.
Kentin tarihi eserlerini korumak ve kentin tarihi değerleri ile ilgili farkındalık yaratmak üzere başlanan bu önemli projeye emek verenleri kutlayan Başkan Kocaoğlu, “İzmir büyük bir değişim ve dönüşüm içinde. Tarihe Saygı Ödülleri, bu dönüşümün sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için, kentin kalkınabilmesi, toplumun bilinçlenmesi; kente, tarihe, körfeze bakıştaki ufkun genişlemesi ve geçmişten aldığımız güçle ileriye bakabilmemiz için çok önemli bir fırsattır” dedi.

“Kentimizi korumak zorundayız”
İzmir’in tepeden inme plan ve plan değişiklikleri ile bir kıskacın içine alınmaya çalışıldığına dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’de son dönemlerde, özellikle devlet arazileri üzerine bir özelleştirme, imar uygulamaları ve kamu alanlarının paraya çevrilmesi düşüncesi var.
Tabii ki, kentlerin kalkınması için sağlıklı planlamalar yapılacaktır. Tabii ki, kentler, büyüme ihtiyacını karşılamak için, kentin ihtiyaç duyduğu fonksiyonları yerine getirmek üzere planlanacaktır. Ama bu ayrı bir şey, bugün uygulanmak istenen sistem ise ayrı bir şeydir. Bu uygulamaların sadece kamu arazileri üzerinde yapılması ve Özelleştirme İdaresi gibi planlama ile ilgisi olmayan kurumların satacağı kamu malları üzerinde plan yapma yetkisinin olması, bu kenti yöneten ERC_0670insanlar olarak bize mantıklı gelmiyor.
O zaman, kentimizi korumak zorundayız. Bunun için birlikte hareket edeceğiz. Bu kentin sağlıklı bir kent dönüşümüne ihtiyacı var. Ama dünya kentlerinin deneyim kazandığı ve sonunda vazgeçtiği kötü örnekleri de bu kentte bir daha uygulamayacağız.”

“Büyükşehir öncü  bir rol üstlendi”
Seçici Kurulu Başkanı Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan ise “İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi değerleri korumak konusunda öncü bir rol üstlendi ve bunu, kendisine yetki verilmeden önce başlatarak somutlaştırdı. Bu tutarlılığı 10 yıl başarıyla sürdürmeleri ve süreklilik sağlamaları önemli bir başarıdır” şeklinde konuştu.

18 ödül birden
Bu yılki programda, yarışmaya başvuran 18 eser ödül almaya hak kazanmıştı. Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü kategorisinde 7, Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü kategorisinde 1, Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü kategorisinde 7, Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü kategorisinde ise 3 aday ödüle değer bulunmuştu.

Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü
-Bedriye Gülay Beşikçi evi (Basmane)
-Hidayet Kurtevi (Foça)
-Nazmiye Arabacı Evi (Y. Foça)
-Kubbeli Bakkal – Ali Haydar Ayla (Menemen)
-Figen Miman Evi (Güzelbahçe)
-Köprübaşı Fırını – Ahmet Can Taşkan (Urla)
-Nevzat – Muhlise Koçer Evi (Bayındır)

Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü
-İzmir Atatürk Lisesi Müzesi (Alsancak)-Müellif: Salih SEYMEN
Yapımcı:  S.S.S İnşaat Restorasyon Sanayi Tic. Ltd. Şti  – Ayşe Aytül YAŞAROL

Tarihsel Çevre  ve Kültür Varlıklarını Koruma  Dalında Katkı Ödülü
-Basmane Oteller Sokağı (Belgesel Fotoğraf Projesi)-Fotoğraf Sanatçıları: Yusuf Tuvi& Birol Üzmez
-Her Semt Bir Tarih (Belgesel)-Hazırlayan: Tanzer Güven  / Yayınlayan Kurum: Ege Tv
-İğne Deliğinden İzmir (Kitap)-Yazar: Yaşar ÜRÜK / Yakın Kitabevi Yayınları / Nisan 2011
-Eski Kartpostallarda Ayasuluğ / Efes (Kitap)-Eser Sahibi: Selçuk Belediyesi  / Yayına Hazırlayan: Ali Can
Selçuk Belediyesi, Selçuk Kent Belleği Yayınları – Ekim 2010
-Kilizman’dan Kızılbahçe’ye Tarih İçinde Güzelbahçe (Tarih Araştırması / Kitap)-. Yazar: İlhan Pınar / Klizman Yayınevi / 2012
-İzmir Life (Dergi)-Yayıncı: Strateji Hedef İle. Fark. Tan. Raklam Hizm. Dan. Tic. A.Ş. / Yayın Yönetmeni: Hakkı Kesirli
-Neşet Öztekin (Araştırmalar ve Kültür Elçiliği)

Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü
-Yaratıcı Çocuklar Derneği İzmir Gönüllü Temsilciliği- “Seramik Yapıyorum” Kültür Projesi-Proje ve Koordinasyon: Pınar AYDEMIR / Eğitmen:  Gülnur PAYZANOĞLU
-Gültepe Kıbrıs Şehitleri İÖO-“Gültepe Kıbrıs Şehitleri İÖO Öğrencileri ile Konak Arkeoloji Müzesi’nde Yaratıcı Drama” Çalışması
-Özel Karşıyaka Piri Reis İÖO -“İzmir Gezi Rehberi”-Proje ve Koordinasyon: Özel Karşıyaka Piri Reis İlköğretim Okulu 2011-2012 Arkeoloji Kulübü
ERC_0798

YORUMLAR
  1. Mehmet TOZLU dedi ki:

    Selcuk icin Ali CAN hocamiz degerinde insanlarin varligi cok onemlidir… Fakat daha onemlisi bu insanlarin hakettigi destegi ve ilgiyi gerekli makamlardan gormesi ile bugune dek yapila gelen basarili calismardan daha iyilerine imza atmalarina destek verilmesidir… sozde degil OZDE destek… sadece alkisla degil herzaman tam destek…. basarilarinin devami dileklerimle ALI abi….
    saygilarimla Mehmet TOZLU