site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

İzmir Bu Haliyle EXPO’yu Alamaz

İzmir Bu Haliyle EXPO’yu Alamaz
02.09.2013
A+
A-

DOKTOR-ender-sarac

Dr. Ender Saraç, Sağlık Muhabirleri Derneği İzmir Temsilciği üyeleriyle bir araya geldi. İzmir’in teması ‘Sağlık’ olan EXPO 2020 adaylık sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dr. Saraç, kentin EXPO’yu almasının çok önemli olduğunu, alınmadığında uluslararası alanda tanıtımın yapılacağı büyük bir fırsatın kaçırılacağını belirtti. EXPO için İzmirliler’in yanında tüm vatandaşların çalışması gerektiğini söyleyen Dr. Saraç, “İzmir EXPO’yu nasıl alacak? Geçen sefer alamadı. Bu sefer de alamayacak. İzmir bu haliyle EXPO’yu alamaz. Çılgın, sıra dışı atılımlarla, halkla ilişkiler çalışmalarıyla sağlıkla ilgili bir model oluşturmadığı sürece EXPO’yu almak için uğraşmasın, masraf da yapmasın” dedi.

DOĞAL TIBBA YÖNELSİN

İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için sağlık temasını seçtiğini hatırlatan Dr. Saraç, kentin bu haliyle sağlık açısından cazibe merkezi olmadığını belirtti. İzmir’in sağlıkta doğal dokusunu kullanmadığını söyleyen Dr. Saraç, “İzmir, göz, estetik gibi alanlarda on binlerce kişinin geldiği bir yer değil. Dolayısıyla kentte klasik hastane sağlık projelerinden ziyade akupunktur, doğal tedavi yöntemleri ve ruhsal tedavi teknikleri gibi tamamlayıcı tıp hizmetleri oluşturulmalıdır. Kentin buna altyapısı çok uygun. Aynı zamanda İzmir, sağlıklı beslenme konusunda markalaşmalı. Girit mutfağı deniyor. Neden Kıyı Ege veya İzmir mutfağı denmiyor? Bir komite kurulmalı. Aşçı, gurme, sağlık terapistleri bir araya gelip bu yöredeki şifa kaynaklarını tespit etmeli, tedavi ve sağlıklı yaşamı destekleyecek ürünleri çıkartıp markalaşması sağlanmalıdır” diye konuştu.

ÜRÜNLERİNİ MARKALAŞTIRSIN

İzmir’de incir, zeytin ve zeytinyağı ve çok sağlıklı yeşil sebzelerin yetiştiğini söyleyen Dr. Saraç, bu alanda kentin markalaşmaya gitmesinin çok önemli olduğunu belirtti. İzmir’in sağlıklı kıyı Ege Mutfağı oluşturması gerektiğini belirten Dr. Saraç, şöyle konuştu:

“Örnek olarak soğuk sızma zeytinyağından cilt bakım ürünleri yapılabilir. İzmir’de hala uluslararası anlamda bir marka ürünü yok. Mesela şevketi bostanla idrar yolları, karaciğeri detokslayan bir ürün oluşturulabilir. Zeytinyağı ile cilt güzelleştirici ürünler yapılabilir. İzmir’e özgü fonksiyonel ürünlere ihtiyacı var. Batı tıbbıyla teknolojik anlamda rekabet edemiyorsunuz. O zaman tamamlayıcı tıp ile öne çıkacaksınız. İzmir kızları güzeldir diye bir deyiş var. Evet kızları güzel ama aynı zamanda gençleri de incecik. Türkiye’de kilo ortalaması açısından çok avantajlı bir şehir. İzmir zayıflatıcı bir şehir olmalı. İzmir’i uzun ve sağlıklı, zayıf, huzurlu yaşanılan bir başkent sıfatıyla markalaştırılmalıdır. Değişik yürüyüş alanları, spa merkezleri, organik tarım ürünleri oluşturulmalıdır. İzmir bunları yaparsa rekabet edebilir.”

KENTE YENİ BİR SİMGE ÖNERİSİ

İzmir’in üzerinde olumsuz bir enerji bloku bulunduğunu ve bunun kırılıp, kentin EXPO adaylık sürecinde tanıtımını sağlayacak bir projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Saraç, körfeze su sirkülasyonunu sağlayacak LED ışıklarla süslenmiş dünyanın en büyük fıskiyesinin yapılmasını önerdi. İzmir’in gerilemesinin körfezin tıkanmasıyla başladığını belirten Dr. Saraç, “Yapılan fıskiye körfezde su dolaşımını sağlasın ki körfezin oksijenlenmesi sağlansın. Körfezi yok ederseniz, binlerce canlıyı yok edersiniz. Onların da bize olumsuz geri dönüşü olur. Bu fıskiye körfeze can verir. Kentin tam ortasında olduğu için bloke enerjiyi temizleyecek. Saat Kulesi küçük bir yapı olarak kaldı. Kentin enerjisini de aşağıya çekiyor. Bu yüzden artık kentin farklı bir simgeye ihtiyacı var. Atak yapan şehirlerin simgeleri değişmiştir. İzmir’e bir simge lazım” dedi. İzmirli vekillerin de bu konuda ciddi çalışmalar yapması gerektiğini söyleyen Dr. Saraç, diğer kentlerin milletvekillerinin çok aktif çalıştığını söyledi.

SAĞLIK MERKEZİ OLSUN

İzmir’de markalaşmayı yapan en iyi ilçenin Seferihisar olduğunu belirten Dr. Saraç, ilçenin sakin şehir unvanı olduğunu söyledi. Seferihasır’ın elindeki ürün ve imkanları çok iyi kullanarak markalaştırdığını belirten Dr. Saraç, “Seferihisar tüm dünyada tanınan, İzmir’deki en başarılı markalaşmayı yaptı. Kendi dokusuna uyan herşeyi markalaştırdı. Başarı bu şekilde olacaktır. İzmir, İstanbul olmak için uğraşmamalı. Amerika’da en bilinen kent New York’tur. Ama ABD’de bir de Kaliforniya var. Kaliforniya spa, rehabilite ve doğal merkezleriyle ülkenin sağlık merkezi gibidir. İzmir de Türkiye’nin sağlık merkezi olmalıdır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.