site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

İZBAN’da patlama

İZBAN’da patlama
07.02.2015
A+
A-

İZBANda patlama

Aliağa–Cumaovası arasında sefer yapan İZBAN treninde meydana gelen elektrik arızası nedeniyle büyük panik yaşandı. Kıvılcımlanma ve patlama korkusu 6 yolcunun yaralanmasına yol açtı.

İZBAN’da kabus günü! Arıza, patlama ve panik: 6 yaralı

Aliağa–Cumaovası arasında sefer yapan İZBAN treninde, seyir halindeyken ilk vagonda büyük panik yaşandı.

Trene elektrik veren kataner sistemi meydana gelen arıza vagonda kıvılcımlanmaya neden oldu. Patlama sesi sonrası alevler büyümeden söndürülürken tren otomatik olarak durdu.

Hilâl İstasyonu’ndan Alsancak İstasyonu’na gidiş sırasında yaşanan olayda büyük panik yaşayan yolcular, raylara atlarken, bazı yolcular da yardım istedi. Alsancak Garı’na çok sayıda sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Bazı yolcuların vücutlarında, patlama nedeniyle küçük yanıklar oluşurken, bazıları şoka girdi. Yürüyerek Alsancak Garı’na gelen yolculardan yaralı olanlara sağlık görevlileri müdahale etti. Kadın bir yolcunun trenden atladığı sırada ayağının kırıldığı bildirildi.

Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev elektrik arkının arızaya neden olduğunu belirtti. Yaralılar, ambulanslarla Alsancak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan 6 yaralının sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Bölgeye olaydan hemen sonra çok sayıda ambulans sevk edildi. 3 kişinin yaralandığı, bunlardan ikisinde yanık vakası tespit edildiği, bir yolcunun da panik sırasında camdan atladığı için ayağının kırıldığı öğrenildi.

İZBAN’IN İLK AÇIKLAMASI TEPKİ ÇEKTİ!
Öte yandan olay sonrası İZBAN’dan gelen ilk açıklama teknik detayları ortaya koyarken, panik sırasında

izban

yönlendirmeleri dinlemeden hareket eden yolcuları uyaran dil sosyal medyada tepki çekti.

İZBAN’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
İZBAN’ın TCDD’den iki yıl önce sürücüsüyle birlikte kiraladığı 10 tren setinden birinin elektrik aksamında arklanma (kıvılcımlanma) yaşandı. Trenin Alsancak İstayonu’na girmesi esnasında yaşanan arklanma nedeniyle bazı yolcular paniğe kapılıp set kapılarını manuel açarak raylara inmeye çalıştı. Anons ve yönlendirmeyi beklemeden yapılan bu

hareket nedeniyle, trenden atlayıp raylara düşen bir yolcunun bacağı kırılırken, bir diğerinin ise yüzünde hafif yaralanmalar meydana geldi. İZBAN ekipleri arklanmaya anında müdahale ederek olayı büyümeden önledi.
Yetkililer, böylesi durumlarda mutlaka anons ve yönlendirmelerin beklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Trenler, üst düzey ve teknolojik güvenlik önlemleriyle donatılmıştır. Yolcularımızın bu gibi durumlarda mutlaka anonsları ve yönlendirmeleri takip etmelerini, raylara hiçbir şekilde inmemelerini önemle hatırlatırız” dediler.

PANTOGRAF PATLAMASI
DHA’nın haberine göre trende yapılan ilk incelemelerde trenin, altından geçtiği tellerden elektrik akımını almasını sağlayan ‘Pantograf’ adı verilen mekanizmada meydana gelen ark nedeniyle patlamanın olduğu öğrenildi. Trenin hareket etmesini sağlamak için 25 bin wolt akım gerektiği, ana trafolara gelen 154 bin woltluk akımın düşürülerek trenin akım almasını sağlayan tellere 25 bin wolt olarak verildiği belirtildi. Ayrıca, patlama nedeniyle vagondaki küçük trafoların

da zarar görmüş olabileceği öğrenildi.

“BÜYÜK BİR PATLAMA SESİ GELDİ”
Patlama sırasında trende bulunan ve DHA’ya konuşan Sema Cantürk Yavuz, “Ne olduğunu anlayamadık, ön vagondan büyük bir patlama sesi geldi. Tren aniden durdu ve kapılar açıldı. Yüzünde yanıklar oluşan genç bir kız vardı, onun çığlıklarını duydum. Trenden inip Alsancak Gar’a kadar yürüdük. Şoka girenler oldu. Patlama öncesi her hangi bir koku hissetmedik” diye konuştu. Şoka giren yolcular çevredekiler tarafından güçlükle sakinleştirildi.

12 DAKİKALIK KESİNTİ
Kıvılcımlanma paniği sonrası hatta 12 dakikalık bir elektrik kesintisi yapıldı. Alınan önlemlerin ardından seferler normale döndü.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.