site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

İncir Üreticisi Dertli mi Dertli

İncir Üreticisi Dertli mi Dertli
20.10.2012
A+
A-

Türkiye’nin ve dünyanın en iyi incirlerini üreten bölgelerden biri olan Küçük Menderes Ovası’nda yer alan ve dağ köylerinde yetişen birinci sınıf incirleri ile bilinen İzmir’in Tire İlçesi’nde, incir üreticisi son yılların en zor günlerini yaşıyor. Fiyatı 8-10 yıl önce 4- 5 lira civarında olan kuru incirin şimdilerde 2,5-3 liraya kadar gerilemesi, buna rağmen veresiye alışveriş yapan tüccarlarla pazarlık yapılmak zorunda kalınması, incir üreticisini bitme noktasına getirdi.

Bu yıl kuru incir mahsulün önemli bir kısmının elden çıkarılamadığı Tire’de, kredi ödemesi zamanı gelen üretici, siyasilerden dertlerine çözüm bulmalarını bekliyor. Kimsenin seslerini duymadığını, başka tarım sektörlerine yapılan kolaylıklar ve verilen destek primlerinin incir üreticisine yapılmadığını iddia eden üreticiler, “İncir üvey evlat muamelesi görüyor” diyerek tepkisini dile getirdi. Tireli kuru incir üreticileri, “Kazandığımız paralar maliyetlerimizi karşılamaktan çok uzak. Yaşanan aşırı sıcaklar, poyraz rüzgarları ve ihracatta yaşanan beceriksizlikler yüzünden fiyatlar bu yıl çok düştü. Buna rağmen ciddi bir alıcı bulamıyoruz. Gelen tüccarlar veresiye mal almak istiyorlar. Bu da bizim için risk demek. İnciri ilaçlayamadığımız için, çok fazla bekletme şansımız yok. Kısa süre içerisinde kurtlanıyor. İlaçlanan incir ise ihracata verilemiyor. İç ve dış pazarda ilgi görmüyor. Mahsulümüzün büyük bölümü depolarda kurtlanıp çürümeyi bekliyor. İncir değil altın çağını, bronz çağını bile yaşamıyor” dedi.

ÜRETİCİ SABRETSİN

Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kuru incir üreticisinin beklediği fiyatları bulamadığını söyledi. İlçede ortalama 12- 15 bin ton aralığında kuru incir üretildiğini ifade eden İbişoğlu, ihracatın yıl boyu devam ettiğini, üreticinin elindeki inciri paniğe kapılıp, yok pahasına satmamasını istedi. İbişoğlu, kuru incirde yaşanan fiyat istikrarsızlığının kısa sürede son bulacağını ve fiyatların belirli bir dengeye oturacağına inandığını belirtti. İbişoğlu, “Eylül ayının sonunda ilk ihracat gemimiz toplam 4 bin 700 ton kuru incirle İzmir Limanı’ndan yola çıktı. Rekoltenin 55 bin ton civarında olduğu varsayılırsa, halen yüklü bir miktarda kuru incir üreticinin elinde. 20 gün önce ortalama fiyatlar kilogram bazında 3.5 ile 4.3 lirayken, bugün fiyatlar 2.5 ile 3.5 lira aralığına geriledi. Üretici sabrederse, kuru incirini ilerleyen günlerde değerine satabilir” dedi.

İÇ VE DIŞ TANITIM YETERSİZ

Tire’de, kalite açısından birinci sınıf kuru incir üretimi yapıldığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı İbişoğlu, “Buna rağmen ilçede inciri işleyecek tek bir tesisimiz yok. Bölgede üretilen incirler Aydın’da işlendikten sonra kaliteli ’Aydın inciri’ adı altında iç ve dış pazarda piyasaya sürülüyor. İlçemizde marka olabilecek bir değere sahip çıkamıyoruz. Başta, Hindistan ve Çin gibi büyük nüfus yoğunluğu olan ülkeler hedef alınarak, tanıtıma daha fazla önem verilmeli. Kuru incirin, bol miktarda vitamin ve mineral barındırdığı ve aynı zamanda güçlü bir kolesterol düşmanı olduğu düşünüldüğünde, iç tüketimin de son derece az ve yetersiz olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 1 kg kuru incir tüketilse, inanıyorum ki ürettiğimiz incir bize yetmez. Örneğin, ramazan ayında orucumuzu hurma yerine incirle açabiliriz. Misafirlerimize şeker yerine kuru incir ikram edebiliriz. Okula giden çocuklarımızın beslenme çantalarına günde en az 1 adet incir koyabiliriz. Böylelikle üretici ürününü değerinde satabilir ve mağduriyet yaşamaz. Bugünkü koşullarda ise incir üreticisinin devlet tarafından primle desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.