site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Hayri Padak İle Yeni SBS Sistemi Üzerine Söyleşi

Hayri Padak İle Yeni SBS Sistemi Üzerine Söyleşi
10.09.2013
A+
A-

selcuk-cozum-dersanesi (3)

Özel Selçuk Çözüm Dergisi Dershanesi Kurucu Temsilcisi, müdürü; Türk dili ve Edebiyatı öğretmeni Hayri Padak ile yeni SBS (Seviye Belirleme Sınavı) hakkında konuştuk.

– Ortaöğretime Geçiş Sistemi yine değişti, daha önce nasıldı şimdi nasıl olacak?

Liselere geçiş sistemi SBS olmadan önce OKS ile gerçekleşiyordu. Son sınıf öğrencileri 6/7/8. Sınıf müfredatını kapsayan bir sınavla liselere yerleşiyordu. Kamuoyunda OKS’yi kaldırıyoruz dedi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’ti. Gerçekten OKS’yi kaldırdı mı? Hayır, yerine 6.7.8. Sınıf öğrencilerini kapsayan SBS’yi (Seviye Belirleme Sınavı) getirdi. Sonra bakan değişti Nimet Baş kamuoyunda SBS’lerin kaldırılmasına yönelik bir anket yaptı. Anket sonuçları SBS’lerin kaldırılmasından ziyade iyileştirilmesinden yana iken eski sisteme geri dönüş yapıldı. Sadece 8. Sınıflar SBS’ye girecek denildi. O dönemde 6 ve 7. Sınıflarda sistemin bu şekilde uygulanmasından bizler de rahatsızdık. Küçücük bedenler merkezi sınav yükünü kaldıramıyordu. O dönemde önerimiz yapılacaksa yapılsın ama 6 ve 7. Sınıflarda uygulanan SBS’lerin toplam puana etkisi düşürülsün şeklindeydi. Kimseyi dinlemediler bakan değişti Ömer Dinçer geldi. Sadece 8. Sınıflar SBS’ye girecek denildi, nitekim öyle oldu. Şimdi de yeni bir bakanımız ve yeni bir sistemimiz var Nabi Avcı’da SBS’yi kaldırıyoruz dedi. Kamuoyu bu kez hazırlıklıydı SBS gerçekten kaldırıldı mı yoksa yerine yeni bir şey mi getirildi beklentisi içine girdi.

– Şimdi SBS kaldırıldı mı, kaldırılmadı mı?

Hem evet, hem hayır. Eveti açayım önce. 2013 yılında uygulandığı gibi uygulanmayacak. Merkezi bir sınav sistemi yok. Bu yönüyle yaklaşacak olursak SBS kaldırıldı. İzleyenler bilir, Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı yeni bir şey getirmiyoruz şu an okullarda uygulanan son yazılı sınavlarını biz yapacağız, dediydi. Bu hayır demek işte. Ne demek son yazılıları biz yapacağız? İşte bu bildiğin SBS bildiğin merkezi sınav demek. Hem de iki döneme yayılmış bir SBS. 2013 ve öncesinde SBS uygulanırken okulda sınav yapılmıyor muydu, öğretmenlerimizin notları SBS’yi etkilemiyor muydu? Bununla birlikte bir de sınav vardı. O sınavda tüm derslerle ilgili sorular aynı sınav kitapçığının içindeydi. Bu sistemde de o sorular farklı günlerde parça parça sorulacak.

– Peki, yeni sistem nedir, biraz açabilir misiniz?

Sistemin açılış cümlesinde bakanımız “Modelin temel niteliği, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir.” Yani dönemsel. Öğrenciler artık yılsonunda merkezi bir sınavla değil de dönem sonlarında sınava girecekler. Amaçlar sıralanırken de: Öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek, Eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak, Ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını sağlamak, Sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak, Öğretmenin meslekî performansını artırmak ve biz, bizler de unutulmamıştık Okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltmak v.b. amaçlar taşıyordu.

– Sistem ne zaman uygulanacak?

2013 – 2014 eğitim – öğretim yılından başlayarak altı temel ders için: Türkçe, Matematik, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Fen, İngilizce ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi. 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilecek.

– Sistem nasıl İşlenecek?

Öncelikle sınavlar test şeklinde uygulanacak. Geçmiş yıllardan farklı olarak yanlışlar doğruyu götürmeyecek. Ortak değerlendirmeler, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacak. Ortak değerlendirmeler her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde okullar tatil edilecek, öğrenciler kendi okullarında sınava girecek ama öğretmenleri farklı okullardaki öğretmenler olacak.

– Puanlar nasıl hesaplanacak?

Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30’u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış (Ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanı, öğrencinin altı temel dersten girdiği merkezi sınavların ağırlık katsayılarına göre hesaplanan puanı demektir) merkezi sınav puanının %70’inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacaktır.

– Yerleştirme nasıl yapılacak?

Puanlar eşit ise tercih önceliğine bakılacak. Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği etkili olacak. Okula devamlılık önem kazanacak bu sistemle okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı da yerleştirme üzerinde etkili olacak.

– Yeni Sisteme hazır mısınız?

. Değişen sistemin bir tek Çözüm’ü var o da Selçuk Çözüm Dergisi Dershanesi. Bu bizim sloganımız. Ezber bir slogan da değil. Bakanımız Akıllı Tahta vurgusunu yaptı. Çözüm Dershaneleri olarak zaten akıllı tahta teknolojisiyle derslerini işleyen kurumlarız. Kuruluşumuzun 7. Yılındayız. Biz yedi yıldır akıllı tahta kullanıyoruz zaten. Yayın olarak da her şeye hazırlıklıyız. Yayınlarımızı bilen bilir. SBS’lerde bu kadar başarılı olmamız altında yayın gücümüz yatıyor. Hey yıl SBS’de benzer soru kitapçıklarımızı yayımlıyoruz. Şimdi de aynı benzerliği yakalarız. Yazılı tesler, online ödevler v.b. eğitim yayınlarımızı yeni SBS’ye göre hazırladık. Bu hazırlığı gerçekleştirecek öğretmen gücümüzde ortada.

– M.E. Bakanı Nabi Avcı sistemi anlatırken “Okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltacağız” derken o kurumlar dershaneler mi oluyor?

Evet, biz dershaneler yani dershaneciler oluyoruz. Bakanımıza teşekkür ediyorum dolaylı da olsa bizi fark ettiği için ve de okul dışı da olsa eğitim kurumu olduğumuz gerçeğini ifade ettiği için. Yeri gelmişken dershane mevzusu artık gündemden düşmeli. Bu kadar tehditlerden, açıklamalardan bir yere varamadık, sonuç ortada. Bir kere biz dershaneler olarak kimseyi zorla kayıt eden kurumlar değiliz. Bir tercih meselesidir bu. Ve insanların tercihlerine karışamazsınız. İkincisi ihtiyaçtan doğan kurumlarız ve bu ihtiyacın nedeni biz değil MEB’dir, geçmiş yıllardan günümüze yanlış eğitim anlayışlarının sonucuyuz. Kimse kimseyi kandırmasın. Okullarımızda her şey dört dörtlük olsa kim neden çocuğunu dershanelere ya da benzeri kurumlara göndermek istesin. MEB’e düşen bunu ortadan kaldırmaktır. Ben dershaneleri kapatıyorumla da olacak iş değil bu. Neyi kapatacaksınız, nasıl kapatacaksınız? En basitinden lise mezunu bir öğrenci yeniden üniversite sınavlarına hazırlanmak istediğinde ona nasıl yol göstereceksiniz? Dershaneleri kapatarak mı? Özel ders alabilsin diye kredi mi vereceksiniz. Bizler işlerimizi az maliyetle yapan kurumlarız hiç olmazsa.

– Son olarak eklemek istediğiniz?

– Böyle bir söyleşide bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Şimdi yeni eğitim öğretim yılına giriyoruz. Bu vesileyle tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize başarılar dilerim. Hep birlikte başarılı bir eğitim öğretim yılı yaşamamız ümidiyle. Teşekkür ederim.

hayri-padak

selcuk-cozum-dersanesi (1)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.