site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Hayatını Kaybeden 301 Maden İşçisi Selçuk’ta Anıldı

Hayatını Kaybeden 301 Maden İşçisi Selçuk’ta Anıldı
14.05.2015
A+
A-

Maden-İşçileri-Selçukta Anıldı (2)

Eğitim Sen Selçuk Temsilciliği geçtiğimiz yıl Soma’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçi için, İstasyon Meydanında bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu. Tüm Türkiye’yi yasa boğan facianın yıl dönümünde “Unutmayacağız” “Affetmeyeceğiz” gibi sloganlar atılarak, yaşananlar protesto edildi. Eğitim Sen tarafından gerçekleştirilen anma programına, bazı siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Eğitim Sen Selçuk Temsilciliğinin basın açıklaması şöyle;

YÜREĞİMİZ SOMA’DA! ÖFKEMİZ SOKAKTA! KAZA DEĞİL, KADER DEĞİL, FITRAT DEĞİL, KATLİAM! UNUTMAYACAĞIZ, AFFETMEYECEĞİZ!

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 canımızı yitirdiğimiz yüzyılın en büyük iş faciasının yıldönümü bugün.

301 canımızın acısı hala yüreğimizde. 13 Mayıs işçi katliamında Soma’da yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini saygıyla anıyor, yakınlarına ve tüm maden emekçilerine bir kez daha başsağlığı diliyoruz.

Bugün, bu acıyı unutturmamak için, böyle acıların bir kez daha yaşanmaması için alanlardayız.

Soma`da açıkça bir iş cinayeti yaşanmış olmasına rağmen, aradan geçen bir yıl içinde bu vahşi cinayetin asıl sorumluları ve arkasındaki güçler yargı önüne çıkarılmadı. Bir yıl sonra açılan Soma davasında ise sadece 8 kişi tutuklu olarak yargılanmaya başlandı.

Ülkemizde Soma gibi bir facia yaşandıktan sonra dahi her ay onlarca emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmektedir.

Bu kaza mıdır, kader midir? Hayır bu resmen cinayettir! Emekçileri güvencesizliğe, taşeronlaşmaya, denetimsizliğe teslim edenlerin işlediği cinayet…

Soma’da 13 Mayıs günü yaşanan facianın, bu katliamın sebebi, uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi; kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikiminin dağıtılması gibi neoliberal politikalardır.

Bir kez daha söylüyoruz; Soma’da yaşanan kaza değil cinayettir. 301 maden emekçisinin ölümü kader değil katliamdır. Bu katliamın sorumluları hala hesap vermemiştir.

Bugüne kadar uyarılarımızın hiçbirini dikkate almayan hükümet; “Bu işin fıtratında var” diyerek bilim ve tekniğin karşısında olduğunu ilan etmiştir.

Biz, öngörülen ve önlenebilir risklerin ne kaza, ne fıtrat olmadığını biliyoruz.

Göz göre göre ölümle karşılaşmamanın, çeşitli meslek hastalıklarına yakalanmamanın olanaklı olduğunu biliyoruz. Dünya, bunun bilimsel, teknolojik, yasal, demokratik koşullarını çoktan sağlamışken, tüm dünyadan ileri olduğunu söyleyenlerin bizi ölüme mahkum etmesini kabul etmiyoruz.

Biz yaşamını alın teriyle kuran emekçiler, güvenceli koşullarda çalışmak ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz.

Bir kez daha yineliyoruz;

İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları piyasacı yaklaşımlarla çözülemez. Sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetiminde yer aldığı, idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu bir an önce oluşturulmalıdır.

Emekçilerin güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırılması engellenmelidir.

Sendikalaşmanın önündeki ILO standartlarıyla çelişen engeller kaldırılmalıdır.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği kavramlarıyla temelden çelişen ve özellikle kamuya ekonomik anlamda da yük olan, işçileri köleleştiren taşeron ve rödovans sistemlerine son verilmedir.

Çalışma yaşamının bütün alanlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmalı, iş cinayetlerinde sorumluluk payı olan herkes yargı önünde hesap vermelidir.

Eğitim Sen olarak başta Soma ve Ermenek’te hayatını kaybeden maden işçileri olmak üzere, bugüne kadar iş cinayetlerinde hayatını kaybeden bütün işçileri saygıyla anıyoruz.

Yüreğimiz Soma’da! Öfkemiz Sokakta!
Kaza Değil, Kader Değil Katliam!
Unutmayacağız, Unutturmayacağız, Affetmeyeceğiz!

DİSK-KESK-TMMOB-TTB
Adına EĞİTİMSEN Selçuk Temsilciliği

Maden-İşçileri-Selçukta Anıldı (1)

Maden-İşçileri-Selçukta Anıldı (3)

Maden-İşçileri-Selçukta Anıldı (4)

YORUMLAR
  1. Selçuklu dedi ki:

    Ölen Madenciler Zere kadar umurunuzdaysa insan değilim sizin işiniz ortaligi karıştırmak.

    1. Anonim dedi ki:

      kim ortalığı karıştırmış, basın açıklaması yapıldı orada..
      esas olanda senin ve senin gibilerin ölen madenciler umurunuzda değil.

  2. EĞİTİM SEN dedi ki:

    İnsan olmadığınız kesin….

  3. EĞİTİM SEN dedi ki:

    İnsan olsanız siz de SOMA’nın acısını yüreğinizde hisseder ve bu kölelik düzenine, Taşeron sistemine son verilsin isterdiniz..Ama bu katlimı yapanlar kadar sizlerde suçlusunuz unutmayın!

  4. vatandaş dedi ki:

    Taşeron işçilik bütün sağ ve sol partili belediyelerde kesintisiz uygulanıyor.Bir kahraman belediye başkanı çıksa da ben taşeron işçi çalıştırmıyorum İlo sözleşmelerine uygun çalıştıracağım diyebiliyor mu?Diyemez çünkü o sistem oy toplama sistemi,bu ülkede sözle öz birbirini hiç tutmuyor.Okullarda yardımcı hizmetler kadrosunda bu tür çalıştırılan eleman yok mu?Dolu önce onların yanında olmak gerekir.