site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Havutçulu “Jes” Bilgilendirme Toplantısına “Hayır” Dedi

Havutçulu “Jes” Bilgilendirme Toplantısına “Hayır” Dedi
16.01.2020
A+
A-

Selçuk’un Havutçulu mahallesinde yapılması planlanan jeotermal kaynak arama projesi kapsamında İzmir Valiliği ve Bakanlık yetkilileri ilgili firma ile birlikte ÇED bilgilendirmesi için geldikleri Havutçulu Köyü’nde vatandaşların büyük tepkisiyle karşılaştılar. ÇED süreciyle ilgili halkı bilgilendirmek için Havutçulu’ya gelen yetkililer, bilgilendirme yapamadan köyden ayrıldılar. Toplantıya katılan tüm yöre halkı, “Kanser olmak istemiyoruz”, “Bölgemizde Jeotermal İstemiyoruz”, “Bizi kandıramazsınız”, JES’lere Hayır” gibi pankartlarla sloganlar atarak tepkilerini dile getirdiler.

SUNUM YAPAMADAN AYRILDILAR

Havutçulu halkı köylerinde yapılması planlanan bilgilendirme toplantısının yapılmasına izin vermedi. Aralarından Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in de bulunduğu toplantıya Efes Selçuk başta olmak üzere Havutçulu, Gökçealan ve Çamlık köyü halkı, civar ilçelerden gelen çevreciler, oda, sendika, dernek ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri tek yürek oldu.

Efes Selçuk’a bağlı Havutçulu Köyü ve Aydın İli Germencik İlçesi Naipli Mahallesi mevkiinde Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri San ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan sahada 4 adet Sondaja Dayalı Jeotermal Kaynak Arama ve İşletme Projesi hakkında ÇED sürecine ilişkin Havutçulu Köyü’ne gelerek bilgilendirme toplantısı yapmak isteyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı yetkililer ve ilgili firma; köy halkının tepkisiyle karşılaştı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ve yatırımcı firma tarafından yapılmak istenen bilgilendirme toplantısı köy halkı tarafından kabul edilmedi. Toplantıda pankartlar ve sloganlarla karşı koyan vatandaşlar, köylerinde jeotermal kaynak arama ve işletme faaliyetlerinin gerçekleşmesine karşı olduklarını belirterek; bir tutanak hazırladılar.

Tutanakta şunlar kaydedildi: “İzmir İli Selçuk İlçesi Havutçulu Mahallesi Mavi Kelebek Kahvesi’nde 16.01.2020 tarihinde saat 10.30’da Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi tarafından 272 Ruhsatlı sahada açılması planlanan 4 adet sondaja dayalı jeotermal kaynak arama ve işletme projesi için bakanlığımıza sunulan ÇED dosyasının üç adet jeotermal arama faaliyeti için halkı bilgilendirmek üzere toplanmış ve toplantı açılışı İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılmıştır. Ancak yöre halkı jeotermal kaynak projesini istemediğini, projeyle ilgili bilgi almak istemediklerini beyan ettikleri için toplantı sonlandırılmıştır. İzmir ili Selçuk İlçesi Havutçulu Köyü’nde yapılmak istenen jeotermal ÇED toplantısının mahalle halkı tarafından yaptırılmamıştır. Bu toplantının jeotermal kuyuları açılması nedeniyle yapılması tarafımızdan bilindiğinden, jeotermalin zararlarının mevcutları nedeniyle istenmediğinden bu toplantının yapılması tarafımızca engellenmiştir”

14 Ocak Salı günü Efes Selçuk’un Havutçulu Köyü’nde Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Bilgi Keskin, kurum çalışanları ve çevre örgütleri temsilcileri katılımıyla halka yönelik bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmişti. Toplantı sonunda köyde yapılması planlanan jeotermal kaynak arama ve işletme projesinin çevre ve insan sağlığına yönelik zararları üzerinde durularak; köy halkının tek yürek olması yönünde bir kanaate varılmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.