site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Hangi Terör Örgütü Ne Yöntemle Gençleri Kandırıyor?

Hangi Terör Örgütü Ne Yöntemle Gençleri Kandırıyor?
12.02.2013
A+
A-

cocuklarinizi-nasil-korursunuz

Eleman toplamak için çabalayan terör örgütleri gençleri örgüt içine çekmek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Peki, hangi terör örgütü ne yöntemle gençleri kandırıyor?

Kızı DHKP-C terör örgütüne üye olan inşaat işçisi baba Hüseyin Yücel’in “Yavrumu benden çaldılar” feryatları kulaklardan silinmemişken, Ankara’daki ABD Büyükelçiliği DHKP-C’li canlı bombanın saldırısına uğradı. Peki, terör örgütleri gençleri nasıl kandırarak içlerine çekiyor? Hangi yöntemlerle üniversite öğrencileri teröristlerle birlik oluyor?

Zaman gazetesinden alınan bilgiye göre, terör örgütleri, yeni üye kazanmak için akla gelebilecek her yolu deniyor. Kırsal kesimden büyük şehirlere okumak için gelen öğrencileri yakın takibe alan terör örgütleri örgüt üyesi kızların gençlerle duygusal ilişki kurmasını sağlıyor.

DOĞU’DA PKK, BATI’DA DHKP-C
Doğu illerinde PKK, El Kaide ve Hizbullah gibi örgütler gençlere kancayı takarken batıdaki büyük şehirlerde ise DHKP-C 146835gençlerin önündeki en büyük tehlikelerden biri olarak duruyor.

Araştırmalara göre, özellikle PKK ve DHKP-C’ye en fazla katılım 18 yaşındaki gençler arasından. Marksist-Leninist gelenekten beslenen bu terör örgütlerinden DHKP-C, özellikle Alevi gençleri hedef seçerken PKK da tahmin edileceği gibi Kürt gençleri safına katmaya çalışıyor. İslam’ı kullanan terör örgütleri ise genelde küçük illerde yaşayan eğitimsiz gençlere yöneliyor.

ÇOK ÇOCUKLU AİLELER TESPİT EDİLİYOR
Terör örgütlerinin militan kazanmak kullandığı yöntemlerden biri de akrabalık ve hemşerilik ilişkilerini kullanarak anne ve babalarından yeterli derecede ilgi göremeyen gençleri tuzağa düşürmek. Özellikle çok çocuklu aileleri tespit edip, o aileler üzerinde çalışıyorlar. Terör uzmanları, Zirve Yayınevi, Rahip Santoro, Hrant Dink ve Danıştay Saldırısı cinayetlerini hatırlatarak “Gençlerin milliyetçilik duyguları da kullanılıyor.” diyor.

GENÇLERİ MOTİVE EDİYORLAR
Yeni katılan üyelere ilk olarak önemsendikleri hissettiriliyor. PKK, ‘küçük generallerimiz’; DHKP-C, ‘devrimci militanlar’; Hizbullah ise ‘Allah’ın askerleri’ şeklinde gençleri motive ediyor. Daha sonra gençlere görevler veriliyor. Afiş astırılıyor, sokaklarda bülten dağıttırılıyor. Mesela doğu illerinde kepenk indirme görevini 13-14 yaşındaki çocuklar üstleniyor.

Terör örgütlerine katılan yeni üyeler suça teşvik ediliyor. Örgüte maddi destek sağlamak için soygun ve gasp yapılıyor, haraç toplanıyor. Yeni katılan bir üye için sabıka almak ‘dönüm noktası’ olarak ifade ediliyor, kendini ispat etme noktası olarak görülüyor. Sabıka alan genç, bu eşikten sonra adeta örgütün malı haline geliyor. DHKP-C üyelerinin yüzde 66’sının sabıkalı olduğu tespit edilmiş.

KIZ ÜYELER KULLANILIYOR
Özellikle PKK ve DHKP-C, gençleri kandırmak için kız üyeleri de kullanıyor. Arada duygusal bir ilişki başlayınca erkekler kız arkadaşlarının sözünden çıkamıyor. Bu iki örgütte de kadın oranı yüzde 30’lara ulaşmış durumda. Özellikle kırsal kesimlerden büyük şehirlere okumak için gelen gençler kızlar vasıtasıyla yoldan çıkarılıyor. Hizbullah’ta ise kadın oranı yüzde 2’de kalıyor.

AİLELER NE YAPMALI?
Boş vakitlerini değerlendirmesi için çocuğunuzun bir hobi edinmesini sağlayın.

Çocuğunuz lisede başarısızsa bunun nedenlerini iyi araştırın. Yakın çevresindeki arkadaşlarını tanımaya çalışın, gittiği yerleri, kafeleri, eve getirdiği dergi ve kitapları kendisini rencide etmeyecek şekilde inceleyin, çocukta olan ani değişiklikleri gözlemlemeye çalışın, gerektiğinde onunla bir arkadaş gibi konuşmasını bilin.

Çocuğunuzun üniversite kaydında mutlaka siz de olun ve barınacağı yeri kontrol edin.

Üniversitede okuyan çocuğunuzun hal ve tavırlarında bir değişiklik gözlemler, sizi eskisi kadar arayıp sormadığını hissederseniz vakit kaybetmeden okuduğu şehre gidip kendisine haber vermeden kimlerle arkadaşlık yaptığını, nerede kaldığını öğrenmeye çalışın. Bu konuda dikkatli olmanız gerekiyor çünkü aşırı tepki vermeniz halinde süreç çıkmaza girecektir.

Şüphelendiğiniz yasa dışı bir durum olursa bulunduğunuz illerdeki terörle mücadele şube müdürlüklerinden yardım isteyin. Bu birimde çalışan uzmanlar teröre bulaşan gençlerin aileleriyle diyaloğa geçiyor, aileyle birlikte bir yol haritası çiziliyor. Farklı illerde oluşturulan raporlar Ankara’daki merkezde toplanarak terör örgütlerinin yöntemleri belirleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.