site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Hangi mutluluk

Hangi mutluluk
20.07.2016
A+
A-

Psikoterapist/Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, sanal dünyanın mutluluğunun hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi.

Akıllı telefonlar, tabletler, minipadler, sanal gerçeklik gözlükleri en bilinenleri ve daha birçok teknolojik gelişmenin hayatımızın her anına girmiş olmasıyla birlikte; insanların sanal ortamlarda tanınmak istediklerinin görüldüğünü anlatan Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “Fenomen olmak deyimiyle karşılığını bulan sanal tanınma bireylerin beğeni ve takipçi sayısının fazlalığıyla tanınırlığa ulaşıyor. Fenomen olmak isteyen birçok kişi aslında bir anlamda ünlü de olmuş oluyor. Ünlü olmak deyiminin karşılığı yıllar öncesinde bazı belli başlı meslek dallarında ilerledikçe kazanıldığı düşünüldüğünde ünlü olmak için yeni bir platformun daha oluştuğunu söyleyebiliriz. Fenomen olmak istemekle amaç ünlü olmak, tanınmak, mesleki başarısını tanıtmak, kazanç elde etmek midir? Yoksa tanınırlığın getirdiği kişisel tatmin midir? Bir bireyin ünlü olmak, tanınmak istemesinde herhangi bir sakınca olmamakla birlikte; sadece fenomen olmak amacının güdülmesinde bazı sorunlar görülebilir. Sosyal medya insanların özgürce fikirlerini ifade edebildiği ve fikirlerini geniş kitlelere ulaştırabildiği bir ortamdır. Hatta çoğu firma ve meslek dalına sahip kişiler reklam ve tanınmak amaçlı sosyal medya gibi kanalları kullanmaktadır. Neredeyse toplumun tamamının kullandığı sosyal medyada reklam vermek oldukça etkili de olmaktadır” dedi.

Son yıllarda artan bir şekilde devam eden internet, sosyal medyada beğenilme, takip edilme arzusunun bireylerin oldukça fazla çaba sarf etmesine hatta bunun için maddi harcamalar yapmasına yol açtığını kaydeden Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “Eğer amaç sadece fikirlerimizi paylaşmak ve tanınırlığımızı artırmak ise yeterli beğeni almayan bir fotoğraf neden daha fazla üzüntüye yol açıyor ya da bir fotoğraf beğeni alması için mi paylaşılıyor? Elde edilen yeterli sayıdaki beğeni ve takip; kişide sanal bir mutluluk yaratıyor. Ancak ortaya çıkan bu mutluluk, başka bir paylaşım ortaya çıkana kadar devam ettiğinden dolayı kısa süreli ve gerçek bir mutluluk olarak adlandırılamaz. Sanal dünya insanın ruhsal durumunu tanımlamak için kullandığımız terimlerin de sanal olarak ortaya çıkmasını sağlıyor; sanal mutluluk, sanal yalnızlık, sanal başarı, sanal iticilik, sanal çekicilik ve daha birçok tanım. Burada dikkat edilmesi gereken olumlu hislerin gerçek olmamasına karşın olumsuz duyguların gerçek bir duygu olarak yaşanmasıdır. Sanal ortamda yüzlerce, binlerce takipçisi olan bir kişi istediği hedefe ulaşamadığında ya da yapmak istediklerini paylaşacak birisini bulamadığında derin bir yalnızlık hissi yaşayacak ve bu yalnızlık gerçek bir yalnızlık olacaktır” diye konuştu.

pressturk.com

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.