site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Halkaladığı iki leyleği, aynı anda Selçuk’ta gördü

Halkaladığı iki leyleği, aynı anda Selçuk’ta gördü
27.04.2016
A+
A-

Beş yıldan beri Selçuk Belediyesi’nin destekleri ile Selçuk’ta leylek halkalama çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Mehmet Sıkı bu kez de leylek yuvalarının iyileştirilmesi ile ilgili bir çalışma yaptı. Artık leyleklerin eski yoğunluğunun olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Sıkı; “Leyleklerin daha iyi ortamlarda yaşamalarını sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

1. Uluslararası Selçuk Leylek ve Doğal Yaşam Festivali kapsamında Selçuk’a gelen ve festivalin onur konuğu olan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ege Üniversitesi Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Selçuk’taki tarihi Su Kemerlerinin üzerinde bulunan leylek yuvaları ile ilgili düzenlemeler yaptı. 2010 yılından bu yana Selçuk’ta 500’e yakın leyleğin halkalamasını yapan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, bu kez de leyleklerin daha iyi ortamlarda yaşamalarını sağlamak için leylek yuvalarında iyileştirme çalışmaları yaptı.

Halkalı iki Leylek ilk kez Selçuk’ta çift oluşturdu

İlçedeki Leylek yuvalarında inceleme yapan ve inceleme sırasında halkalı iki Leyleğin ilk kez çift oluşturduğunu Selçuk’ta gördüklerini kaydeden Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ege Üniversitesi Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı; “Bir çift leyleğin metal yuva üzerinde durduğunu yuvada materyal olmadığını görünce Sayın Belediye Başkanımız ve Kaymakamımızla görüşüp, GEDAŞ’tan ekipman desteği aldık. Yaptığımız bu çalışma ile çift halkalı leyleğimize yuva yaptık. Temennimiz bu yuvayı kabul etmeleri ve yavru çıkarmalarıdır. Bütün amacımız bu. Bunda da bu kadar aceleci olmamızın nedeni ilk defa halkalı iki bireyin çift oluşturduğunu Selçuk’ta görmüş olmamızdır. Bu çiftlerden birisi 4 yaşında diğeri 6 yaşındadır” dedi.

Yavruları da halkalanacak

Selçuk’ta tesadüfen gördüğü halkalı iki leyleğin önümüzdeki haziran ayı içerisinde yavrularını da halkalayacaklarını kaydeden Sıkı; “Yapacağımız bu çalışma ile birlikte halkalı leylek çiftlerinin tekrar aynı yuvaya dönüp dönmeyeceklerini, ya da başka bir yere gidip gitmediklerini, halkalı bireylerin yavrularını halkalı yaptıktan sonra ebeveynler ile olan çiftleşme davranışını gösterip göstermeyecekleri konusunda gözlemler yapıyoruz” dedi.

Bu çalışmaları Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde yaptıklarını belirten Sıkı; “Biz bu çalışmalara 2010 yılında başladık. 2016’dan 2019 yılına kadar da bu çalışmalar devam edecek. Protokol kapsamında 4. ve 5. bölge müdürlüklerimizdeki iller olmak üzere 9 il dahildir. Çalışmalarımız genellikle İzmir ve Aydın’da yoğunlaşmış durumdadır. Bu üç yıllık periyotta da leylek yuvalarının iyileştirilmesi, elektrik telleri üzerinde bulunan yuvaların platform haline getirilmesi, çıkan yavruların halkalanması çalışmalarına da devam edeceğiz” diye konuştu.

Bu festivalin diğer il ve ilçelere de örnek olmasını diliyorum

Leyleklerle ilgili yapılan çalışmalara gönül veren ve bu çerçevede Selçuk Belediyesinin düzenlemiş olduğu 1.Uluslararası Leylek ve Doğal Yaşam Festivaline katılmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Sıkı; “Bu işe gönül vermiş bir öğretim üyesi olarak böyle bir Leylek ve Doğal Yaşam Festivalinin yapılmasından dolayı son derece mutluyum. Ayrıca bu çalışmanın leyleklerin bulunduğu diğer il ve ilçelerimize de örnek olmasını diliyorum. Böyle olmasının da bir gereklilik olduğunu düşünüyorum. Çünkü eski leylek yoğunluğu artık yok” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.