site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Gündoğdu’da Yüz Binler ‘Andımız’ı Okudu

Gündoğdu’da Yüz Binler ‘Andımız’ı Okudu
30.10.2013
A+
A-

izmir-andimiz

İzmir’de Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu’nun yaptığı çağrı üzerine Gündoğdu Meydanı’nda toplanan yüz binlerce İzmirli, hep birlikte, okullardan kaldırılan ‘Andımız’ı okudu.

İzmir 29 Ekim’de yüz binlerin katıldığı protest bir kutlamaya sahne oldu.

Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu bir süre önce Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında, 29 Ekim Salı günü için, “1 Milyon İzmirli Andımız’ı Okumaya Çağırıyoruz” sloganıyla bir çağrı yaptı. Bu çağrı üzerine Cumhuriyet Halk Partisi ve İşçi Partisi ile Atatürkçü Düşünce Derneği’nin de destek verdiği yüz binlerce kişi saat 16.00 sularında Gündoğdu Meydanı’nda toplandı. Meydandaki mahşeri kalabalığa denizden yatlar ve balıkçı tekneleri de destek verdi.

Gündoğdu Meydanı ile Alsancak’a açılan çevre sokakları dolduran kalabalık, “Cumhuriyetin Yılmaz Bekçileriyiz” yazılı büyük bir pankart açıp, “Hükümet istifa”, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganları attı. Yaşanan izdiham nedeniyle baygınlık geçirenler oldu, ambulanslar ilerlemekte zorlandı. Ayrıca şehrin ana arter caddelerinde de trafik kilitlendi.

Topluluk planlanan saat olan 17.30’dan yaklaşık 45 dakika önce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi’yle okullardan kaldırılan Andımız’ı hep birlikte okudu. Alandakiler daha sonra 10’uncu Yıl Marşını ve İzmir Marşı’nı da söyledi.

Kalabalık nedeniyle Gündoğdu Meydanı bölgesinde cep telefonlarıyla uzun süre görüşme yapılamadı.

MİTİNGİNDEN NOTLAR
* Mitinge gelenler kalabalığın çokluğu nedeniyle polis koruma noktasında aranmadı. Ayrıca mitingde çok az sayıda polis görev yaptı, Gezi sürecinde halkın büyük tepkisini toplayan çevik kuvvet alanda yoktu.

* Mitingte Gezi Parkı şehitleri Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, İrfan Tuna, Medeni Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz unutulmadı. Adları alkışlarla okundu, ağlayanlar oldu. Ardından yüzbinler ‘Her yer Taksim her yer direniş’ ve ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganlarını attı.

* Mitingde kadınların ve çocukların fazlalığı gözken kaçmazken, yoğun kalabalığa rağmen herhangi bir kavga ya da adli vaka olmadı.

* Mitingde siyasi flamalar yok denecek kadar azdı. Gündoğdu Meydanı’na Türk Bayrağı hakimdi.

* Atılan sloganlar içinde ‘Ne ABD, ne AB, tam bağımsız Türkiye’ ve ‘Atatürk’te birleştik’ en çok alkışı aldı.

* İzmir dört bin yandan Gündoğdu’ya akarken, miting bitimi İzmir trafiği adeta kilitlendi.

* Mitinge katılanlar kalabalığı 2007 yılındaki 1,5 milyon İzmirli’nin katıldığı Cumhuriyet Mitingi’yle karşılaştırdı.

VARDAR OVASI KEYFİ
Gezi Parkı protestoları sırasında üstü açık arabasıyla İzmirliler tarafından büyük sempati kazanan vatandaş boynuna taktığı ‘Cumhuriyet davulu’ eşliğinde binlerce kişiyle Atatürk’ün çok sevdiği, Bülent Arınç’ın ‘Onu ben yokken okursunuz’ dediği Vardar Ovası şarkısı eşliğinde dans etti.

CHP’Lİ ENGİN: ALANDA 250 BİN KİŞİ VARDI
Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu’nun çağrısı üzerine Andımız’ı okumak için Gündoğdu Meydanı’na gelenlerin sayısı, çevredeki yolları dolduranlarla birlikte 250 bini buldu.

İzmir’in tarihi bir gün yaşadığını söyleyen CHP İl Başkanı Ali Engin, “Bu akşam Gündoğdu Meydanı’nda toplananların sayısı 250 binden aşağı değildi” dedi.

Bazı gözlemciler ise Gündoğdu Meydanı’nda bu akşam Andımız’ı söyleyenlerin sayısının 300 bin olduğu görüşünü savundu.

izmir29ekim (1)

izmir29ekim (2)

izmir29ekim (4)

izmir29ekim (5)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.