site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Gripten korunmak için 8 pratik öneri

Gripten korunmak için 8 pratik öneri
24.11.2015
A+
A-

Sonbahardaki ani ısı değişiklikleri vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Düşen bağışıklığın, fırsatçı hastalıklara kapı aralamaması için basit ama etkili önlemler almak gerekiyor. Diyetisyen Çağatay Demir’in önerisi; “Günde 2 litre su için, yarım saat yürüyün, lahana, brokoli, maydanoz, ıspanak, tere tüketimini arttırın ve şekerden uzak durun” şeklinde…

Hava sıcaklıklarındaki iniş çıkışlar nedeniyle artan grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmanın yolu bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor. Güçlü bağışıklık için de sonbahar beslenmesinde çeşitliliği sağlamak ve mevsim meyvelerini tüketmek, ayrıca bazı besinlere de sofrada daha fazla yer açmak önem taşıyor.

Bu noktada düzenli beslenmenin önemine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, vücudun hem günlük enerji hem de vitamin ve mineral ihtiyacının dengeli şekilde karşılanmasının önemine vurgu yaptı.

1. UZUN SÜRE AÇ KALMAYIN
Vücut direncini artırmada mevsim meyvelerini tüketmenin önemli rol oynadığını belirten Demir, porsiyon ve öğün sayısına işaret etti: “Özellikle mevsim geçişlerinde sebze ve meyve porsiyonunu arttırmak, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlamak gerekir. Bir diğer önemli nokta da öğün sayısıdır. Alınması gereken günlük enerji 5-6 öğüne dağıtılarak uzun süreli açlıkların önüne geçilebilir, bu da gün içerisinde daha dinç kalmayı sağlar.”

Demir’in verdiği bilgiye göre, uzun süren açlık halsizliğe yol açtığı gibi bağışıklık sisteminin de zayıflamasına neden oluyor. Bu da hastalanma riskini artırıyor.

2. GÜNDE İKİ LİTRE SU İÇİN
Su tüketiminin bağışıklık sistemi açısından bir hayli önemli olduğunu aktaran Demir’in hastalıklardan korunmada yeterli su tüketmenin sağlayacağı yararlara ilişkin görüşleri şöyle: “Vücudun genel taşıyıcısı olan su günde en az 2 litre kadar tüketilmelidir. Uzun süreli susuzluk sonucu oluşan elektrolit kaybı vücut direncinin düşmesine neden olur. Sadece su içme ihtiyacı duyulduğu zaman değil, gün içerisinde düzenli olarak 8-15 bardak su içilmelidir.”

3. HER GÜN YARIM SAAT YÜRÜYÜN
Sonbahar yorgunluğu, fiziksel aktivite seviyesini olumsuz etkileyebiliyor, bu da metabolizma hızının azalmasına yol açıyor. Demir, günde yarım saat tempolu yürüyüşü tavsiye ediyor. Böylece metabolizmanın düzenli çalışması sağlanıyor. Ayrıca yürüyüş, kişiyi psikolojik olarak da rahatlatıyor, stres kontrolünü kolaylaştırıyor.

4. DEMİR, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DOĞRUDAN ETKİLER
Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için C vitamininin ön plana çıkarılması gerektiğini kaydeden Diyetisyen Demir, C vitamininin demir emilimine olumlu etkide bulunduğunun altını çizerek, sonbahar beslenmesinde ön plana çıkarılması gereken besinler hakkında şunları söyledi:

lahana-brokoli

5. LAHANA, BROKOLİ, MAYDANOZ, ISPANAK, HAVUÇ TÜKETİN
“C vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen bir gerçektir. İyi C vitamini kaynakları olan taze salata ve turunçgillerin muhakkak yeterli miktarda diyette yer alması gerekir. Yanı sıra A, E vitaminleri, selenyum ve çinko bakımından zengin olan, lahana, brokoli, maydanoz, ıspanak, havoc ve tere tüketimi bu dönemde arttırılmalıdır. Omega 3 yağ asidi gereksinimini karşılamak için haftada en az 2 kez balık, günlük protein ihtiyacını karşılamak içinde kaliteli protein kaynakları olan yumurta, süt, kırmızı et ve kuru baklagiller tüketilmelidir.”

6. ŞEKER VÜCUT DİRENCİNİZİ DÜŞÜRÜR
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay başta olma üzere birçok uzman, şekerin vücut direncini olumsuz etkilediğini sık sık dile getiriyor. Her fırsatta zararlarına vurgu yapan Prof. Karatay şekeri, “En tatlı zehir” olarak nitelendiriyor.

7. BASİT ŞEKER GEREKSİZ KALORİ YÜKÜDÜR
Vücut direnci üzerinde negatif etkiye sahip olan gıdaları sorduğumuz Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir’in şekerli gıdalare ilgili görüşleri de aynı yönde: “Basit şeker içeren, yağ oranı yüksek ve işlenmiş ürünlerden uzak durulmalıdır. Bu ürünler hem vitamin ve mineral açısından fakir hem de gereksiz kalori yüklüdür.”

8. KIZARTMALARDAN UZAK DURUN
Lif oranı yüksek olan taze mevsim sebze ve meyvelerinin tercih edilmesi gerektiğini aktaran Demir’in kızartmalar konusunda da uyardı, “Özellikle derin yağda kızarmış ürünler oksidatif stresi arttıracağı için bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecektir, bu gıdalardan da uzak durmak gerekir” dedi. (Ntvmsnbc)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.