site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Gökçealan Taş Ocağı Depremi Tetikler mi?

Gökçealan Taş Ocağı Depremi Tetikler mi?
16.03.2015
A+
A-

gökçealan aktif fay hattı

Gökçealan köyünde faaliyete geçmesi planlanan taş ocağının bulunduğu alanın altında aktif fay hattının geçmesi olası taş ocağının depreme etkisi konusunu gündeme getirdi.

Taş ocaklarında dinamit patlatılması, üzerinde bulunduğu fay hattında enerjinin boşalmasına ve olası bir depremi riskini tetiklemesine vesile olacağından korkuluyor. Daha önce köyde yaşayan halk ve köylüler taş ocağı istemediklerini belirtmişlerdi. SESO Başkan vekili Özgür Aydoğan’ın liderlik ettiği Zirve Dağcılık öncülüğündeki kitlesel yürüyüş taş ocağına karşı verilen en güçlü tepkilerden biriydi. Çeşitli sendikalar, dernekler, partiler, doğa faaliyetleri sürdüren kulüpler, bölge milletvekilleri ve çevre sakinleri taş ocağına karşı çeşitli açıklamalar yaparak taş ocağının yapımına karşı yürümüşlerdi. Son olarak gündeme gelen sıcak gelişme ise köylüler için yeni bir umut oldu. Taş ocakları yönetmeliğinde taş ocakları aktif fay hatlarının üzerlerinde bulunmamalı şeklinde uyarılar olduğu için bölgede kurulması planlanan taş ocağının sadece çevre ve doğa değil mal ve can güvenliği açısından da risk oluşturabileceği gündeme geliyor.

Geçtiğimiz ay deprem haftasında önemli açıklamalarda bulunan Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürü(AFAD) Recep Çoşkun, “Zamanı belirsiz olmakla birlikte Aydın’da her an 7 büyüklüğünde bir depreme hazır olmaları gerektiğini belirtti.”

Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van’da ki büyük depremin ardından en tehlikeli illeri arasında gösterdiği Aydın”a acı bir uyarı yaptı. Aydınlıların 7.3 şiddetinde depreme hazırlıklı olması gerektiğini ifade eden Ercan, en tehlikeli bölgelerin Ege Bölgesi”nde yoğunlaştığını dikkat çekti.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van’da meydana gelen depremlerin ardından açıkladığı en tehlikeli iller arasında yer alan Aydın için uyarılarda bulundu.

Tüm deprem uzmanlarının bu bölgede olası bir deprem beklentisi içinde olduğu bu dönemde Gökçealan köyünde yapılacak olan taş ocağının bu depremi tetiklemesinin gündeme gelmesi oldukça tehlikeli bir durum oluşturdu. Yapılacak taş ocağında dinamitlerin patlaması ve fay hattında enerji birikmesi sonucu büyük bir depremi tetiklemesi söz konusu. Yetkililerin bu konuda bir an önce önlemler alması gerekmektedir. Yarın oluşacak bir felaketin mazereti olmayacaktır.

HABER VE FOTOĞRAF: ÖMER GÖZÖNÜNDE

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.