site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Göğüs Ağrısını Önemseyin

Göğüs Ağrısını Önemseyin
13.04.2013
A+
A-

Cardiovascular_System1

Özel Universal Kuşadası Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aydın Çeliker yaptığı açıklamada, kalp krizinin en önemli belirtisinin göğüste şiddetli ağrı hissi olduğunu belirterek ‘göğüs ağrısını mutlaka önemseyin’ uyarısında bulundu.

Kalp krizinin en önemli belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu söyleyen Çeliker,  “ilk kez kalp krizi geçirmekte olan kişiler, krizin en önemli belirtilerinden olan göğüs ağrısını mide, kas ve kol ağrısı sanarak önemsemeyebiliyor. Bu durumda kalpte telafi edilemeyecek hasarların oluşma ihtimali artıyor.  Hâlbuki önceden kalp krizi geçirmiş kişiler, bu ağrıyı kolayca tanıyor ve en yakın sağlık kuruluşuna vakit kaybetmeden ulaşabiliyorlar.” dedi.  Göğüste şiddetli ağrı hissinin mutlaka önemsenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Çeliker, kalp kasının oksijensiz kalması sonucu ağrıya sebebiyet verdiğini, bu durumun 20 dakikadan uzun sürmesi halinde ise kalp kasında geri dönüşümsüz hasarların oluşmaya başladığını ve en büyük hasarın ilk saatlerde oluştuğunu söyledi.

Erken yapılan müdahale, kalp krizi geçiren veya yüksek riski bulunan hastaların yaşama şansını artırır, kalpta hasar riskini azaltır diyen Universal Kuşadası Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aydın Çeliker, kalp krizi ve belirtileri konusunda yeterli bilinç düzeyinin oluşmadığına dikkat çekti.

Dr. Aydın Çeliker, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi hastalıklar ve sigara alışkanlıklarının kalp krizi riskini artırdığına dikkat çekerek “göğsünüzün ortasında sırtınıza, kollara ve boynunuza doğru yayılan baskı şeklinde bir ağrı hissediyorsanız, terleme ve bulantı gibi şikâyetleriniz varsa, hiç vakit kaybetmeden tam donanımlı bir sağlık merkezine başvurunuz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.