site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Gerçekler Ortaya Çıktı

Gerçekler Ortaya Çıktı
19.10.2014
A+
A-

CENGİZ-ICTEN (2)

Efes’in Tarihinin M.Ö. 7 Bin Yılına Dayandığı Ortaya Çıktı.

Efes Antik Şehrinde birçok yapının ortaya çıkmasında büyük rolü olan Emekli Arkeolog Cengiz İçten Efes’in tarihinin son yapılan kazılarda ortaya çıkan materyallerle birlikte M.Ö. 7 Bin Yılına dayandığını söyledi.

Efes Müzesinden emekli arkeoolog Cengiz İçten konu ile ilgili gazetemize yapmış olduğu açıklama da şunları söyledi; “ Efes’in tarihi eski anlatımlarda ve son 15 seneye kadar hep M.Ö. 2000 li yıllar olarak biliniyordu. Ancak son yıllarda benim yaptığım çevre gezilerinde Efes’in çevresinde 3 en erken yerleşme yerleri buldum. Bunlardan bir tanesi Gökçealan Köyünde, bir tanesi Çukur İçi mevkiinde ki Çukuriçi Höyük’ü ve diğeri de Kuşadası yolu üzerinde ki at çiftliği yakınlarında ki bölgedir.

Bizim yaptığımız ilk araştırmalarda Çukuriçi Höyüğünden topladığımız malzemelerin değerlendirmesini yaptığımızda Neolitik ve Kalkolitik yerleşimlere ait seramikler tesbit edildi. O gün ki şartlarda müzemizde prestorya kazısını yapacak uzmanlar olmadığından biz bu ilk çalışmaları bilim dünyasına kısa bir raporla sunduk. Son olarak Çukuriçinde Avusturya Kazı Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalarda Efes’in tarihinin M.Ö. 2 bin yıllarına değil resmen Neolitik ve Kalkolitik dönem değimiz M.Ö. 7 binli yıllara dayandığı ortaya çıkmıştır.

Gökçealan Köyünde fazla bir çalışma yapamadık ancak Kuşadası yolu üzerinde at çiftliğinin yakınında bulunan malzemenin son 10 seneye kadar tesbit edilmemesinin birçok sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi ana yol geçimi esnasında bu yerleşim yerinin yarıdan çoğunun kesilmesinden dolayı meslektaşlarıma ve bizlerin gözüne pek çakışmadı. Bu sebepten dolayı şuanda Çukur içi Höyüğü harici ne Gökçealan Köyünde ne de Kuşadası yolu üzerinde bulunan bölgede her hangi bir bilimsel çalışma yapılmamaktadır’’ dedi.

Haber: Seda Konuk www.selcukhaber.com

Kamera: Mehmet Uyaroğlu www.selcukhaber.com

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

CENGİZ-ICTEN (1)

YORUMLAR
  1. ALİ CAN dedi ki:

    Değerli ağabeyim, bitmek bilmeyen enerjin ve emeğin için çok yetersiz kalacak biliyorum ama çok teşekkürler. Neolitik Çağ’a kadar inen kalıntılar Çukuriçi Höyük’te mevcuttur. Tunç Çağı’nda da yerleşim önemini korumuş ve bulgulara göre Melos Adası’ndan gelen kesici taş Obsidyen. Miletos üzerinden Çukuriçi’ne ulaşmıştır. Bu arada etkinliğimiz 20 kasımda Kuşadası Ticaret Odası Sergi salonunda başlayacak. 2 gün sürecek. bilgin olsun. saygılarımla.